Waarom Snoozen zo gevaarlijk is! (+ video over snoozen)

gevaar van snoozen

Snoozen, of sluimeren, is niet alleen een verspilling van waardevolle tijd. Maar is vooral ook heel erg ongezond! Snoozen is een gevaar voor lichaam en geest, en ons functioneren. Maar wat maakt snoozen zo gevaarlijk?

Is snoozen slecht?

Veel mensen claimen niet zonder snoozen te kunnen, dat ze zogenaamd niét wakker kunnen worden zonder een paar keer te snoozen. In feiten word je met iedere druk op die snooze-knop alleen maar vermoeider, en dus juist moeilijker wakker! En los daarvan, waarom zou je jezelf überhaupt meer dan één keer per ochtend kwellen?

Slaapefficiëntie

In een eerder artikel over snoozen heb je al kunnen lezen waarom snoozen, vanuit mijn perspectief, zo zonde is van je tijd. En dat je je slaapefficiëntie, of slaap effectiviteit, relatief ”makkelijk” kunt vergroten door te stoppen met snoozen. Je wint er alleen al zo veel tijd mee. Dit artikel kijkt naar de ander kant van de medaille. In dit geval zijn beide kanten niet bepaald goud.

Beide kanten van de medaille zijn geroest

Snoozen is een gevaar voor lichaam en geest

Oke, wat gebeurt er precies in je lichaam als je sluimert? Van oorsprong is de mens, logisch, niet gewend om wakker gemaakt te worden door een wekker, maar was dit een natuurlijk proces. Zo worden er, veel op basis van licht, slaap en waakhormonen door ons lichaam aangemaakt om ervoor te zorgen dat we s’avonds moe worden en in slaap vallen, en s’ochtends als we opgeladen zijn weer wakker worden (hoe dit precies werkt kun je lezen in een eerder artikel over het slaap waak ritme). Tegenwoordig is dit niet meer de standaard manier van wakker worden, en worden velen van ons gewekt door een wekker, wat op zich eigenlijk al niet goed is voor onze gezondheid en energieniveau.

Kwaadaardig idee

Voor veel mensen, inclusief mijzelf, is dit een noodzaak omdat we in een maatschappij leven waarin van veel mensen wordt verwacht dat ze vroeg in actie komen. We moeten onszelf wekken voordat we op natuurlijke wijze wakker worden. Verder geen probleem, maar wat wel een probleem is, is dat er ooit een kwaadaardig persoon een nog kwaadaardiger idee had. Dit idee is helaas ”succesvol” geworden en velen van ons kunnen niet meer zonder. Ene Hans Snooz (oke dat is onzin) heeft de snooz-functie, sluimeren, bedacht! De L..

Invloed van snoozen op het slaap waak ritme

Iedereen heeft hem, en helaas gebruiken de meeste hem ook. Maar wat er gebeurt is dat je gaat rommelen met het natuurlijke proces van wakker worden. De eerste keer dat je wekker gaat onderbreek je al op onnatuurlijke wijze je slaapcyclus, en hoe vaker je dat doet hoe meer je alles door de war gooit. Iedere keer dat je onnatuurlijk wordt gewekt, en die snooze-knop weer indrukt, geef je je lichaam opnieuw het sein om weer te gaan slapen, en om weer slaaphormonen aan te maken, vervolgens word je weer wakker en wil je lichaam weer waakhormonen aanmaken. Dit om de tien minuten een aantal keren doen is dus echt waardeloos voor de werking van het slaap waak ritme van je lichaam. Je raakt steeds meer gedesoriënteerd en je functioneert slechter!

Rommelen met het proces van wakker worden

Snoozen en REM-slaap

Wat ook slecht is, maar waar je moeilijk onderuit komt als je een wekker gebruikt, is het onderbreken van de REM slaap, de diepe slaap als het ware (lees hier alles over de slaapcyclus). Stoppen met snoozen verbetert dit natuurlijk wel indirect, of nee eigenlijk gewoon direct, als je je wekker later zet, en dus later voor het eerst wordt gewekt. Op deze manier is de duur van je aaneengesloten remslaap in ieder geval langer.

Natuurlijk wakker worden zonder snoozen

Het aller-aller-beste-meest-fantastische scenario is natuurlijk dat je jezelf zo’n goed slaapritme aanleert, wat trouwens zeker mogelijk is, dat je iedere ochtend op natuurlijke wijze wakker wordt, en helemaal geen wekker meer nodig hebt. Dit betekent dat je dus zelf wakker wordt op het moment dat je lichaam er helemaal klaar voor is. Je kunt dit realiseren door een constant ritme aan te nemen waarin je iedere dag op dezelfde tijd je wekker zet en je bed uitgaat (en dus niet snoozen) en dit net zo lang volhoudt totdat je lichaam er aan gewend is. Het is daarnaast ook belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en te gaan slapen wanneer je moe bent. Bij voorkeur ook op redelijk constante tijden. Je kunt er voor zorgen dat je iedere avond rond dezelfde tijd moe en slaperig word door een vast avondritueel aan te nemen.

Luister goed naar je lichaam

Filmpje over snoozen

Hier nog een filmpje over snoozen die het gevaarlijke effect van snoozen goed uitlegt, de slaapcyclus en het slaap waak ritme komen hier ook aan bod (Het filmpje is wel in het Engels).

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. I.M.

    Helemaal mee eens, k..knop die snoozel functie, maar wat als je elke dag een onregelmatige tijd hebt om op te moeten staan vanwege je werk ( beetje hetzelfde als 10 min. snoozen…)? Dan ben je jezelf toch ook steeds aan het pesten, ondanks je steevast dezelfde tijden naar bed gaat? Ander werk zoeken dan maar? Groeten
    I.M.

  2. Esther

    Wat jammerrrrrr! Ik kwam op deze website voor een artikel over nachtangst en slaapwandelen en toen zag ik iets over Snoozen… laat ik dat nou iedere ochtend doen. Ik kan nooit uit bed komen, maar vanaf morgen doe ik dat dus niet meer. Wel jammer haha maar beter voor me!

Geef een reactie