Hoe gezond eten helpt bij een betere nachtrust

De relatie tussen gezonde voeding en slaap

Ben jij iemand die lastig in slaap valt of iedere nacht maar kort slaapt? Op den duur breekt dit op en zal je overdag minder optimaal presteren. Gelukkig is hier veel aan te doen, onder andere met gezond eten. In dit artikel lees je wat de relatie is tussen gezonde voeding en een goede nachtrust. Alsmede welke voeding je het beste kunt nemen en welke je beter kunt laten staan.

Waarom slapen we minder?

Een belangrijke factor is dat we te veel zwichten voor de verleidingen van de moderne technologie. ’s Avonds en ’s nachts worden we veel blootgesteld aan licht en schermen, we binge-watchen nog even de nieuwste Netflix serie of volgen die belangrijke wedstrijd aan de andere kant van de wereld.

Daarnaast is voeding ook een belangrijke factor. Eet je niet de juiste dingen, dan kan dit je nachtrust negatief beïnvloeden. Hierover verderop meer.

Waarom voldoende slaap belangrijk is

Allereerst is het een stukje bewustwording. Waarom is het eigenlijk belangrijk om voldoende te slapen? Sommige mensen slapen maar 4 a 5 uur per nacht en functioneren toch ook goed? Hoewel dit (soms) klopt, zijn er maar weinig mensen die dit daadwerkelijk kunnen en ook nog eens gezond zijn. De meeste mensen denken het te kunnen, maar plegen onbewust roofbouw op hun lichaam op de lange termijn. Een van de belangrijkste gevolgen van structureel slaaptekort is dat het je hormoonhuishouding ontwricht:

  • Je insuline gevoeligheid neemt af (meer kans op diabetes type 2)
  • Bij mannen neemt de testosteronspiegel af (lustelozer, lager libido)

Daarnaast heeft minder slaap een directe invloed op je brein; je geheugen, reactievermogen en concentratie nemen af*1.

De relatie tussen gezonde voeding en een betere nachtrust

Minder schermtijd vlak voor het slapen, eerder naar bed gaan en/of een meditatie opzetten zijn allemaal slimme dingen om te doen en er zijn natuurlijk nog meer tips tegen slecht slapen. Maar hoe zit het met voeding?

Gezonde voeding

Gezonde voeding is natuurlijk belangrijk voor iedereen. Hoe gezonder je eet, des te vitaler je je gaat voelen. Dit heeft dan ook zijn weerslag op je nachtrust. Onderstaande voedingstips gelden voor iedereen en zouden de basis moeten vormen van een gezonde leefstijl:

  • Beperk koolhydraten (aardappelen, rijst, pasta, brood, snoep, gebak, frisdranken)
  • Eet veel groenten en fruit (met de nadruk op groenten, 2 a 3 stuks fruit per dag)
  • Eet een handje noten per dag (noten zijn ontzettend gezond en goed voor je)
  • Kies voor olijfolie of notenolie (dit zijn onverzadigde oliën, dit is beter dan verzadigd)

Uiteraard is dit rijtje beknopt en valt er veel meer over te vertellen, maar daarvoor verwijzen we graag naar dit gezonde dieet.

Daarnaast bestaan er voedingsmiddelen die bepaalde stoffen bevatten die helpen de nachtrust te bevorderen, zoals tomaten, kersen, bananen en kiwi’s. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk veel tryptofaan, serotonine en melatonine. Van deze stoffen is bekend dat het de nachtrust bevordert. Eet bijvoorbeeld 2 kiwi’s voor het slapen gaan voor een betere nachtrust*2.

Ook bepaalde kruiden kunnen je helpen beter te slapen, denk hierbij aan bijvoorbeeld lavendel en kamille. Neem het als thee, of gebruik het als etherische olie in je slaapkamer.

Welke voeding moet je laten staan?

Er bestaan ook genoeg voedingsmiddelen die juist de slaap remmen en die je beter kan vermijden. In het algemeen geldt, alle voedingsmiddelen die een oppeppende stoffen bevatten moet je, vooral in de avond, laten staan. Het gaat hierbij om onder andere de volgende stoffen:

Vooral cafeïne is natuurlijk een boosdoener, besef dat dit niet alleen in het bekende kopje koffie zit, maar ook in thee (zowel groene als zwarte thee) en energiedrankjes en bepaalde voedingssupplementen. Kies ’s avonds daarom voor cafeïnevrije thee.

Meer slapen stimuleert automatisch gezonder eten

Leuk om te weten. Als het je lukt om meer te slapen ga je vaak vanzelf ook gezonder eten! Zo versterken beide elkaar dus en zal je gezondheid hier extra van profiteren (bron).

Dit artikel is geschreven door Oscar Helm van HappyHealthy.nl. Oscar is afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut. In de afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en een betere gezondheid. Met zijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat hij zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Bronnen
1. https://www.ergogenics.org/meer-slapen-kan-je-testosteronspiegel-vertweevoudigen.html
2. https://www.ergogenics.org/eet-twee-kiwis-en-slaap-beter.html

Geef een reactie