Feng Shui inrichten van je slaapkamer (+ 7 Feng Shui tips)

feng shui inrichten slaapkamer

Je slaapomgeving heeft veel invloed op de kwaliteit van je slaap. Het Feng Shui inrichten van je slaapkamer kan je helpen om je slaapomgeving te optimaliseren voor een betere nachtrust. Bij het Feng Shui inrichten draait het om het creëren van een aangename en harmonieuze sfeer die zorgt voor positieve energie in je slaapkamer.

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een eeuwenoude Oosterse filosofie gebaseerd op energiestromen (Chi’s; levenskracht). Feng Shui betekent letterlijk ”wind en water” en is gebaseerd op de balans tussen Yin en Yang. Yin staat voor het massieve en onbeweeglijke en Yang staat voor het lichte en actieve. Feng Shui gaat om het creëren van harmonie. Volgens Feng Shui is alles op onze wereld verbonden door energiestromen. Voor een juiste doorstroming van (positieve) energieën is een balans nodig tussen Yin en Yang. Bij Feng Shui brengen we energie terug op plekken waar een energietekort is of zetten we negatieve energie om in positieve energie.

Energiestromen zijn overal aanwezig en bewegen dus ook door je huis of kantoor. De stroming van de chi’s beïnvloeden je leven op positieve of negatieve manier afhankelijk van de stroming en de balans. Wanneer de stromen optimaal door de omgeving bewegen beïnvloedt dit je leven positief. Aangezien we ongeveer 1/3 van ons leven slapend of in ieder geval in onze slaapkamer doorbrengen, is het Feng Shui maken van je slaapkamer geen gekke gedachte!

Tips om je slaapkamer Feng Shui in te richten

De slaapkamer is om te slapen

De meeste mensen hebben een slaapkamer. Een afgescheiden ruimte om te slapen. Probeer deze ruimte ook echt te gebruiken als slaapkamer en richt het niet teveel in als een leef- of werkomgeving. Als dat niet mogelijk is zorg je voor een duidelijke afscheiding tussen beide gedeeltes. Er zijn ook veel mensen, denk aan studenten, die geen aparte slaapkamer hebben. In dat geval is het belangrijk dat je het slaapgedeelte toch duidelijk afscheid van het woongedeelte door middel van bijvoorbeeld een kast.

De plaats van je bed

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij de plaats van je bed in de slaapkamer. Ten eerste de plaatsing ten opzichte van de deur. Feng Shui heeft ook te maken met ons instinct als we het hebben over veiligheid. Om lekker te slapen is het erg belangrijk dat we ons veilig en op ons gemak voelen.

Of je nou wel of niet geloofd in de werking van Feng Shui, Yin & Yang en Chi’s. Komt het jou ook niet bekend voor dat je een natuurlijke voorkeur hebt voor het slapen met zicht op de deur? Nu ik me hier in verdiept heb herken ik het zelf in ieder geval wel! Van nature voelen we ons veiliger als we de opening naar onze slaapkamer in de gaten kunnen houden. Instinctief is het geen fijn idee dat je vanachter beslopen kan worden of dat er iemand binnen kan komen zonder dat je het kan zien. Herkenbaar?

Het beste staat je bed niet recht tegenover de deur. Dit maakt je van nature weer kwetsbaar omdat iemand die binnenkomt direct zicht op jou heeft. Je ligt dan als het ware niet verdekt. Verder ben je dan ook meer blootgesteld aan de direct binnenkomende energiestroom. Plaats je bed het liefst schuin tegenover de deur zodat je er wel direct zicht op hebt.

Het 2e punt om rekening mee te houden is dat je (tweepersoons) bed niet met één van de zijkanten tegen de muur staat. Zorg dat je vanaf beide kanten kunt instappen en kies niet voor een hoek als dat mogelijk is. De beste balans creëer je als het bed in het midden staat tegen de muur. Verder kun je het beste Feng Shui creëren door aan beide kanten van het bed min of meer dezelfde spullen te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan dezelfde nachtkastjes (of aan beide kanten geen kastjes).

Feng Shui kleuren

In een eerder artikel heb je al kunnen lezen welke kleuren het beste zijn voor een goede nachtrust. Het beste kies je voor zachte, lichte en rustgevende kleuren zoals lichtblauw of lichtgroen afgewisseld met warme kleuren. Wanneer de kamer te koel overkomt is dat ook niet ideaal. Kies dus niet voor een volledig witte of lichtblauwe slaapkamer. Leest in een ander artikel meer over de invloed van kleuren in de slaapkamer.

Feng Shui materialen en meubels

Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Denk hierbij aan je vloer, kasten en ander meubilair (hout en glas is prima). Vergeet ook je dekbed en beddengoed niet. Vermijd synthetische dekbedden (en beddengoed) en kies liever voor een katoenen, donzen of wollen dekbed. Verder hebben je meubels bij voorkeur veel ronde en gestroomlijnde vormen zodat de energiestromen niet geblokt worden.

Vermijd spiegels waarin je jezelf kunt zien vanuit bed. Een spiegel kan je wel weer goed gebruiken wanneer je niet de mogelijkheid hebt je bed zo te plaatsten dat je zicht hebt op de deur. Je kunt deze zo plaatsen dat je via de spiegel zicht hebt op de ingang.

