Stoppen met Snoozen (en win tijd!)

stoppen met snoozen

Niet genoeg tijd voor jezelf? Voor je hobby, sporten, het zoeken naar een nieuwe baan, de afwas, het huis opruimen, of om met vrienden af te spreken?

Simpelweg niet genoeg uren in een dag lijkt het soms. Maar hoeveel minuten, nee hoeveel uren per dag verdoe je aan onzin? Of aan helemaal niets doen?

Voor heel veel mensen, mijzelf inbegrepen, is er een hele makkelijke manier om meer tijd vrij te maken voor nuttige en of leuke dingen, zonder dat het ten kosten gaat van andere belangrijke zaken… en dat is stoppen met snoozen.

Breng minder tijd door in je bed!

Natuurlijk is een goede nachtrust belangrijk om overdag goed te functioneren en productief te zijn. Het is zelfs essentieel voor je gezondheid! Door voldoende te slapen herstel en behouw je een gezond energiepeil. Te weinig slaap zal resulteren in gezondheidsproblemen en een lagere productiviteit en effectiviteit gedurende de dag.

Slaap Effectiviteit

Maar er zijn natuurlijk ook manieren om minder tijd in bed door te brengen, zonder dat dit ten kosten gaat van je daadwerkelijke ”slaaptijd”.

Ik heb het hier eigenlijk over het optimaliseren van de effectiviteit van je slaap, oftewel je ”Slaap Effectiviteit”, een begrip dat je in deze blog en op de website vaker tegen zult komen. Slaap Effectiviteit, of slaapefficiëntie, is simpelweg het percentage van je tijd in bed die je daadwerkelijk slapend doorbrengt. Er zijn heel veel manieren om deze slaapefficiëntie te vergroten, zo zou je bijvoorbeeld de tijd die je wakker ligt voordat je in slaap valt kunnen verlagen.

Logische eerste stap

Voor mij persoonlijk was er één hele logische eerste stap om te zetten. De ”makkelijkste” manier (blijft alsnog lastig) om minder loze tijd in mijn bed door te brengen. Ik had mijzelf een gewoonte ”meester” gemaakt. Namelijk om iedere ochtend meerdere malen te snoozen voordat ik mijn bed uit kwam. En meerdere malen was gewoon een half uur tot een uur! Zonde toch?

Snoozen, een slechte gewoonte

Iedere ochtend snoozde ik gemiddeld wel zo’n 40 minuten, gedurende deze ”snooze-tijd” ben je totaal niet effectief aan het slapen, je bent niet in een diepe slaap als je überhaupt al slaapt. Gedurende deze tijd ben je echt helemaal geen energie meer aan het opbouwen. Het komt er simpelweg op neer dat je ruim een half uur aan het verspillen bent van je dag, of nacht. Als je meer slaap nodig hebt ’s nachts, zet dan de wekker gewoon een half uur later! In plaats van een half uur te reserveren voor… snoozen.

Ik heb dus even uitgerekend wat stoppen met snoozen alleen al zou doen met mijn slaap effectiviteit, en dat kwam neer op een verhoging van de kwaliteit van mijn slaap met 8%.

Tijd is waardevol

dus waarom zouden we daar zo mee omgaan?

Stoppen met snoozen betekent in mijn geval een half uur later naar bed (of eerder eruit) zonder dat het ten kosten gaat van mijn nachtrust. Nu ik dit zo aan het schrijven ben realiseer ik me des te meer hoe zonde het eigenlijk geweest is dat ik dit over en over heb gedaan, voor zolang ik mij kan herinneren, zal zo’n 10 jaar zijn geweest gok ik. Nu kan ik uitrekenen hoeveel tijd ik verspild heb (en dat heb ik natuurlijk ook meteen gedaan). Maar het is natuurlijk veel leuker en positiever om uit te rekenen hoeveel tijd ik er de komende 10 jaar gratis en voor niets ”erbij” krijg om te besteden aan nuttigere dingen!

10 jaar x 365 dagen x 30 minuten = 109.500 minuten = 1825 uur = 76 dagen = winterslaap

Er is tijd te winnen!

Ja en dit is alleen nog maar door te stoppen met snoozen! En er zijn nog veel meer manieren om de effectiviteit van je slaap te vergroten.

