Slaappillen nemen? Werking + soorten slaapmedicatie

slaappillen soorten slaapmedicatie

Iedereen die voor een langere tijd slaapproblemen heeft zal er vast wel eens over nagedacht hebben of zelf gebruikt hebben, slaappillen. Een op de 10 Nederlanders gebruikt met grote regelmaat voorgeschreven slaappillen op dit moment. Een derde daarvan betreft langdurige gebruikers. Dat komt neer op ongeveer 700.000 langdurige gebruikers. Het lijkt een mooie oplossing voor je slaapprobleem. Je neemt een pil in en slapen is weer een succes. Maar is dit ook echt zo en wat doen deze slaapmedicijnen nou eigenlijk met je?

Wat zijn slaappillen?

Er zijn heel veel verschillende slaapmedicatie op de markt verkrijgbaar, echter is het aantal soorten heel beperkt. De meest voorgeschreven en gebruikte slaapmedicijnen zijn Temazepam en Oxazepam.

Beide zijn een zogenaamde benzodiazepinen. Wat? Ja precies… Dat is de verzamelnaam voor die groep medicijnen die allemaal kalmerende eigenschappen bevatten. Eigenlijk alle kalmerings- en slaappillen die gebruikt worden vallen onder deze groep medicijnen.

Maar wat doet deze slaapmedicatie nou precies?

Temazepam wordt vooral voorgeschreven aan mensen die moeite hebben met inslapen, ze noemen deze pil dan ook wel vaak een inslapertje. De werking is rustgevend, vermindert angstgevoelens, ontspant de spieren en maakt suf. Hij werkt binnen 15 a 30 minuten na inname en de werking houdt ongeveer 4 a 6 uur aan.

Oxazepam wordt voorgeschreven als men al langere tijd kampt met slaapproblemen of zelfs slapeloosheid. De werking is praktisch hetzelfde als bij temazepam. Het verschil zit hem in het feit dat deze pil pas na 1 uur begint te werken en tot 10 uur aanhoudt. Het brengt je in slaap en het houdt je dus in slaap.

Wat gebeurt er als je een slaappil neemt?

Door het innemen van een slaappil, wordt de hersenactiviteit verlaagd en de hersengolven vertragen. Je spieren gaan ontspannen en eventuele angstgevoelens verminderen. Je zal hierdoor sloom en slaperig worden. Hierdoor zal je in slaap vallen. Het duurt ongeveer 15 uur voor je lichaam de pil afgebroken heeft en dus de werkzame stoffen volledig uit je lijf verdwenen zijn. Dat terwijl de werking vele mate korter is.

Nadelen van slaapmedicatie

Klinkt allemaal nog niet heel verkeerd moet ik zelfs eerlijk bekennen. Maar de bijwerkingen zijn ook niet misselijk. De bijwerkingen bestaan onder andere uit sufheid, slaperigheid, traagheid en spierzwakte. Ook heb je minder tot geen coördinatie- en concentratievermogen meer en kan er geheugenverlies optreden.

Het beïnvloed ook de kwaliteit van de slaap. De hoeveelheid REM slaap neemt af. Je hebt deze fase van slapen nodig om o.a. nieuwe dingen te kunnen aanleren en voor de verwerking van emoties. Je algehele functioneren overdag verslechtert. Tevens zijn de pillen in combinatie met alcohol gevaarlijk voor jezelf maar ook voor je omgeving, omdat bijvoorbeeld je rijvaardigheid wordt beïnvloed.

En daarbij zijn de slaappillen stuk voor stuk zeer verslavend. Dat wil zeggen dat een bepaalde dosering niet het effect houdt als bij het begin. Op den duur heb je steeds meer nodig, omdat je lijf gewend is geraakt aan de stoffen. Je zal steeds meer pillen nodig hebben om hetzelfde resultaat te boeken. Maar een nog groter probleem zal worden dat je niet meer kunt stoppen met slikken van de slaappillen. Je lichaam en geest is gewend geraakt aan de pillen. Je krijgt dus behalve een slaapprobleem ook een verslaving erbij. En afkicken van slaappillen is echt geen pretje. Enkele ontwenningsverschijnselen zijn hartkloppingen, angstaanvallen, prikkelbaarheid, gejaagdheid, spiertrekkingen, trillingen, harde gespannen spieren, diarree, duizeligheid en slapeloosheid!

