Deze 6 theesoorten stimuleren een goede nachtrust

Kruidenthee goed voor slaap. Deze theesoorten stimuleren een goede nachtrustEen goede nachtrust is essentieel voor je algehele gezondheid en kan het afslanken stimuleren. Helaas heeft ongeveer 30% van de mensen last van slapeloosheid, moeite om in slaap te vallen, in slaap te blijven of een hoge kwaliteit herstellende slaap te bereiken. Kruidenthee helpt je om te ontspannen en tot rust te komen. Onderzoek toont de effectiviteit aan van kruidentheeën als natuurlijke slaapmiddelen. Wil jij weten welke theeën het beste werken? Lees dan verder.

1. Kamille

Kamille is een mild natuurlijk kalmeringsmiddel of slaap opwekkend middel. Dat komt door de ruime aanwezigheid van het antioxidant apigenin. Het vermindert angst, behandelt slapeloosheid en remt ontstekingen. Uit studies is gebleken dat mensen die regelmatig kamillethee drinken sneller in slaap vallen en minder vaak wakker worden.

2. Valeriaanwortel

Valeriaan is een van de populairste kruiden slaapmiddelen in Europa en de Verenigde Staten. Je kunt het innemen in capsules, vloeibare vorm of gedroogd als thee. Bij regelmatig gebruik is het goed tegen slapeloosheid, nervositeit (stress en angst) en hoofdpijnen. Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller in slaap vallen, minder ’s nachts wakker worden en een verbeterde slaap kwaliteit ervaren. Op de lange termijn hebben ze minder last van slapeloosheid, en dat allemaal zonder bijwerkingen. Wetenschappers begrijpen niet precies hoe valeriaanwortel de slaap verbetert, maar vermoed wordt dat het de niveaus van een neurotransmitter genaamd GABA verhoogt, waardoor je slaperig wordt.

3. Lavendel

Lavendel kruid ruikt heerlijk en de aromatische geur werkt rustgevend. Mensen drinken lavendelthee om te ontspannen, hun zenuwen te kalmeren en als hulpmiddel om beter te slapen. Onderzoek bevestigt deze positieve werkingen. Regelmatig drinken van lavendelthee verbetert de slaapkwaliteit en vermindert angst. Mensen die last hebben van slapeloosheid en angststoornissen kunnen hier baat bij hebben.

4. Citroenmelisse

Citroenmelisse behoort tot de muntfamilie. Het aromatische kruid met citroenaroma wordt in extractvorm gebruikt bij aromatherapie, maar is ook als thee verkrijgbaar. Het wordt al eeuwenlang toegepast om stress te verminderen en slaap te verbeteren. Onderzoek laat zien dat symptomen van slapeloosheid verminderen bij regelmatig gebruik.

5. Passiebloem

Hoewel het woord passie anders suggereert, hebben studies uitgewezen dat het regelmatig drinken van passiebloemthee slapeloosheid en slaapkwaliteit kan verbeteren en angst kan verlichten. Ook in combinatie met valeriaanwortel en hop kan het de symptomen van slapeloosheid verminderen.

6. Magnolia schors

Magnolia-thee wordt meestal gemaakt van de schors van de plant. Het wordt wereldwijd gebruikt vanwege zijn kalmerende effecten. Voorlopig onderzoek bevestigt dat het regelmatig drinken van magnolia schors-thee de slaap kan verbeteren.

Veel kruidentheeën worden op de markt gebracht als natuurlijke slaapmiddelen. Helaas wordt in de meeste onderzoeken gebruik gemaakt van deze kruiden in extract- of supplementvorm, zeer geconcentreerde versies van de kruiden dus. Waarschijnlijk is een verdunde versie zoals kruidenthee minder effectief. Nader onderzoek is nodig.

Bedenk ook dat kruiden een wisselwerking kunnen hebben met bepaalde medicijnen, dus het is verstandig eerst met je arts te overleggen voordat je kruidenthee toevoegt aan je nachtelijke routine. Krijg je van je arts groen licht, dan kan kruidenthee naast een gezond voedingspatroon volgens de koolhydraatarme methode je zeker helpen om een betere nachtrust te krijgen op een natuurlijke manier. Welterusten!

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4245564/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22771461

Deze gastblog is geschreven door Marleen, voedingsdeskundige bij www.jasperalblas.nl. Het doet haar goed om
mensen die een gezond en vitaal leven willen op weg te helpen en ze te voorzien van de juiste wetenschappelijk onderbouwde informatie die daarvoor nodig is.

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Anoniem

    Let op dat passiebloem (Passiflora Incarnata) een MAO remmende werking heeft en daardoor de effecten van andere theesoorten en eventuele medicatie kan beïnvloeden (versterken).

Geef een reactie