Met je huisdier samen slapen verstandig?

met huisdier samen slapen in bedLigt bij jou Fifi ook aan het voeteneind als je gaat slapen? We zijn dol op onze huisdieren en sommige mensen nemen hun trouwe viervoeter overal mee naar toe. Het is voor veel mensen ook niet raar dat hun kat of hond in de slaapkamer komt of zelfs in hetzelfde bed slaapt. Nu heb ik zelf dat dilemma niet met Frodo (mijn goudvis), maar voor veel mensen is het normaal dat hun huisdier lekker mee in bed kruipt. Is dit wel verstandig? Wat zijn de voordelen en de nadelen van het samen slapen met je huisdier?

Voordelen van slapen met je huisdier

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het slapen met huisdieren. Zo onderzocht de Mayo Sleep Clinic wat hier precies het effect van is. Ze onderzochten in totaal 150 mensen waarvan er zo’n 73 een huisdier hadden.

Rustiger en veiliger

Een ding wat ze vonden is dat mensen het fijn vinden als ze met hun huisdier slapen. Ze voelen zich namelijk rustiger als hun harige vriendje naast ze ligt. Sommige mensen die aan het onderzoek meededen vielen sneller in slaap en hadden een betere nachtrust.

Hoewel er ook een aantal participanten waren die juist minder goed konden slapen met hun huisdier in de slaapkamer. Snurkende honden of katten die ’s nachts actief worden kunnen namelijk zorgen voor geluidsoverlast.

Ook zeggen mensen zich veiliger te voelen met hun hond of kat in de slaapkamer of op hun bed. Dit geldt vooral voor singles en mensen waarvan de partner niet altijd thuis slaapt.

Risico’s van slapen met je huisdier

Toch kunnen er ook een aantal gevaren zitten aan het slapen met je huisdier. Niet iedereen weet namelijk dat dieren veel bacteriën met zich meedragen. Zo hebben honden en katten veel kleine mijten rondom hun ogen zitten, ook wel ‘demodex’ genoemd.

Deze mijten worden vooral ’s nachts actief – als jij dus lekker ligt te slapen. Ze kunnen zo overlopen van je hond of kat naar jou en nestelen zich in je wimpers. Eenmaal hier zijn ze maar moeilijk weg te krijgen en veroorzaken ze jeukende, rode en droge ogen.

Daarnaast verliezen dieren veel huidschilfers die tussen de lakens terechtkomen. Ook deze kunnen allergische reacties veroorzaken.

Slapen met je huisdier?

Persoonlijk zeg ik, je huisdier eet niet aan tafel en hoort niet in bed. Maar wie ben ik, het is aan jou zelf de keus of je wilt slapen met je huisdier in bed. Als jij er rustig van wordt en er beter door slaapt is dat natuurlijk een groot voordeel. Zeker als je last hebt van slaapproblemen en anders niet goed slaapt. Onthoud wel dat het qua hygiëne niet ideaal is en je er ook echt last van kunt krijgen. Kleine mijtjes die rond je ogen gaan zitten en huidschilfers in je bed. Als jij last hebt van symptomen als rode ogen of allergische reacties dan kan dit de oorzaak zijn. Dus, Fifi, voortaan toch maar in je hondenmandje?

Slaap jij met je huisdier in bed? Hoe denk jij hierover en ervaar je nog andere voor- en nadelen?

Geef een reactie