7 Tips voor een optimale slaapomgeving

beter slapen slaapkamer

Er zijn tientallen, misschien wel honderden goede tips te bedenken die je zullen helpen beter te slapen. Sommige zijn makkelijk door te voeren in je eigen levensstijl, andere kosten weer heel veel discipline, en sommige kosten zelfs geld. Misschien dat je bepaalde slaaptips die op InSlaap aan bod komen uit jezelf al doet. Dat zou natuurlijk al een mooi begin zijn.

Creëer een optimale slaapomgeving

Maar er zijn ook altijd nog dingen die je kan verbeteren om beter in slaap te komen. De ene slaaptip doorvoeren zal natuurlijk ook meer invloed hebben dan de andere. Je hoeft natuurlijk ook niet alles wat aan bod komt direct zelf te gaan doen. Deze tips kunnen je wel inspiratie bieden om dingen te veranderen in je leven. Je kan de tips uitproberen en kijken of het voor jou werkt en bij je past. Begin bij de tips die makkelijk zijn door te voeren en weinig moeite kosten. Want ook die staan er tussen!

Ontdek wat voor jou werkt

In dit artikel beperk ik het tot de slaapomgeving en geef ik je 7 tips voor het creëren van een optimale slaapomgeving. Als jij beter wil slapen is dit een goed begin omdat deze tips relatief makkelijk zijn door te voeren.

7 Tips voor een optimale slaapomgeving

Zorg voor schone lucht

Zorg voor voldoende ventilatie in de slaapkamer. Je hersenen hebben wel frisse lucht nodig! Wanneer je de ramen allemaal dicht hebt zitten is er onvoldoende toevoer van frisse lucht, en dus zuurstof. Doordat je tijdens het ademen zuurstof tot je neemt, als het ware ”uit de lucht” haalt, zal het zuurstofpijl in de slaapkamer ook dalen. Hoe kleiner de slaapkamer, en hoe meer mensen er liggen, des te sneller gebeurt dit. Zorg dus voor schone lucht en zet lekker een raam op een kier!

Hou rekening met licht en duister

Zorg dat het donker is in de slaapkamer met goede gordijnen die geen licht doorlaten. licht heeft namelijk invloed op je slaap. We zijn zo geëvolueerd dat het menselijk lichaam bij licht een bepaald stofje aanmaakt dat er voor zorgt dat we ”wakker” zijn en niet meer willen/kunnen slapen. Wanneer je laat naar bed bent gegaan en het is in de ochtend vroeg licht, word je waarschijnlijk (te vroeg) wakker en kan je niet goed en effectief meer slapen. Dit terwijl je eigenlijk nog niet voldoende slaap hebt gehad.

De ideale slaaptemperatuur

Zet in de nacht de verwarming uit. Zorg ervoor dat het niet te warm is in je slaapkamer. De ideale slaaptemperatuur is rond de 16 a 17 graden. In de zomer kan dit nog weleens lastig zijn en er zijn dan ook veel mensen die bij hoge temperaturen meer moeite hebben met slapen. Wat je hieraan kunt doen lees je in een ander artikel met tips om beter te slapen met warm weer.

Verban elektronica

Zet elektronische apparaten zoveel mogelijk uit in je slaapkamer. Denk aan je laptop, televisie, mobieltje etc. Of nog beter, laat ze helemaal niet toe in de slaapkamer! De signalen die deze apparaten ”uitzenden” kunnen je slaap verstoren. Deze tip is best lastig als je net als mij de wekker op je telefoon gebruikt. En de meeste mensen die dat niet doen… die hebben een elektronische wekker:). Desalniettemin kan je de tv altijd van stand-by afhalen en je latop gewoon lekker uitzetten. Gebruik je een wekker app of andere slaapapp? Zet dan je mobiel op de vliegtuigmodus.

Planten in je slaapkamer

Een plantje zorgt voor zuurstof en dat is goed. Maar vermijd teveel planten in je slaapkamer, ja precies… planten. Dat had ik me zelf ook niet snel bedacht. Maar planten hebben namelijk invloed op je brein en maakt deze actiever.

Zorg voor een stille slaapomgeving

Zorg ervoor dat het stil is in je slaapkamer, voor zover je daar invloed op hebt natuurlijk. Slapen met muziek of de tv aan op de achtergrond heeft geen goede invloed op je nachtrust. Geluiden houden je uit je slaap, en kunnen je gemakkelijk wekken als je nog in een ”lichte” slaap bent. In het vorige artikel over de slaapcyclus heb je al kunnen lezen dat we ons meerdere malen, en een groot deel van de nacht, in een lichte slaap bevinden. Daarom is het extra belangrijk om je mobiel niet mee naar bed te nemen of op vliegtuig stand te zetten.

Hou rekening met kleur

De kleur in je slaapkamer, en dan met name de kleur van je muren, heeft ook invloed op je slaapkwaliteit. Kalme en lichte kleuren zijn over het algemeen beter voor de nachtrust. Je kunt hier meer over lezen in het artikel over de invloed van kleur in de slaapkamer.

Laatste woorden

Het mooie aan bovenstaande tips is dat er eigenlijk helemaal GEEN discipline of moeite voor nodig is. Lijkt mij een ”relaxt” begin voor het optimaliseren en verbeteren van je slaap en slaapgewoonten. Er komen in volgende artikelen ook nog zat slaaptips aan bod die effectief zijn, maar die wel meer discipline en inzet vereisen.

Dit bericht heeft 4 reacties.

  1. Hoi,

    We zijn niet geëvolueerd om een stofje aan te maken als het donker of licht wordt. Dit is een onderdeel van het menselijkebrein en dat is het altijd al zo geweest.

    Mobieltjes die signalen uitzenden die je slaap verstoren? Verschrikkelijk. Er is altijd een beetje straling en straling is niet iets wat je opmerkt of wat je kan voelen. Maar daar gaan mensen veel te graag over in discussie.

    Planten die zuurstof geven in je kamer zetten? Planten moeten eerst groeien waardoor zij alleen zuurstof verbruiken, daarna pas geven ze zuurstof. Maar dan nog als je een raam open hebt krijg je genoeg zuurstof. Planten gaan er echt niet voor zorgen dat je meer dan 21% zuurstof gaat verbruiken. Raar verhaal.

    Groet,

    1. Ik vind het ook slecht dat je verheerlijkt dat er geen discipline voor nodig is. Door deze tips gaat er echt niks veranderen. Dat zal echt uit jezelf en de daarbij benodigde discipline moeten komen,

      Groet,
      Fabian

      1. Alex Schuitemaker

        He fabian, bedankt voor je reactie. Volgens mij heb je het artikel alleen maar half gelezen. Het stukje over planten doelt juist op het vermijden van teveel planten. Het verbeteren van je slaap kost zeker discipline, maar de ene tip behoeft meer discipline dan de ander. De tips uit dit artikel vereisen naar mijn idee weinig discipline. Gr alex

      2. Alex Schuitemaker

        En wat betreft het stofje (cortisol) –> de aanmaak slaap/waakhormen cortisol en melatonine. dan heb ik het over een tijd ver ver voor de onze;). een vrij algemeen/logisch verhaal ook wel bekend als de biologische klok. Daar kan je meer info over vinden in andere artikelen. groet

Geef een reactie