Slaapproblemen een voorteken van aandoening

slaapproblemen voorteken van aandoening

Onderzoekers bestudeerden mensen met slaapproblemen tijdens de REM-slaap (diepe slaap) minimaal 15 jaar voordat Parkinson of Dementie werd geconstateerd. Uit deze onderzoeken is een verband gelegd tussen mensen die onrustig slapen en hersenstoornissen op latere leeftijd. Gemiddeld duurt het 25 jaar – na het vaststellen van de slaapproblemen – tot de aandoening optreed. Dit kan zelfs oplopen tot 50 jaar.

Slaapproblemen en de kans op aandoeningen

In een eerder artikel over de slaapcyclus staat onder andere de REM-fase beschreven. Een diepe vorm van slaap waarin je ook droomt. Normaal gesproken is het lichaam dan helemaal verlamd. Dit is echter niet het geval bij veel mensen die last hebben van slaapproblemen of een slaapstoornis. Met name relevant is het slaapprobleem RBD, of Rapid Eye Movement stoornis. Dromen worden dan vaak uitgebeeld in heftige bewegingen als slaan en trappen. Ook schreeuwen en knarsetanden zijn tekenen. Vaak zal je partner (of tandarts) je  hiervan op de hoogte brengen als dit het geval is. Van de mensen met RBD zal uiteindelijk 40% op latere leeftijd Parkinson krijgen.

Val jij wel eens uit bed?

Klap jij wel eens met je hoofd of hand tegen de muur tijdens je slaap? Of val je zelfs uit bed? Dit is een indicatie van onrustig slapen. Hier heeft iedereen weleens last van, dus raak niet meteen in paniek. Als dit regelmatig gebeurt zou het kunnen zijn dat je last hebt van slaapproblemen of zelfs een slaapstoornis. Dan is het wel de aandacht waard. Door dit onderzoek is het in ieder geval duidelijk geworden dat diagnose van slaapproblemen- en stoornissen belangrijk kunnen zijn voor de voorspelling, en wellicht het toekomstig tegengaan, van dergelijke ziektes.

Slapeloosheid zou kunnen leiden tot Alzheimer?

Er zijn indicaties dat een tekort aan slaap kan leiden tot Alzheimer. We hebben het dan wel over chronische slaapgebrek, dus langere periodes van slecht slapen. Dit zijn conclusies opgedaan uit onderzoek met muizen, dus geen harde feiten.  Muizen die voor een langere periode werden wakker gehouden maakte in de hersenen een proteïne aan die bij mensen wordt geassocieerd met Alzheimer. Het gaat om zogeheten proteïnes van de Amyloide-familie. Wanneer de ziekte van Alzheimer zich verder ontwikkelt klonteren deze proteïnes samen en gaan ze beetje bij beetje de werking van de hersenen dwarsbomen. Bij het onderzoek bleek dat de hoeveelheid van deze proteïnen toenam naarmate de muizen langer wakker werden gehouden. Dit nam ook weer af als de muizen sliepen wat duidt op de positieve werking van slaap.

Zoals ik al aangaf zijn het geen harde feiten. Een interessant onderzoek is het wel. Er zal meer studie naar gedaan moeten worden om de relatie tussen slaapgebrek en Alzheimer aan te tonen.

Invloed van slaap op de mens

Er wordt gelukkig steeds meer duidelijk over de werking en de invloed van slaap op mens. Zo ook over de vervelende gevolgen van slaapproblemen. In dit artikel zijn drie aandoeningen beschreven die op zijn minst verbanden aantonen tussen slaapproblemen en het krijgen van ziektes op latere leeftijd. Je zou haast kunnen zeggen dat de kennis over het proces slapen nog steeds in de kinderschoenen staat. Er is natuurlijk al veel bekend, maar er is ook nog zo veel onbekend. Ongetwijfeld heeft slaap en slaapproblemen tig-tallen andere relaties met andere ziektes en aandoeningen. Er zal nog veel ontdekt moeten worden. Het is in ieder geval belangrijk om het belang van goed slapen in te zien en slaapproblemen serieus te nemen.

Heb jij slaapproblemen? De 7 Stappen Methode kan een uitkomst bieden. Dit boek (en e-cursus) is een effectieve methode gebleken bij het oplossen van slaapproblemen.

Geef een reactie