Waarom mannen na de seks meteen in slaap vallen

waarom mannen meteen in slaap vallen na seksIk was best opgelucht dat ik laatst in een tv programma hoorde dat het normaal is dat mannen extreem moe zijn na de seks en eigenlijk alleen nog maar kunnen slapen.

Nee, ik ben er niet trots op (en baal er zelfs een beetje van), maar het is niet onze schuld! Wij mannen kunnen er gewoon echt niets aan doen dan we in slaap vallen na de daad. We willen best wel ‘door’ om de partner te pleasen, of nagenieten en een beetje kroelen, maar helaas zijn we hier niet voor gebouwd.

Waarom mannen na de seks meteen in slaap vallen

 
Maar hoe zit dat dan? Waarom zijn mannen zo moe na de seks, en waarom hebben vrouwen hier minder of geen last van? Bij deze ons excuus (of noem het een beperking van mannen). Voorkom ruzies en teleurgestelde vrouwen door dit goed uit je hoofd te leren of ze dit artikel te laten lezen.

Slaapverwekkende stofjes

De belangrijkste reden is dat wanneer een man een orgasme heeft er een soort chemische reactie plaatsvind waarbij drie stoffen vrijkomen die de slaap bevorderen (prolactine, vasopressine en melatonine). Deze vrijgekomen slaaphormonen werken als een natuurlijk slaapmiddel waardoor je sneller en gemakkelijker in slaap valt. Zeker als een man al moe was ontkomt hij niet meer aan de gevolgen van deze stofjes. (Tip: Leer de naam van deze stofjes uit je hoofd en ze moet je bijna wel geloven).

Daarnaast vindt seks vaker plaats in de avond wanneer we al vermoeider zijn en meer slaap hebben. Een mogelijke 3e bijkomstigheid is, maar dit verschilt natuurlijk per stel, is dat de man vaak actiever is tijdens de seks en hierdoor sneller moe wordt.

Waarom vrouwen niet in slaap vallen na de seks

Waarom hebben vrouwen hier dan geen last van en waarom willen ze het liefste nog uren nakroelen? Nou dit komt vooral omdat vrouwen niet deze slaapverwekkende stofjes aanmaken. Sterker nog, er komt bij vrouwen vooral een ander stofje vrij genaamd oxytocine. Dit is een hormoon en neurotransmitter dat ook wel het knuffelhormoon of liefdeshormoon wordt genoemd, waardoor vrouwen juist behoefte krijgen aan knuffelen en kroelen. Verder zou het zo kunnen zijn dat vrouwen gemiddeld gezien minder actief zijn onder de lakens en ook minder orgasmes krijgen.

Is er iets aan te doen?

Helaas is er niets te doen aan de slaapverwekkende stofjes die vrijkomen bij een mannelijk orgasme, dus er zit niet anders op voor vrouwen dan dit te slikken. Of je zou kunnen overwegen de vrouw al het werk te laten doen zodat ze uitgeput is (is dit leuk en wordt het gewaardeerd is een tweede:o). Wat nog zou kunnen helpen is om na de seks niet te blijven liggen maar uit bed te gaan en in beweging te komen. De vraag is alleen of vrouwen dit wel leuk vinden. Verder kunnen vrouwen toch ook prima tegen een (half)slapende man aankruipen?

Dus is er echt een oplossing? Ik heb die helaas niet voor je. Wat ik stiekem hoop is dat anderen die wel hebben en tips en oplossingen plaatsen als reactie op dit artikel!

Mogen vrouwen dan geen kritiek hebben op de man als hij in slaap valt zonder dat zij aan haar trekken is gekomen? Ja dat vind ik dan weer wel, en dit is simpel op te lossen. Mannenā€¦ ladies first!

Slaaptip?