Eigenlijk blijf je dus met de slaappillen aan hetzelfde probleem vast zitten. Pak de basis van je slaapproblemen aan! De verslavende werking van slaappillen moet je echt niet onderschatten. Ze zullen op den duur echt meer kwaad dan goed doen.

Melatonine

Er zijn ook een aantal vrij verkrijgbare slaapmiddelen op de markt verkrijgbaar. Een veel gebruikte daarvan is Melatoninepillen. Melatonine is een natuurlijk hormoon dat ook wel bekend staat als het slaaphormoon. Het wordt gemaakt in de pijnappelklier bij mensen, deze bevindt zich in de hersenen en melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Melatonine maak je dus zelf aan en hoef je niet in pilvorm te nemen! Je kunt de aanmaak van melatonine op verschillende manieren bevorderen. Je lichaam gaat melatonine aanmaken als het donker wordt. De makkelijkste en belangrijkste manier om de aanmaak te bevorderen is door in de avond de blootstelling aan licht, en dan vooral blauw licht uit beeldschermen, zoveel mogelijk te beperken. Leg op tijd je mobiel, tablet en laptop aan de kant en dim de lichten.

Andere alternatieven zijn slaapmiddelen op basis van homeopathie, waar later (lees; ”ooit”) nog een artikel over zal verschijnen hier op InSlaap!

Wat te doen bij slaapproblemen?

Pas op met slaapmedicatie en pak liever je slaapproblemen aan op een natuurlijke manier. Slaappillen zijn misschien een makkelijke manier om (op de korte termijn) goed te slapen, maar hiermee wordt de oorzaak van de slaapproblemen niet aangepakt en zal je de slaapproblemen ook niet oplossen. Daarnaast zal het effect van de slaappillen afnemen naarmate je deze langer gebruikt. Om echt van je slaapproblemen af te komen zal je de oorzaak moeten aanpakken (en moet die misschien eerst worden ontdekt).

Er zijn altijd uitzonderingen op de regel en situaties waarin slaappillen een (tijdelijke) uitkomst kunnen bieden, maar overleg dit dan met je arts en laat je goed informeren. Besef dat het een kotertermijn oplossing is en dat je uiteindelijk de oorzaak van je slaapproblemen zal moeten aanpakken om echt van je slaapproblemen af te komen.

Er zijn veel bronnen (zoals deze site), boeken, methodes en trainingen die je kunnen helpen om op een natuurlijke manier je slaap te verbeteren en slaapproblemen op te lossen. Een effectieve methode is die van de Perfect slapen in 7 stappen. In dit boek (en e-cursus) van William van der Klaauw, initiatiefnemer van slaapwijzer.net, vind je een beproefde en wetenschappelijk onderbouwde aanpak om slaapproblemen stap voor stap op te lossen.

Dit bericht heeft 9 reacties.

  1. rick bouwjaar 1969

    dank voor de duidelijke info. ;-]

  2. L.C.

    Mijn dochter heeft al 7 jaar slaapproblemen. Ze maakt pas om half 11 melatonine aan. Hiervoor heeft de dokter melatoninepillen voorgeschreven. Helaas werken deze bijna niet meer en zit ze al aan de maximale inname. Psycholoog hebben we ook al geprobeert. Elke keer als ze naar bed gaat is een hele opgave. Van hysterische aanvallen tot onherkenbaar kind, elke avond weer een strijd. Nu willen we een slaapster gaan doen, maar de doktoren zijn zo traag in handeling, en dat terwijl wij al elk andere mogelijke weg bewandeld hebben. Weet iemand een manier waardoor wij zo snel mogelijk een test kunnen laten doen? Bijna elke dag bellen we met de dokter.

