6 Schadelijke gevolgen van slaaptekort

De schadelijke gevolgen van slaaptekort

Slaaptekort verhoogt de kans op een snelle dood

Een harde en confronterende uitspraak, maar is het waar? In een vorig artikel heb je al kunnen lezen over de korte termijn gevolgen van slaaptekort waarin ik de schadelijke gevolgen beschrijf die al merkbaar zijn na niet meer dan één nacht slecht slapen!

In dit artikel ga ik het juist hebben over de lange termijn gevolgen van slaaptekort. Over de schadelijke gevolgen wanneer je gedurende een lange periode slecht slaapt. Hoeveel impact heeft te weinig slaap nou echt op onze gezondheid en ons functioneren? En welke schadelijke gevolgen staan er in verband met een tekort aan slaap? Hieronder geef ik je 6 goede redenen om je slaap serieus te nemen.

6 schadelijke gevolgen van slaaptekort

1. Slechtere sperma kwaliteit

Ja mannen jullie lezen het goed, slecht slapen tast onze vruchtbaarheid aan. Uit onderzoek is gebleken dat jonge mannen die vaak slecht slapen tot 29% minder spermacellen produceren. Dus als je sterke kindjes wilt is het aan te reden voldoende uurtjes te pakken!

2. Overgewicht

Slaaptekort zorgt op de korte termijn direct al voor een hongerig gevoel. Op de lange termijn valt het op dat men veel meer ”aanleg” heeft om dik te worden. Een chronisch slaaptekort kan zelfs de ”eetlust” gerelateerde hormonen Leptine (eetlust remmend) en Ghreline (eetlust verhogend) verstoren.

3. Diabetes

Slaapproblemen, overgewicht en diabetes gaan al vaak samen. Overgewicht verhoogt de kans op diabetes en onvoldoende slaap kan daarnaast ook resulteren in een lagere gevoeligheid voor insuline, wat een risicofactor is voor diabetes.

4. Beroertes

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen (van middelbare en oudere leeftijd) die gemiddeld 6 uur of minder slapen per nacht 4x meer kans hebben op een beroerte dan leeftijdsgenoten die 7 uur of meer slapen per nacht.

5. Hart- en vaatziektes

Chronisch slaaptekort wordt in verband gebracht met een verhoogde bloeddruk, aderverkalking, hartaanvallen en hartfalen. Studie heeft aangetoond dat mensen die gedurende een langere periode minder dan 6 uur per nacht slapen 48% meer kans hebben op een hartaanval.

6. Verhoogt risico op kanker

Er zijn zelfs studies die een link leggen tussen slaaptekort en een verhoogt risico op sommige vormen van kanker zoals borstkanker.

Ban slaaptekort uit je levensstijl

Een levensstijl gekenmerkt door laat naar bed gaan en vroeg opstaan is een tikkende tijdbom voor je gezondheid. Zoals je in dit artikel gelezen hebt heeft slaaptekort vooral op de lange termijn serieuze schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Een confronterende conclusie voor iedereen die chronisch te weinig slaapt. Slaaptekort verhoogt de kans op een snellere dood. Neem je nachtrust en je gezondheid serieus en zorg voor voldoende uurtjes slaap per nacht.

Je slaapproblemen oplossen met behulp van een effectieve methode? De Perfect Slapen in 7 Stappen methode kan je hierbij helpen. In dit boek (en e-cursus) van vind je een beproefde en wetenschappelijk onderbouwde aanpak om slaapproblemen stap voor stap op te lossen.

Dit bericht heeft 5 reacties.

 1. Lisa

  Helder en goed artikel. Een slechte nachtrust kan inderdaad zeer negatieve gevolgen hebben. Voor diegene die geïnteresseerd zijn in een betere en gezonde nachtrust zal ik het aanraden eens op decupre.com te kijken. Hier kun je gratis en vrijblijvend een slaapadvies krijgen. Er gaat immers niets boven een goede nachtrust, de effecten bemerk je in elk aspect van het leven en het is van grote invloed op de algehele gezondheid.

 2. Kristel

  Kan ik met een deskundige in contact komen? Ik heb sinds kort dit boekje ‘in 7 stappen…’, maar zou heel graag eerst een deskundige spreken voor mijn gigantisch chronisch slaapprobleem…

 3. Anoniem

  ik ga altijd op tijd naar bed. door mijn familie word ik helaas wel 10 keer per nacht wakker. hierdoor slaap ik hoogstens 5 u.
  mijn hart klopt al onregelmatig.

 4. Lois

  The u slaapt 5 our dan heeft u geen slaapproblemen dat is voor mensen die maanden niet slapen van zichzelf alleen echte slaapmedicatie werkt alleen worden die niet meer voorgeschreven, en kruiden achja dat is voor mensen die lichte klachten hebben.

Geef een reactie