8 Tips om makkelijker in slaap te vallen

makkelijk in slaap vallen tips

Het is al 02:00 en je slaap nog steeds niet, je moet morgen echt fit zijn voor die belangrijke afspraak, een presentatie of voor dat leuke dagje uit. Je ligt te woelen, misschien wel te piekeren en raakt gefrustreerd. We hebben allemaal weleens momenten waarop we krampachtig proberen te slapen maar het simpelweg niet lukt. En vooral op die momenten dat het nu eens echt belangrijk is om die goede nachtrust te pakken lukt het niet! En dat is natuurlijk heel erg vervelend en frustrerend! Met deze 8 tips vermijd jij dit in de toekomst en kan je makkelijker in slaap vallen.

1. Zorg voor een prettige slaapomgeving

Een goede basis is ontzettend belangrijk. Creëer dus een prettige slaapomgeving voor jezelf. Zorg voor een comfortabel bed, goed verduisterende gordijnen, een juiste slaaptemperatuur en zet een raampje op een kier voor de nodige frisse lucht. Kies bij voorkeur voor beddengoed van natuurlijke materialen omdat deze beter ventileren en op een comfortabele manier warm zijn en isoleren. Synthetische materialen als polyester ademen minder en zijn broeieriger warm. Een wollen dekbed of donzen dekbed is voor veel mensen prettiger slapen dan een synthetisch dekbed. Dit geldt ook voor het bedtextiel. Gebruik liever hoezen van katoen of gemaakt van katoen zoals katoensatijn, flanel (lekker in de winter!) of perkal katoen.

2. Sport niet te laat

Een avondprogramma spinning? Kun je misschien beter niet doen als je er de volgende ochtend vroeg uit moet. Sporten is natuurlijk goed voor je (en voor je slaapkwaliteit) maar het is niet verstandig om dit kort voor het slapengaan te doen. Je lichaam is dan namelijk nog erg actief en heeft zo’n drie uur nodig om af te koelen (afkoeling is een aanzet om in slaap te vallen).

3. Neem geen cafeïne voor het slapen

Cafeïne geeft je energie en gaat het slaapverwekkende effect tegen. Neem dit daarom niet in de avond en stop het liefst al in de loop van de middag met cafeïne houdende dranken. Geen cola, koffie en energiedrankjes dus!

4. Kijk niet meer op je mobiel

Kijk een uur voor het slapengaan niet meer op je mobieltje, tablet of computer. Het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen heeft negatief effect op de slaap. Zet daarnaast je apparaten tijdens het slapen uit, zodat je niet gestoord wordt door de geluidjes van binnenkomende berichten. Beter nog… ban al deze apparaten uit je slaapkamer!

5. Ontspan voor het slapengaan

In plaats van de laatste mailtjes te checken en beantwoorden, kun je beter zorgen voor ontspanning. Maak van het uurtje voor het slapengaan jouw uurtje. Dim de lichten, lees een boek, ga lekker in bad, doe een aantal ademhalingsoefeningen of doe Yoga Nidra (diepe ontspanningstechniek). Zo ga je zonder stress en ontspannen naar bed! Wat hierbij ook kan helpen is het volgen van een vast avondritueel om zo je lichaam voor te bereiden op het slapen.

6. Kruip met je partner tussen de lakens

Vooral mannen zijn na de seks extreem moe. Door een orgasme komen er slaapverwekkende stofjes vrij die als natuurlijk slaapmiddel werken. Bij vrouwen komen deze stofjes niet vrij, maar ook voor hen kan seks helpen om in slaap te vallen omdat het zo ontspannend is!

7. Zet je wekker uit het zicht

Zit jij je vanbinnen op te vreten omdat je het steeds later en later ziet worden op je wekker? Dit stimuleert je totaal niet om in slaap te vallen. Je raakt er alleen maar gestrest van. Zet je wekker dus uit het zicht. (Maar zorg er wel voor dat je hem de volgende ochtend nog kunt horen). Je wakker buiten ”snooze bereik” zetten helpt je daarnaast om (lichtelijk gedwongen) snoozen tegen te gaan en makkelijker op te staan. Je moet je bed dan wel uit om dat luchtalarm af te zetten.

8. Reset je lichaam

Ben je alsmaar aan het piekeren en woelen in bed? Stap er dan kort uit en reset je lichaam. Ga iets doen waar je niet bij na hoeft te denken: neem wat te drinken of lees een stukje uit je boek. Stap wel binnen een kwartier weer in bed. Zo zet je je gedachten opzij en denk je niet constant ‘ik moet NU slapen’.

Wat doe jij om snel in slaap te vallen? Heb je zelf nog een goede tip om dit lijstje aan te vullen. Voel je vrij deze in de reacties te delen:)

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. fatima talhaoui

    ik wil kunnen uitslapen, maar dan hb ik de volgende avond last van dat ik niet optijd inslaap kom. door de weekens wil ik om 9.00 half 10 in slaap komen.
    en weekend half 10 10 uur, maar dat gaat niet
    kan iemand tips geven

Geef een reactie