Insomnie (slapeloosheid) oorzaken en symptomen

insomnia slapeloosheid

Op het moment van schrijven heb ik zelf een behoorlijk slechte nacht achter de rug. Lang wakker gelegen, ontelbaar vaak wakker geworden en vroeg klaarwakker (oorzaak = muggen). Echt fit voel ik me nu niet en dat is van één nacht slecht slapen! Wanneer je last hebt van insomnie heb je geen muggen nodig om regelmatig slapeloze nachten te hebben.

Mensen met insomnie vallen moeilijk in slaap, worden vaak wakker of kunnen vroeg in de ochtend al niet meer slapen. Deze slapeloosheid kan grote invloed hebben op hun dagelijks leven. Wat is insomnie precies en hoe los je het op?

Wat is insomnie?

Je hebt vast wel een keer meegemaakt dat je gewoon te moe was om te slapen, of dat je zo bang was om je te verslapen, dat het slapen daarna helemaal niet meer lukte. Hoe graag je het ook wilde en hoe goed je het ook probeerde – kalmerende thee drinken, proberen nergens aan te denken of zelfs schaapjes tellen – het lukte gewoon niet.

Mensen met insomnie hebben regelmatig last van zulke slapeloze nachten en kunnen hierbij ’s nachts verschillende klachten hebben:

– Moeite om in slaap te vallen.
– ‘s Nachts erg vaak wakker worden en daarna moeilijk weer in slaap vallen.
– Veel te vroeg wakker worden
– Erg moe zijn na het wakker worden.

Iemand zonder slaapstoornis slaapt per nacht tussen de 5 en 10 uur en heeft zo’n 15 minuten nodig om in slaap te vallen. Ook is het heel normaal om ’s nachts een enkele keer wakker te worden.

Acute en chronische insomnie

Als mensen echter erg vaak wakker worden (meer dan 3 keer), moeilijk in slaap vallen en deze klachten zich meer dan drie dagen per week voordoen, dan kan er gesproken worden van insomnie.

Insomnie kan variëren in duur. Sommige mensen hebben last van acute insomnie, waarbij ze tijdelijk last hebben van slapeloosheid. Maar houden de klachten meer dan 3 à 4 weken aan, dan kan er gesproken worden van chronische insomnie.

Hoe ontstaat insomnie?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor insomnie. Zo kan het komen door psychische- en lichamelijk klachten of externe factoren. Niet bij iedereen zijn deze oorzaken hetzelfde.

Het tijdelijk last hebben van slapeloosheid (acute insomnie) ontstaat vaak door kleine ongemakken en een geest die niet tot rust kan komen. Denk maar aan:

– Stress en gepieker,
– Een slecht matras,
– Een te warme slaapkamer,
– Overmatig alcoholgebruik,
– Geluids- of lichthinder.

Maar houden de klachten langer aan, dan kan er sprake zijn van chronische insomnie. Dit ontstaat meestal door een mogelijke aandoening, zoals slaapapneu.

Symptomen van insomnie: psychisch en lichamelijk

Ieder mens heeft slaap nodig. De een meer dan de ander, maar goede slaap blijft voor iedereen ontzettend belangrijk. Anders kan je je moe en futloos voelen en geen energie meer hebben.

Mensen met insomnie kunnen last hebben van lichamelijk en psychische klachten. Ze voelen zich overdag dus vaak moe en chagrijnig. Hun biologische ritme wordt verstoord. Ze hebben weinig energie, vaak hoofdpijn en kunnen zich maar moeilijk concentreren. Hierdoor kunnen problemen op het werk ontstaan. Soms is de slapeloosheid zo erg dat ze overdag in slaap vallen.

Iedereen voelt zich weleens moe. Vooral als je een keer te laat naar bed bent gegaan of je gewoon niet goed hebt kunnen slapen (verschillende redenen: een irritante mug, een te warme slaapkamer, een woelende bedpartner..). Natuurlijk hoeft het niet te betekenen dat je dan ook direct chronische slapeloosheid hebt.

Ga je vaak op tijd naar bed en heb je goede slaapomstandigheden voor jezelf gecreëerd, maar val je alsnog moeilijk in slaap? Word je erg vroeg wakker of word je ‘s nachts vaak wakker? Dan kan het zijn dat je mogelijk insomnie hebt.

Slapeloosheid oplossen

Acute insomnie is maar tijdelijk en kun je dus ook zelf aanpakken. Zorg voor goede slaapomstandigheden: een goede slaapkamertemperatuur, een lekker bed, geen afleidingen, rond dezelfde tijd naar bed en opstaan of een warm bad voor het slapengaan. Wat je ook kan helpen bij het zelf aanpakken van slaapproblemen is de Perfect Slapen in 7 Stappen Methode. Deze methode helpt mensen stap voor stap bij het oplossen van slaapproblemen.

Chronische slapeloosheid daarentegen is niet even snel op te lossen en heeft vaak een dieperliggende oorzaak. Hierbij is het goed om erachter te komen wat die dieperliggende oorzaak is. Voor mensen met chronische slapeloosheid is het verstandig om met een huisarts te praten. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een slaapkliniek.

Hoe vaak word jij ’s nachts wakker en hoe lang kost het je gemiddeld om in slaap te vallen?

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Anoniem

    hoi allemaal

    ik heb dat ook maar ik weet niet zo goed wat er tegen aan doen. weet iemand wat er mis is?

  2. Anoniem

    Ik heb hier ook al jaren last van. In een slaapkliniek geweest, daar “konden” (of wilden) ze me niet verder helpen omdat er geen lichamelijke oorzaak te vinden was. Mijn slaapproblemen zijn spanningsgerelateerd. Ja dat wist ik zelf ook al wel (!) Naast chronische vermoeidheid ook veel lichamelijke klachten hierdoor gekregen. Na veel zoeken en tegen gesloten deuren aanlopen, ben ik nu bij een goede psycholoog terecht gekomen. Cognitieve gedragstherapie en EMDR lijken te helpen, maar ik heb nog een lange weg te gaan….

Geef een reactie