De schaduwkant van slaapmiddelen

schaduwkant van slaapmedicatie

Frustratie, moedeloosheid en wanhoop. Als je wel eens langere tijd slecht geslapen hebt, klinkt het je ongetwijfeld bekend in de oren. Op deze momenten is het innemen van slaapmedicatie vaak erg verleidelijk. Een slaappil innemen, lekker wegdoezelen en ’s ochtends uitgerust weer wakker. Probleem (voor even) opgelost! Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de negatieve kant van slaappillen voor je ermee begint.

Nadelen van slaapmiddelen

De slaapmiddelen die het meest voorgeschreven worden zijn de zogenoemde ‘benzodiazepinen’ temazepam en oxazepam. Een ander middel dat veelgebruikt wordt is zolpidem. Deze medicijnen staan bekend om hun positieve werking op de korte termijn, maar hebben op de langere termijn nadelige effecten. Hieronder zetten we de belangrijkste nadelen voor je op een rij.

De verslavende werking van slaapmedicatie

Slaapmiddelen hebben de vervelende eigenschap dat ze zeer verslavend zijn. Het is moeilijk om ermee te stoppen. Om die reden wordt aangeraden om er niet langer dan 7 tot 10 dagen gebruik van te maken en is de voorraad slaapmedicatie die je meekrijgt bij de apotheek altijd zeer beperkt. Een belangrijke oorzaak van dit verslavende karakter is geestelijke afhankelijkheid. Het idee om te gaan slapen zonder pil kan je op den duur angstig maken. Je krijgt het gevoel dat je niet meer zonder kunt. Daarnaast neemt de werking van slaappillen snel af. Na een langere periode raakt je lichaam gewend aan de werkzame stof en zijn hogere doseringen nodig om hetzelfde effect te bereiken. We hoeven waarschijnlijk niet uit te leggen dat dit zeer gevaarlijk kan zijn.

Het is moeilijk om ermee te stoppen

Parasomnieën

Ooit gehoord van parasomnieën? We hopen voor je van niet. Parasomnieën zijn ongewone gedragingen die tijdens de slaap optreden. Je bent je hiervan niet bewust en je hebt er ook geen controle over. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het welbekende slaapwandelen, maar ook complexere handelingen zoals het voeren van telefoongesprekken, autorijden en zelfs het hebben van seks kunnen in slaaptoestand onbewust worden uitgevoerd. Slaappillen – met name benzodiazepinen – vergroten de kans op deze parasomnieën aanmerkelijk. Het is belangrijk om hier alert op te zijn en indien nodig direct een arts in te schakelen.

Dufheid overdag

In veel gevallen is slaapmedicatie de ochtend na gebruik nog niet volledig uitgewerkt. De kans dat je je met name de eerste uren van de dag nog duf, vermoeid en slaperig voelt is groot. Dit is niet alleen een vervelend gevoel, maar het vergroot ook de kans op ongelukken tijdens het autorijden of het bedienen van machines. Het advies is dan ook om altijd de aanbevolen dosering aan te houden en slaappillen alleen in te nemen als je nog minstens 8 uur slaap voor de boeg hebt. Gebruik slaapmiddelen daarnaast niet in combinatie met middelen die een versuffende werking hebben, zoals andere medicijnen, alcohol of drugs.

Verstandig gebruik van slaapmedicatie

Het belangrijkste advies is om slaapmedicatie enkel als noodoplossing te zien, altijd de adviezen van de huisarts (en de bijsluiter) te volgen en tijdig te stoppen. Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat je – buiten het innemen van slaappillen – ontzettend veel kan doen om de kwaliteit van je nachtrust op de lange termijn te verbeteren. Op deze website vind je veel nuttige tips die je kunnen helpen om je slaapproblemen te verminderen of op te lossen zonder medicatie. Daarnaast zijn er goede Nederlandstalige boeken over het oplossen van slaapproblemen op een natuurlijke ‘pil-vrije’ manier.

Bronnen
American Academy of Sleep Medicine. (2009). Preventing parasomnias. Retrieved August 23, 2010, from http://www.sleepeducation.com/Topic.aspx?id=62. Longo, L. P., & Johnson, B. (2000). Addiction: Part I. Benzodiazepines-side effects, abuse risk and alternatives. American Family Physician, 61(7), 2121-2128.
Side Effects of Sleep Drugs. (2007, 31 juli). Geraadpleegd van http://www.fda.gov/downloads/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm107761.pdf

Over de auteur van deze gastblog

Dit artikel is geschreven door William van der Klaauw, oprichter van Slaapwijzer.net. Daarnaast is hij auteur van het boek Perfect Slapen in 7 Stappen waarin hij lezers aan de hand van de zogenoemde ”7 stappen methode” helpt bij het definitief oplossen van slaapproblemen.

Geef een reactie