Hebben we hier overigens niet een gouden slaaptip ontdekt? Ik denk het wel! De effectieve slaapstofjes die vrijkomen na seks (ook bij masturberen) kunnen een man helpen slaperig te worden en makkelijker in slaap te vallen. Dit is dan misschien niet het geval bij een vrouw, maar ook voor vrouwen is seks ontspannend en gaat het stress tegen, wat weer een positief effect heeft op de slaap.

Herkenbaar probleem (of slaaptip)? I know it is! šŸ˜‰ Help jezelf en zoveel mogelijk mannen (en eigenlijk ook vrouwen) door dit artikel te delen zodat zoveel mogelijk vrouwen dit te zien krijgen! Heb jij die gouden tip? Hou die niet voor jezelf en laat een reactie achter!

Dit bericht heeft 8 reacties.

 1. Melissa

  Hallo,

  Graag wil ik aangeven dat oxytocine juist het hechtingshormoon is en het zogezegde knuffelhormoon zoals hier ook beschreven staat bij de vrouwen. Bij mannen wordt dit stofje in mindere mate aangemaakt en is er juist grotere productie van megatonine, ookwel slaaphormoon. Voor ons als specialisten binnen het onderwerp kan dit dus minder kloppend overkomen, ondanks dat het beschreven stuk kloppend is.

  Met vriendelijke groeten!

  1. alex

   Hey Melissa, bedankt voor je reactie! Ik heb het eea nagekeken en aangepast. Mocht je op of aanmerkingen of een andere waardevolle toevoeging hebben dan hoor ik dat natuurlijk graag! Groet Alex

 2. Ingrid

  Een toevoeging uit de Chinese geneeskunde, het produceren van sperma kost basisenergie. Dus de hoeveelheid energie die je hebt. Iets ongrijpbare materie misschien, maar wel al eeuwenoud. Je verouderd als man dus een beetje door een orgasme.
  Daar is ook tantra sex uit voortgekomen. Wel sex, maar geen manlijk orgasme.

 3. nicole

  Vrouwen die regelmatig slikken zouden opgewekter zijn en het bevordert ook hun slaap.

 4. Ferwerda

  Ik kan niet slapen als ik sex heb gehad

 5. Diederik

  Ik ben de dagen erna soms nog moe; zit ik als een zombie op de bank. Dus als iemand een gouden tip heeft?

 6. Ladykiller

  Het is een klacht van vrouwen over hun man: ā€˜hij valt na het klaarkomen direct in een soort van comaā€™. Geen naspel of gezellig nakletsen. Maar hoe komt het dat mannen zo makkelijk kunnen neuken-omdraaien-slapen en dat vrouwen hier juist moeite mee hebben?

  Er speelt in zekere zin een biologische factor mee. In de jaren 60 waren er 2 seksuologen (Masters & Johnson, een man en een vrouw) die wilden nagaan wat er nu precies gebeurt op lichamelijk vlak wanneer mensen vrijen. Ze plakten honderden stellen vol met elektroden en andere meetapparatuur, en lieten die seks hebben in hun laboratorium.

  EĆ©n van de zaken die ze vaststelden, is dat, als groep, vrouwen iets trager lichamelijk opgewonden geraken. Vandaar het belang van voorspel. Maar ook: dat vrouwen meer tijd nodig hebben om weer ā€˜af te koelenā€™ nadat ze zijn klaargekomen. De fysieke opwinding blijft bij hen nog een tijdje hangen, ook na het orgasme.

  Mannen daarentegen geraken als groep iets sneller fysiek opgewonden dan vrouwen. Maar nadat ze zijn klaargekomen ebt die spanning ook heel snel weg. Hun hartslag daalt en hun lichaamstemperatuur gaat naar beneden. Reken daar nog eens bij dat een orgasme endorfine doet vrijkomen in de hersenen en dat de meeste seks ā€˜s avonds laat in een bed plaatsheeft. Het is dan ook niet zo raar dat mannen gemakkelijk in slaap vallen.

Geef een reactie