Wat is Melatonine? (+ werking melatonine pillen)

melatonine uitleg werking melatonineHoe kan het dat we (normaal gesproken) ’s avonds moe worden en willen slapen, en dat we ’s ochtends vanzelf weer wakker worden en ”alle” energie hebben (dat hopen we tenminste)? Dat heeft allemaal te maken met de aanmaak van slaap- en waakhormonen. Het slaaphormoon melatonine speelt hierbij een belangrijke rol. Maar wat is dit hormoon nou precies en wat doet het?

Slaaphormoon

Je lichaam maakt dagelijks hormonen aan: stofjes met verschillende functies die allerlei processen in het lichaam regelen. Een van die hormonen is melatonine en wordt aangemaakt in de pijnappelklier, een klein gebied in de hersenen.

Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. De belangrijkste functie is dan ook het regelen van het natuurlijke slaap-waakritme. Simpel gezegd bepaalt dit hormoon wanneer je moe wordt en gaat slapen.

Productie en functie melatonine

De functie? Je wordt er slaperig van! Melatonine vertraagt de ademhaling en laat de lichaamstemperatuur dalen. Zo weet je lichaam dat het nacht wordt en bereidt het zich voor op het slapen. De productie van melatonine heeft te maken met twee dingen: je biologische klok en de hoeveelheid licht. Bij een normaal ritme slaap je ’s avonds als het donker is en ben je overdag wakker als het licht is. Dit is je biologische klok. Dit bepaalt vervolgens weer de aanmaak van melatonine. Licht heeft namelijk invloed op deze productie. Tijdens de nacht is het donker en is de hoeveelheid melatonine in je lichaam het hoogst. Naar de ochtend toe wordt het lichter en neemt de productie weer af en de aanmaak van waakhormonen toe.

Melatonine als supplement

Is je slaapritme verstoord? Val je moeilijk in slaap of word je veel te vroeg wakker? Dan kun je melatonine ook als supplement slikken om beter te slapen. Dit supplement is te gebruiken bij verschillende vormen van slapeloosheid.

Als je lichaam niet de juiste hoeveelheid melatonine aanmaakt op het juiste moment, dan kun je dit dus zelf ”manipuleren”. Melatonine wordt ook vaak gebruikt als slaapmiddel wanneer de biologische klok verward is door bijvoorbeeld een jetlag of afwisselende dag- en nachtdiensten. Ik noem het overigens niet voor niks manipuleren, wees er van bewust dat je je gaat bemoeien met een proces dat je lichaam zelf hoort te regelen. Je kan je misschien voorstellen dat je je lichaam ook goed in de war kan brengen door dit zelf te gaan bepalen. Begin hier dus niet zomaar aan!

Werking van melatonine als supplement

Je kunt melatonine in de vorm van tabletten of capsules kopen bij de apotheek met een recept van de huisarts, maar je kunt het ook zonder recept halen bij de drogisterij. In dat laatste geval is het een voedingssupplement en heeft het vaak een andere naam.

Hoe je het moet gebruiken is afhankelijk van wanneer je lichaam op natuurlijke wijze melatonine aanmaakt. Houd je altijd aan de juiste dosering. Melatonine tabletten kunnen de nodige bijwerkingen hebben – net als bij alle andere medicijnen en supplementen. Denk bijvoorbeeld aan levendige dromen, een lage lichaamstemperatuur, prikkelbaarheid en zelfs slaapproblemen!

Het beste is dan ook om je arts te raadplegen of het gebruik van melatonine geschikt is voor jou, wat het beste tijdstip is om het in te nemen en wat de juiste dosering is.

Tot slot nog een interessant weetje: De aanmaak van melatonine is ook te bevorderen door voeding.

Geef een reactie