Welke slaapstoornissen kennen we? Hoe herken je een slaapstoornis? Wat zijn de oorzaken en gevolgen en wat kun je doen om een slaapstoornis op te lossen? Hier vind je de artikelen die slaapstoornissen verder uitlichten.

 

Nachtelijke eetbuien door slaapgerelateerde eetstoornis (SRED)

We doen vreemde dingen in onze slaap. Zo kennen we allemaal het fenomeen slaapwandelen: mensen die in hun slaap (onbewust) graag een ommetje maken. Bij sommige mensen blijft het echter niet bij een wandeling. Ze wandelen weliswaar naar de keuken, maar daar gaan de kastjes en de koelkast open om te eten. In extreme gevallen gaat zelfs de pan op het vuur... Dit kan deels of geheel onbewust plaatsvinden. We spreken hier dan over een slaapgerelateerde eetstoornis, ook wel NSRED of SRED genoemd.

1 Reactie

Waarom praten mensen in hun slaap?

Praten in je slaap is een slaapstoornis waarbij iemand, heel verrassend, praat in zijn slaap. De persoon merkt hier zelf helemaal niks van en zal er alleen achter komen door de partner. Misschien heb je ook wel eens geprobeerd dingen te vragen en geheimen te ontrafelen bij je pratende bedpartner? In dit artikel lees je waarom mensen praten in hun slaap, wat dit nou eigenlijk inhoudt en of je er iets tegen kan doen.

0 Reacties

Wat is Narcolepsie? (+ de 4 symptomen)

Last van slaapaanvallen of constant moe? Narcolepsie is een slaap-waakstoornis waarbij iemand een constante of plotselinge drang heeft om in slaap te vallen. Vooral bij saaie en monotone handelingen en zélfs als er geen sprake is van een slaaptekort. Maar narcolepsie kent meer symptomen...

0 Reacties

Wat is slaapapneu? (+ oorzaken en gevolgen van apneu)

Schrik jij (of je partner) weleens wakker met een verstikkingsgevoel? Heel goed kans dat dit wordt veroorzaakt door een apneu. Een apneu is een korte ademstop en dit komt bij iedereen weleens voor tijdens het slapen. Echter komt dit bij sommige mensen meer dan normaal voor en dit kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

0 Reacties