Ruim op

Zorg dat de slaapkamer enigszins opgeruimd is! Een rotzooi blokkeert chi’s en zorgt voor een slechte doorstroom van de energiestromen. Fitnessapparatuur bewaar je bij voorkeur niet in de slaapkamer. Ook niet onder het bed of achter de kast. Dit brengt energie die staat voor hard werken en inspanning naar een kamer die juist bedoeld is voor ontspanning en rust!

Je Slaapkamer is om te rusten

Ditzelfde geldt ook voor bureau’s. Je slaapkamer is niet bedoeld om te werken. Bureau’s zorgen niet voor de juiste ”ontspannende” energie. Dit kan je ook omdraaien. Over het algemeen kan ik op kantoor productiever werken dan thuis. Toen ik nog studeerde was het makkelijker om te studeren in de biep of op school zelf! Heeft dit alleen te maken met bepaalde afleidingen waar we thuis aan onderworpen zijn? Of komt dit (mede) door blootstelling aan de verkeerde en non-productieve energiestromen?

Geen apparatuur in je slaapkamer

De slaapkamer is om te rusten en te slapen. Vermijd elektronische apparatuur zoveel mogelijk in de slaapkamer. Deze kunnen je nachtrust flink verstoren. Is dit niet mogelijk doordat je bijvoorbeeld geen aparte slaapkamer hebt? Trek dan zoveel mogelijk stekkers eruit als je naar bed gaat! Laat je computer en het liefst ook je modem niet aan staan. Als je je mobiel gebruikt als wekker zet je deze op de vliegtuig-stand om elektrische golven uit te schakelen.

Hou rekening met licht

Volgens de Feng Shui leer is de slaapkamer een Yin ruimte en vraagt deze om zachte verlichting. In plaats van 1 grote felle lamp kun je dus beter gebruik maken van verschillende lichtpunten in je slaapkamer. Vermijd lampen recht boven je bed en al helemaal bij het hoofdeinde.

Werkt Feng Shui echt?

Ik ben er nog niet helemaal over uit of ik geloof in de hele Feng Shui filosofie. Interessante stof is het in ieder geval wel! Nu ik mij er wat in verdiept heb vind ik het wel opvallend dat ik bepaalde ongemakken herken die hierdoor verklaard zouden worden. Misschien dus helemaal niet zo gek om Feng Shui serieus te nemen en hier rekening mee te houden bij de inrichting van je kamer.

Het is voor de meeste mensen niet mogelijk om alle bovenstaande Feng Shui tips toe te passen. Simpelweg door een gebrek aan ruimte, bouw en indeling van het huis. Studenten hebben het al helemaal moeilijk. Een studentenkamer Fengh Shui inrichten is in ieder geval een grote uitdaging. Toch zijn er altijd wel een aantal tips die je kunt toepassen. Hoe groot of klein de ruimte ook is. Hoe meer tips je toepast des te meer balans is er in de ruimte en des te beter ”vloeien” de energiestromen. En hoe meer Feng Shui je kamer is ingericht, des te beter je slaapt!

Wat denk jij? Geloof jij in Feng Shui, Ying & Yang en Chi’s? Of herken jij net als ik bepaalde gevoelens die hierdoor verklaard zouden worden?

Dit bericht heeft 10 reacties.

 1. alexander

  interessant artikel. maar laat je (werkwoord)spelling even checken voordat je iets plaatst, dan is het wat professioneler 😉

 2. maria-louise

  ik heb altijd gehoord dat je met je hoofd naar het noorden moet liggen, maar kan dit hier niet vinden?

  1. P

   Nooit van gehoord, maar het klinkt logisch, geen idee waarom🤣. Ikzelf lig met mijn hoofd naar het noorden maar heb lang met mijn hoofd naar het oosten geslapen, ik merkte eigenlijk wel verschil…

 3. Suzy

  Heel herkenbaar. Een opgeruimde kamer + bed schuin ten opzichte van de deur slaap zo veel fijner.

 4. Manon-Peet

  Ik moet zeggen, het lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk dat er iets klopt van de Feng Shui filosofie. Een opgeruimde kamer en de elektro- en radiogolven blokkeren snap ik wel, maar die energiestromen… Geen idee wat er van waar is. Wel erg interessant artikel en onderwerp, goeie stof om eens wat meer over te lezen!

  1. Angelique-Marie

   Zeg Manon Peet! Niet zo negatief. Energiestromen zijn zo echt als maar kan. Jammer voor jou dat je ze niet oppikt. Dat zou je zo verrijken meid. Succes met radiomastje spelen, en bericht me als het je is gelukt. Groetjes
   Angelique-Mariei

   1. Manon-Peet

    Nou, Angelique-Marie. Van die negatieve praat heb jij ook wel kaas gegeten zo te lezen. Ik kijk hier met een genuanceerde blik naar. Ik zeg niet dat het niet zo is, maar ik heb slechts gezonde twijfels. Binnenkort ga ik verhuizen, en ben ik van plan om mijn slaapkamer helemaal via de feng-shui filosofie in te richten, de meubels moeten namelijk toch verplaatst worden. Ik hou je op de hoogte over hoe het loopt met de energiestromen.

    Al met al, hartelijk bedankt voor deze waardevolle feedback met een gouden randje.
    Levenslustige groet van mij, Manon-Peet

Geef een reactie