feng shui inrichten slaapkamerJe slaapomgeving heeft veel invloed op de kwaliteit van je slaap. Het Feng Shui inrichten van je slaapkamer zal jou helpen je slaapomgeving te optimaliseren voor een betere nachtrust! Bij het Feng Shui inrichten draait het om het creëren van een aangename en harmonieuze sfeer die zorgt voor positieve energie in je slaapkamer.

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een eeuwenoude Oosterse filosofie gebaseerd op energiestromen (Chi’s; levenskracht). Feng Shui betekend letterlijk ”wind en water” en is gebaseerd op de balans tussen Yin en Yang. Yin staat voor het massieve en onbeweeglijke, en Yang staat voor het lichte en actieve. Feng Shui gaat om het creëren van harmonie. Volgens Feng Shui is alles op onze wereld verbonden door energiestromen. Voor een juiste doorstroming van (positieve) energieën is een balans nodig tussen Yin en Yang.  Bij Feng Shui brengen we energie terug op plekken waar een energietekort is of zetten we negatieve energie om in positieve energie.

Energiestromen zijn overal aanwezig en bewegen dus ook door je huis of kantoor. De stroming van de chi’s beïnvloeden je leven op positieve of negatieve manier afhankelijk van de stroming en of deze in balans is. Wanneer de stromen optimaal door de omgeving bewegen beïnvloed deze je leven positief. Aangezien we ongeveer 1/3 van ons leven slapend of in ieder geval in onze slaapkamer doorbrengen, is het Feng Shui maken van je slaapkamer geen gekke gedachte!

Tips om je slaapkamer Feng Shui in te richten

 

De slaapkamer is om te slapen

De meeste mensen hebben een slaapkamer, oftewel een afgescheiden ruimte om te slapen. Probeer deze ruimte ook echt te gebruiken als slaapkamer, dus richt het niet teveel in als een leef- of werkomgeving, of zorgt voor een duidelijke afscheiding tussen beide gedeeltes. Er zijn ook veel mensen, denk vooral aan studenten, die geen aparte slaapkamer hebben. In dat geval is het dus heel erg belangrijk dat je het slaapgedeelte toch duidelijk afscheid van het woongedeelte door middel van bijvoorbeeld een kast.

De plaats van je bed

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij de plaatsing van je bed in je slaapkamer. Ten eerste de plaatsing ten opzichte van de deur. Feng Shui heeft ook te maken met ons instinct als we het hebben over veiligheid. En om lekker te slapen is het heel erg belangrijk dat we ons veilig en op ons gemak voelen.

Of je geloofd in de werking van Feng Shui , Yin & Yang, Chi’s of niet, komt het jou ook niet erg bekend voor dat je een natuurlijke voorkeur hebt voor het slapen met zicht op je deur? Nu ik hier zo over aan het lezen ben herken ik het in ieder geval absoluut! Van nature voelen we ons veiliger als we de opening naar onze slaapkamer in de gaten kunnen houden. Instinctief is het gewoon geen fijn idee dat je vanachter beslopen zou kunnen worden en/of dat er iemand binnen kan komen zonder dat je het ziet. Herkenbaar?

Het beste is je bed niet recht tegenover de deur te plaatsten, want dit maakt je van nature weer kwetsbaar (het idee dat iemand die binnenkomt je direct kan zien). Je ligt dan als het ware ”onbeschut”. Verder ben je dan ook teveel blootgesteld aan de direct binnenkomende energiestroom. Plaats je bed het liefst schuin tegenover de deur zodat je er wel direct zicht op hebt.

Het 2e punt om rekening mee te houden is dat je (tweepersoons) bed niet met één van de zijkanten tegen de muur staat, en je dus vanaf beide kanten kunt instappen (dus geen hoek als het even kan). De beste balans creëer je als het bed in het midden staat tegen de meur. Verder kun je het beste Feng Shui creëren door aan beide kanten van het bed min of meer dezelfde spullen te plaatsen, zoals bijvoorbeeld dezelfde nachtkastjes (of aan beide kanten geen).

Feng Shui kleuren

In een eerder artikel heb je al kunnen lezen welke kleuren het beste zijn voor een goede nachtrust. Het beste kies je voor zachte, lichte en rustgevende kleuren zoals licht- blauw of groen afgewisseld met wat warme kleuren. Wanneer de kamer te ”koel” overkomt is dat ook niet ideaal (dus bv helemaal wit of lichtblauw). Je leest in een ander artikel meer over de invloed van kleuren in de slaapkamer.

