Slapen met oordopjes (+ 3 soorten oordoppen)

slapen met oordopjes soorten oordoppen

Een snurkende bedpartner, piepende deuren, langsrijdend verkeer… De nacht zit vol met geluiden die je uit je slaap kunnen houden. Oordopjes kunnen hierbij een uitkomst bieden. Maar kan dat eigenlijk zomaar? Is het slapen met oordoppen ongevaarlijk? En welke soorten oordopjes kun je dan gebruiken?

Slapen met oordopjes in

Sommige mensen lijken overal (en overal doorheen) te kunnen slapen. In de wachtkamer van de tandarts, in het vliegtuig, op de bank. Helaas is niet iedereen met deze gave gezegend. Er zijn mensen die minder snel en minder goed in slaap vallen en hierdoor met oordopjes slapen.

Oordopjes kunnen er voor zorgen dat je makkelijker in slaap valt. Ze filteren het omgevingsgeluid, waardoor de slaper minder snel wakker wordt door schelle en harde geluiden. Bij mij persoonlijk hebben ze vaak een uitkomst geboden bij muggen. Als ik iets een irritant geluid vind is het dat wel. Ze mogen me prikken als ik ze maar niet hoor:P.

Zijn oordopjes ongevaarlijk?

Maar kunnen oordopjes eigenlijk geen kwaad? Kun je gewoon elke nacht met oordoppen slapen? Ja, dat kan. In principe zijn er geen risico’s verbonden aan het slapen met oordopjes.

Wel is het nodig om de oordoppen goed schoon te houden. Dit is voor de hygiëne van belang, zodat je geen oorontsteking kunt opwekken. Maak ze dus regelmatig schoon met wat warm water en zeep en zorg ervoor dat al het oorsmeer verwijderd is.

Heb je een oorontsteking of verstopte oren? Laat ze dan even op je nachtkastje liggen. Om de ontsteking niet nog erger te maken is het beter om ze even niet te dragen.

Nadelen van oordopjes

Echt grote nadelen aan het gebruik van oordopjes zijn er niet. Wat je wel als nadeel zou kunnen zien is de gewenning. Sommige mensen hebben na verloop van tijd meer moeite met inslapen zonder oordopjes. Bijvoorbeeld als er buitenshuis wordt geslapen en ze zijn vergeten.

Wie veel moeite heeft met wakker worden en al regelmatig door de wekker heen slaapt moet ook oppassen. oordoppen kunnen er voor zorgen dat je de wekker minder goed hoort.

Verder is het discutabel of je het lekker vind slapen. Ik gebruik zelf soms (goedkope/standaard) oordopjes als ik last heb van muggen of geluid van buiten/buren. Als ik dan op mijn zij lig vind ik het niet altijd even comfortabel. Daarnaast mag ik in de ochtend regelmatig op zoek naar de oordoppen.

Soorten oordopjes

Er bestaan verschillende soorten oordopjes van diverse merken. Hieronder een paar voorbeelden van veelgebruikte oordoppen:

Wasbolletjes (bv van Ohropax)

Deze ‘klassieke’ oordopjes zijn gemaakt van paraffine, watten en vaseline. Ze kunnen goed naar je oor gevormd worden en passen dus in elke oorschelp. De oordopjes zijn alleen niet eeuwig bruikbaar, omdat ze sneller vies worden.

Schuimoordoppen (bv van E-A-R)

De schuimoordop is ook zo’n klassieke variant. Deze oordoppen zijn licht en zacht en worden veel gebruikt. Ze zijn goedkoop in aanschaf, maar hebben slechts één maat. Daarom zullen ze in sommige oren minder goed passen.

SleepSoft (Alpine)

Deze wat meer geavanceerde oordopjes dempen de omgevingsgeluiden, maar verstoppen de oren niet. Ze blijven mooi in vorm en zijn hierdoor goed her te gebruiken. Wel moeten ze goed schoon gehouden worden. Meer info vind je evt op de site van Alpine.

De een vindt een zachte oordop prettiger, terwijl de ander juist de voorkeur geeft aan wat meer stevigheid. Je moet dus zelf ontdekken welke oordopjes jij het prettigst vindt en welke voor jou het beste werken. Op bol.com zijn verschillende oordoppen te verkrijgen waaronder die van SleepSoft.

Gebruik jij oordopjes tijdens het slapen? Wat is jouw favoriet?

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Willem

    Cool-earplugs zijn zeer prettig vanwege het hoge draagcomfort en ze worden niet vuil.
    Tevens zijn ze gemaakt van hypo allergeen materiaal, dus geen huidgevoelige reacties ook al draag je ze sag en nacht.

Geef een reactie