Slecht slapen door je Smartphone (+ advies)

slaapproblemen gebruik smartphoneWe hebben allemaal wel een smartphone, tablet of laptop in huis. En hoe vaak check je voor het slapengaan nog even snel je mail, verstuur je een appje of rond je een documentje af? Dan hebben we het nog niet eens over de hele chatgesprekken die we nog via whatsapp voeren terwijl we in bed liggen. Maar hoe (on)verstandig is dit?

De invloed van mobieltjes op de slaap

Hopelijk leg je na het lezen van dit artikel je mobieltje ’s avonds wat eerder weg. Het is namelijk helemaal niet zo slim om voor het slapen met dergelijke apparaten in de weer te zijn. Het blauwe licht van mobieltjes en andere apparaten heeft namelijk een negatieve invloed op de slaap.

Melatonine

Dit heeft allemaal te maken met het hormoon melatonine, het slaaphormoon dat op natuurlijke wijze in ons lichaam wordt aangemaakt en ons slaap-waakritme regelt. De productie hiervan is afhankelijk van de blootstelling aan licht.

Overdag wordt de productie van melatonine afgeremd, omdat we dan aan veel licht worden blootgesteld. ’s Avonds, wanneer het steeds donkerder wordt, neemt de productie van melatonine juist toe. Je krijgt een slaperig gevoel en je lichaam bereidt zich zo voor op de slaap.

De invloed van blauw licht

Maar kijk je ’s avonds veel op je mobiel of in andere schermen? Dan raakt je biologische klok in de war. ’s Avonds neemt de productie van melatonine op natuurlijke wijze toe, maar het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen ziet je lichaam aan voor daglicht. De productie van melatonine wordt zo afgeremd en het slaperige gevoel blijft weg.

Het gevolg: je valt minder snel in slaap en je slaapt minder lang.

Dit blauwe licht zit overigens niet alleen in mobieltjes. Ook tablets, laptops, iPods en televisies stralen blauw licht uit.

Cognitieve stimulatie

Maar dat is niet de enige reden dat je je mobieltje beter aan de kant kunt leggen voordat je gaat slapen. Als je voor het slapen namelijk op je mobieltje bezig bent, dan vindt er veel cognitieve stimulatie van de hersenen plaatst. Je hersenen zijn dus continu actief bezig.

Volgens slaaponderzoeker Gerard Kerkhof zijn je hersenen door het lezen, klikken en schuiven actief bezig waardoor je moeilijker in slaap valt. Maar ook door de inhoud van mailtjes of appjes raakt je lichaam uit de slaapstand. Nog even een mailtje over de vergadering van morgen lezen? Of een boos appje van je vriendin? Allemaal van invloed op onze emoties – en dus – onze slaap. Ditzelfde geldt voor de piepjes en andere geluiden die uit je mobiel komen.

Advies

Een paar adviezen m.b.t. het gebruik van schermen en mobieltjes in de avond. Het beste is het om:

– Tijdens het slapen je mobieltje uit te zetten. Gebruik je een slaapapp of je mobiel als wekker? Zorg dan dat je mobiel op de vliegtuigmodus staat, zodat je niet gestoord wordt door binnenkomende berichtjes;
– een uur voor het slapen geen mobieltjes, tablets of computers meer te gebruiken. Nog beter om helemaal niet naar schermen te kijken dus ook de TV uit te zetten. Ga liever lezen! 🙂
– Moet je toch je mobiel of computer gebruiken? Dim je schermlicht dan zoveel mogelijk of gebruik een speciale app (zoals f.lux) die het blauwe licht filtert.
– Gebruik een blauw licht filter bril (of computerbril). Deze brillen zijn er speciaal voor gemaakt om het blauwe licht te filteren zodat de invloed van schermen wordt geminimaliseerd.

Vind jij het zelf ook moeilijk om je mobiel weg te leggen als je gaat slapen? Hoe lang voor het slapen gaan leg jij deze (en andere schermen) weg?

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie