Tandenknarsen (Bruxisme): een gevaar voor je gebit!

tandenknarsen bruxisme gevaar gebit

Tandenknarsen (Bruxisme) is een stoornis waarbij, veelal tijdens het slapen, de tanden en kiezen stevig op elkaar geklemd worden en heen en weer worden geschoven. Bruxisme is niet onschuldig, maar kan grote schade aanbrengen aan het gebit. Wat is het precies, wat zijn de oorzaken en wat kun je ertegen doen?

Wat is tandenknarsen?

Bij tandenknarsen, oftewel Bruxisme, worden de kiezen en tanden met kracht op elkaar geklemd en heen en weer geschoven waardoor er een knarsend geluid ontstaat. het knarsen gebeurt vooral ’s nachts, maar ook overdag kunnen mensen hier last van hebben.

In eerste instantie lijkt tandenknarsen geen groot probleem. Het kan namelijk bij iedereen voorkomen en vaak gaat dit – vooral bij kinderen – vanzelf weer over. Een probleem wordt het echter als het knarsen van de tanden langer aanhoudt en er klachten ontstaan.

Hoe herken je Bruxisme?

Hoe weet je eigenlijk of je tandenknarst? Omdat het vooral ’s nachts gebeurt kan het lastig zijn om dit te ontdekken. Vaak heb je het tandenknarsen zelf namelijk helemaal niet door, maar aan de gevolgen ervan kun je het wel herkennen. Heb je ’s ochtends last van pijnlijke kaken, bijtranden bij de wangen of hoofdpijn? Grote kans dat je in je slaap knarst!

Vaker ontdekt de partner of tandarts dat iemand tandenknarst. Je partner kan last hebben van het knarsende geluid dat je maakt en moeite hebben om te slapen. De tandarts kan het zien aan de slijtageplekken op je tanden en kiezen.

Oorzaken van tandenknarsen

Hoe tandenknarsen ontstaat is niet eenduidig te beantwoorden. Er is namelijk niet één oorzaak aan te wijzen. Maar omdat de kauw- en kaakspieren ’s nachts erg actief zijn en er dus onbewust veel hersenactiviteit is, zijn veel mensen het erover eens dat tandenknarsen een slaapstoornis is en veroorzaakt wordt door bepaalde processen in de hersenen en het zenuwstelsel.

Factoren die hier invloed op lijken te hebben zijn:

– Medicijngebruik
– Stress
– Erfelijkheid
Roken
– Overmatig cafeïnegebruik
– Overmatig alcoholgebruik
– Drugsgebruik

Gevolgen van tandenknarsen

Als tandenknarsen niet snel ophoudt, kan dit schadelijk zijn voor je gebit. Er kunnen klachten aan de tanden en kiezen ontstaan, maar ook aan de schouders en de nek.

Mogelijke gevolgen van tandenknarsen:

– Slijtage aan de tanden en kiezen
– Kiezen die beschadigen of afbreken
– Breken van vullingen en glazuur
– Verandering van vorm gezicht door dikker wordende kauwspieren
– Spierpijn in kaakspieren
– Oorpijn en hoofdpijn
– Vermoeidheid
– Nekklachten en schouderklachten

Het oplossen van Bruxisme

Maar wat kun je er zelf tegen doen? Tandenknarsen kan op verschillende manieren worden verminderd of opgelost.

Bitjes en gebitsbeschermers

Met een plastic bitje stopt het klemmen en knarsen van de tanden niet, maar kan schade aan de tanden en kiezen wel voorkomen worden. Wel kunnen kaakpijn, hoofdpijn, oorpijn en nek- en schouderklachten blijven aanhouden. Een gebitsbeschermer gaat het klemmen en knarsen tegen en verdeeld en geleid de druk die ontstaat tijdens het klemmen en knarsen. Een gebitsbeschermer voorkomt beschadiging aan de tanden en vermindert klachten als hoofd- en kaakpijn.

Opvullen van hoektanden

Na langdurig tandenknarsen kunnen de hoekjes op de hoektanden volledig zijn weggesleten. Laten dit net de hoekjes zijn die (bij druk) de kaken op zijn plaats houden en het schuiven over elkaar verhinderen. Zo’n 10 jaar geleden kwam de tandarts er zo bij mij achter dat ik knarste en heeft toen de hoektanden weer aangevuld. Indien het knarsetanden aanhoudt zullen deze hoekjes echter op den duur ook weer weg slijten. Omdat tandenknarsen mogelijk een tijdelijk probleem is (door bv stress) kan dit voldoende zijn om de kaken te beschermen totdat het knarsen stopt.

Fysiotherapie

Door langdurig tandenknarsen kunnen de kaakspieren op slot komen te zitten, waardoor deze nog maar moeilijk open gaan. Door fysiotherapie kunnen de kaakspieren worden getraind, zodat deze weer soepeler worden. Ook kan fysiotherapie helpen om de kaakspieren te ontspannen.

Stress verminderen

Stress is vaak een boosdoener voor tandenknarsen. Als je spanningen en stress vermindert, dan zal het tandenknarsen waarschijnlijk ook minder worden. Regelmatig sporten kan helpen om te ontspannen.

Denk om je kaken

Probeer daarnaast ook je kaken te laten ontspannen. Druk een warm washandje tegen je kaken voordat je gaat slapen of op de momenten waarop je je kaken te stevig op elkaar drukt. Ook kun je je kaken een massage geven met je vingers.

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Ik heb als kind ook geknarst en dat kon je toen ook goed zien aan mijn tanden. Op latere leeftijd heb ik dan ook een bitje gekregen die dat tegen is gegaan. De meeste mensen merken dit wellicht niet, maar ervaren wel problemen. Zelf had ik ook veel last van mijn kaak en tandvlees.

  2. Goed om te weten wat de oorzaken van tandenknarsen kunnen zijn. Dit ga ik verder onderzoeken. Wellicht komt het doordat ik de laatste tijd veel stress heb en meer koffie drink. Bedankt voor het delen van deze informatie.

Geef een reactie