Helpt schoon beddengoed om beter te slapen?

schoon beddengoed helpt beter te slapenVeel mensen hebben last van slaapproblemen, en één van de oorzaken is een slechte slaapomgeving. Hier valt fris en schoon beddengoed ook onder. Hoe vaak verschoon jij je bed?

Een schoon bed helpt

Veel mensen hebben er een hekel aan (ik ken er wel 1)… het verschonen en opmaken van het bed. En daarom doen we het gemiddeld maar één keer in de drie weken! 1 op de 6 mensen doet dit zelfs minder dan 1 keer per maand.

En dat is niet vaak, zeker gezien het feit dat bijna iedereen moet beamen dat het gewoon lekkerder slaapt als je net je bed hebt verschoont. Op vakantie wel eens in een goed hotel verbleven waar iedere dag je bed werd verschoont? Stiekem best lekker toch! Daarnaast kost het opmaken van je bed slechts een paar minuutjes van je tijd. En zeg zelf, hoe vaak doe je schone kleren aan? Dan kan je met een gezonde dosis rationeel denkvermogen wel bedenken hoe vaak je min of meer je beddengoed zou moeten verschonen… Iig vaker dan eens in de 3 weken.

Hoe vaak was jij je kleren?

Bed opmaken

Ook in de ochtend even het bed opmaken (alsin het bed even strak trekken en je dekbed weer goed in de hoes doen) wat ongeveer een halve minuut kost, is voor veel mensen teveel moeite (Aa, die ken ik ook!). Vooral voor mannen (slechts 38% doet dit) tegenover 56% van de vrouwen.

We slapen langer, voelen ons beter, en worden meer uitgerust wakker wanneer we slapen in fris en lekker ruikend beddengoed. Dit is één van de uitkomsten uit een onderzoek onder 1500 amerikanen waarin 3 op de 4 deelnemers dit aangaven.

We slapen beter in fris ruikend beddengoed

Over het algemeen slapen we gewoon beter in een omgeving waarin wij ons prettig voelen, en de meesten van ons vinden het gewoon fijn als de slaapkamer een beetje op orde is, opgeruimd en schoon. En dus ook wanneer het beddengoed fris en schoon is, en het bed netjes is opgemaakt. Ik denk dat het dus voornamelijk iets psychologisch is, en dat iemand die hier echt helemaal geen waarde aan hecht en juist het liefst leeft in een rommelige omgeving, hier ook weinig invloed van zal ondervinden. En ik gok… dat mannen hier in het algemeen minder ”last” van hebben dan vrouwen.

Zelf herken ik dit overigens ook, ik vind het heerlijk om in een lekker ruikend fris bed te duiken. En toch doe ik het ook zeker niet wekelijks… hmm lui? Misschien moet ik het toch eens wat vaker doen… en weetje wat, ik ga er meteen maar eens even mee beginnen!

Meer tips voor een optimale slaapomgeving? Lees dan ook ”Tips voor de slaapkamer” en ”De invloed van kleur in de slaapkamer”.

Deze post heeft 5 reacties

  1. alex

   Hi Sanne! Ja hoor dat lijkt mij heel netjes:)

 1. giselemence

  Ik weet dat er huisstofmijt zit in je lakens en kussensnel, toen ik het nu zo las en hier over ging Google nu net toch maar men lakens verschoond beestjes in bed is toch geen fijn idee om mee te slapen en nu ruik ik heerlijk naar robijn.maar normaal verschoon ik me dekbed om de 1.5 week
  Ik zou zeggen slaap lekker.

 2. Gerrit

  U raad aan om het bed na het slapen gelijk op te maken. Ik ben van mening dat het beter is om het dekbed juist open te slaan zodat het matras kan luchten, als je het dekbed dichtslaat dan kunnen mijten zich lekker verder vermenigvuldigen terwijl deze beestjes een hekel aan kou hebben.

  1. alex

   Hallo Gerrit, bedankt voor je reactie! (en zeg maar je, geen u). Daar ga ik mij eens verder in verdiepen is een interessant onderwerp voor een artikel ook. Ik weet dat huisstofmijt het idd beter doet moet bepaalde temperaturen al betwijfel ik of luchten door het openslaan van je dekbed echt helpt maar het zou missch kunnen. Je beddengoed wassen boven de 60 graden, dus hete temperaturen, gaat huisstofmijt ook van dood dus dat is al een tip. Er bestaan ook dekbedden die je extra heet kan wassen en tegenwoordig zijn veel dekbedden ant-huisstofmijt door een fijngeweven tijk. verder is het belangrijk je kamer goed te ventileren. In bovenstaande artikel doel ik er meer op dat het prettig is als je bed netjes is (opgemaakt). duik je toch lekkerder je bed in savonds! gr alex

Geef een reactie