    Alvast bedankt,

  3. Alexandra

    Ik zou aanraden om flink te sporten voor het slapen gaan. Gewichtheffen bijvoorbeeld, dan ben je snel onder zeil. Ook een heet bad of sauna kan helpen, warm water zorgt ervoor dat je lichaam heel veel energie verbruikt om af te koelen. Dan ben je snel moe. Het slaap ritme staat in verband met het metabool systeem. Dan proces kun je beinvloeden.

  4. Magda Ypey

    Ik wil het advies geven ga naar een slaapkliniek daar gaan ze kijken waar het aan ligt. Niet slapen is ook een ziekte. Ik slaap ook niet en ik neem al 40 jaar slaapmedicatie in en iedere keer een strijd om ze te krijgen. Artsen en andere die het niet kennen weten niet wat het is om niet te kunnen slapen. Af en toe voel ik mij een crimineel. Ik heb 43 jaar gewerkt en geen 8 uur maar 10 uur per dag en ook nog studies gedaan naar mijn werk. Mijn moeder, broer en ik missen dat stofje. Dus laat je niet met een kluitje in het riet sturen. Er schrijft iemand veel sporten dat helpt ook niet want sporten is altijd gezond maar haalt niet je slaapstoornis weg. Ik gebruik altijd een halfje Bromazamil Ik heb verschillende medicatie gehad maar bromazamil is de slaappil.

  5. emma

    Dag Magda, ik ben blij ook eens een kritische noot te horen. Ik weet ook wat het is om niet te slapen en volledig uitgeput te raken. En dan mensen die ‘ ook wel eens slecht slapen’.. Ze hebben geen idee. Ik gebruik al 6 jaar zolpidem. Is altijd nog beter dan de nachtelijke drama’s van wakker zijn en dan de volgende dag wel moeten functioneren. Ik leef met je mee.
    Groeten, Emma

  6. We kunnen elkaar een hand geven, Ik heb er nachten bij dat ik van ’s avonds 12 uur. tot en met de ochtend gewoon uit wakker lig (of hang) te wachten tot ik kan opstaan uit die verschrikkelijke toestand. Ik slaap helemaal niet! geen een arts welke ik erop heb aangesproken snapt er ene bal van. Het heeft me erg nerveus gemaakt. Niet eerlijk. In dit Land gaan er miljoenen om aan allerlei troep maar een pilletje om eens rustig te slapen…dat kan niet. Ik ben op leeftijd en weet dat ik hieraan lijd. Insunum- slaapgebrek. een ziekte welke ik geen mens gun. Mezelf dus ook niet. Veel sterkte voor de slapeloze medemens.

  7. W.van Lierop

    Meneer Jansen,
    27 jaar geleden kreeg ik een zware griep en na een goeie week hoorde ik een piepje in mijn rechter oor,
    daarna werd het steeds een harder en scherper geluid. Specialisten in Eindhoven en Maastricht konden er
    niets aan doen, ik moest er maar mee zien te leven. het was tinnitus. de straalmotoren en boormachines
    vliegen 24 uur per dag links en rechts mijn oren uit en nachts slapen gaat niet. ik heb sinds een tijdje een Zolpidemtartraat per nacht, het helpt p/m een uurtje.ik wil meer maar krijg het niet.Het zal waarschijnlijk
    niet zo lang meer duren, want mijn leeftijd is 81jaar

  8. Lisa

    Ik heb ADHD en dat maakt slapen heel erg moeilijk. Als ik eenmaal lig slaap ik normaal in, maar ik krijgt juist energie van de avond en nacht dus heb ook niet de rust om te gaan slapen. Slaap medicatie werkt echter meestal erg lang waardoor ik wel goed inslaap, maar me vervolgens de dag erna heel erg beroerd voel. Heeft iemand tips voor kort werkende slaap medicatie, iets wat bij voorkeur niet verslavend is en na een uur of 4 weer uit je systeem en waar je je niet de volgende dag beroerd voelt.
    Tnx alvast!
    (En succes voor de mensen met echte inslaap of doorslaap problemen

  9. Bram

    Misschien quiatipine proberen

Geef een reactie