Feng Shui materialen en meubels

Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Denk hierbij aan je vloer, kasten, ander meubilair (hout en glas is prima), maar ook je dekbed zelf bijvoorbeeld. Vermijd synthetische dekbedden (en dekbedhoezen) en kies liever voor een donzen of wollen dekbed. Verder hebben je meubels bij voorkeur veel ronde en gestroomlijnde vormen zodat de energiestromen niet geblokt worden.

Vermijd spiegels waarin je jezelf kunt zien vanuit bed. Een spiegel kan je overigens weer wel goed gebruiken wanneer je niet de mogelijkheid hebt je bed zo te plaatsten dat je zicht hebt op de deur. Je kunt deze zo plaatsen dat je via de spiegel zicht hebt op de ingang (en niet op jezelf dus).

Ruim op!

Zorg dat kamer enigszins opgeruimd is! Een rotzooi blokkeert chi’s en zorgt voor een slechte doorstroom van de energiestromen. Fitnessapparatuur bewaar je bij voorkeur niet in de slaapkamer, dus ook niet onder het bed of achter de kast. Dit brengt de energie die staat voor hard werken en inspanning naar je slaapkamer die bedoeld is voor ontspanning en rust!

”Je Slaapkamer is om te rusten”

Ditzelfde geld eigenlijk ook voor bureau’s. Je slaapkamer is niet bedoeld om te werken. Bureau’s zorgen dus ook niet voor de juiste ”ontspannende” energie. En als ik dit even omdraai, en misschien herken jij dit ook… ik kan over het algemeen veel productiever werken op een kantoor dan thuis. Of toen ik nog studeerde was het veel gemakkelijker om te studeren in de biep of op school zelf! Heeft dit alleen te maken met bepaalde afleidingen waar we thuis aan onderheven zijn? Of komt dit (mede) door blootstelling aan de verkeerde en dus non-productieve energiestromen? Interessant iig!

Geen apparatuur in je slaapkamer

De slaapkamer is om te rusten en te slapen. Vermijd elektronische apparatuur zoveel mogelijk in de slaapkamer. Deze kunnen je nachtrust flink verstoren. Is dit niet mogelijk doordat je bijvoorbeeld geen aparte slaapkamer hebt, trek dan zoveel mogelijk stekkers eruit! Laat je computer en het liefst ook je modem niet aan staan. Gebruik je net als ik je mobiel als wekker, zet deze dan op de vliegtuig-stand om de elektrische golven uit te schakelen. (test voor de zekerheid even of je wekker het gewoon doet dan, bij mij iig wel).

Hou rekening met licht

Volgens de Feng Shui leer is de slaapkamer een Yin ruimte en vraagt deze om zachte verlichting. In plaats van 1 grote felle lamp kun je dus beter gebruik maken van verschillende lichtpunten in je slaapkamer. Vermijd lampen recht boven je bed en al helemaal bij het hoofdeinde.

Werkt Feng Shui echt?

Ik ben er nog niet helemaal over uit of ik geloof in de gehele Feng Shui filosofie. Interessante stof is het iig sowieso! En nu ik mij er wat in verdiept heb vind ik het echter wel erg opvallend dat ik bepaalde ongemakken herken die hierdoor verklaard zouden worden! Misschien dus helemaal niet zo gek om Feng Shui serieus te nemen en hier rekening mee te houden bij de inrichting van je kamer.

Het is voor de meeste mensen niet mogelijk om alle bovenstaande Feng Shui tips toe te passen simpelweg door een gebrek aan ruimte, bouw en indeling van het huis etc. En studenten met een studentenkamer hebben het al helemaal moeilijk (lees; onmogelijk om de kamer Feng Shui te krijgen). Maar er zijn natuurlijk altijd wel een paar van bovenstaande tips die je kunt toepassen. En hoe meer je er toepast, hoe meer Feng Shui je je slaapkamer inricht, des te meer balans is er en des beter ”vloeien” de energiestromen door je kamer! En hoe meer Feng Shui je kamer is ingericht, des te beter je slaapt.

Wat denk jij? Geloof jij in Feng Shui, Ying & Yang en Chi’s?? En/of herken jij net als ik bepaalde ”gevoelens” die hierdoor verklaard zouden worden? Ik zou het leuk en interessant vinden om ook jouw mening en ervaring te horen. Dus als je het erover wilt hebben, voel je vrij om je reactie hieronder achter te laten. Zou echt leuk zijn!

2 Responses to “Feng Shui inrichten van je slaapkamer (+ 7 Feng Shui Tips)”

  1. alexander, Beantwoorden

    interessant artikel. maar laat je (werkwoord)spelling even checken voordat je iets plaatst, dan is het wat professioneler 😉

Geef een reactie