Ik spendeerde ongeveer 8 uur per dag in bed, waarvan ik er een halve snoozde. daarnaast lig ik ook gemiddeld nog wel een half uur wakker voordat ik in slaap van. Ook wordt ik regelmatig ’s nachts wakker wat betekent dat ik niet in een diepe, effectieve slaap zit. Dit is overigens normaal, en zal in latere artikelen (over bijvoorbeeld de Slaapcyclus) dieper op ingegaan worden. Maar er zijn wel manieren om je slaapefficiëntie te vergroten.

Het zou dus zeer haalbaar moeten zijn om mijn tijd in bed te reduceren van zo’n 8 uur tot 6,5uur of misschien zelfs wel tot 6uur, zonder dat dit ten koste gaat van mijn nachtrust!

365 dagen x 90 minuten = 32.850 minuten = 547,5 uur = 23 dagen = I LIKE

Bij een gemiddelde tijd in bed van 6,5 uur is dat dus 23 dagen. Huh, ja 23 dagen per jaar over! Dat is meer dan de gemiddelde persoon heeft aan vakantiedagen! Dat is aardig wat tijd om de afwas te kunnen doen, het huis schoon te maken, te sporten, of wat dan ook waar je nu geen tijd voor denkt te hebben.

verSnooze je leven niet!

Inzet vereist

Maar om dit resultaat te bereiken is natuurlijk wel wat meer inzet nodig dan simpelweg stoppen met snoozen.

Maar hé, jij hebt deze website gevonden! En dat is waar deze website helemaal om draait. Dit is de juiste plek om meer te leren over slapen en het verbeteren van je slaap. Je vind hier allerlei artikelen die je er meer over leren, en wekelijkse komt er een nieuw artikel bij, hou het dus goed in de gaten of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief, want dan hoef jij, helemaal niets meer te missen van je nachtrust!;)

Direct meer slaaptips lezen? bekijk dan de andere artikelen in de categorie Beter Slapen of lees het artikel met 25 Tips om beter te slapen.

Dit bericht heeft 6 reacties.

  1. Johanneske

    Ha Alex,

    Fijn deze site gevonden te hebben. Ik heb ook tijd te kort, wil heel veel doen. Zet de wekker op mijn vrije dagen rond het tijdstip dat ik er op mijn werkdagen uit moet. Dat gaat werken, voel ik! Fijn, want dan kan ik meer doen, dat geeft weer een goed gevoel, ook meer tijd voor ontspanning! En snoozen? Dat deed ik ook… Maar.. je kunt toch ook niet gelijk je bed uitstappen, dat is ook niet goed.
    Ik probeer echt wakker te worden als de wekker gaat, en als hij 2 of 3 en soms 4 keer gegaan is, ga ik eruit (dus na 5-20 minuten). Heb je tips?

    1. alex

      Hey Johanneske.. ja stoppen met snoozen haha! Maar het blijft lastig (ook voor mij nog steeds). Ik gebruik zelf de app sleep cycle waarmee ik relatief prettig wakker wordt. succes!

  2. Esther

    Oké je hebt mij overtuigd… vanaf morgen niet meer snoozen. En wat vond ik het toch altijd lekker om te weten dat ik nog éven kon blijven liggen. Maar vanaf morgen meer tijd 😀

  3. Anoniem

    Van het moment dat de wekker afgaat. Hoeveel minuten mag je nog acceptabel ‘slenteren’ om wakker te worden?
    Oke ja ik begrijp als het tijd is dat je moet opstaan.
    Maar ik heb een redelijk zwaar karakter waartegen ik moet vechten s’morgens om eruit te geraken. Eer mijn knopje op groen springt..
    maar dat ik vooral vanboven. Mits ik net geslapen heb is die best lastig te controlleren.

    1. alex

      Het is maar net wat je zelf acceptabel vind:). Elke keer minder snoozen is ca 10 minuten winst. Deze kan je bv gebruiken om de wekker later te zetten en dus langer (echt) te kunnen slapen. Daarnaast is het mijn ervaring dat opstaan makkelijker wordt als je er aan gewend bent om direct je bed uit te gaan.

  4. Chrisje

    Als ik ’s nachts wakker word kijk ik op de wekker. Als de wekker over minder dan een uur afgaat, dan ga ik er al uit. Dat voorkomt dat ik tijdens mijn diepe, or REM-slaap wakker gemaakt word. Over het algmeeen heb ik inderdaad met vijf uur slaap genoeg.
    En eenmaal wakker gewotrden: gelijk uit bed! Werkt bij mij prima.

Geef een reactie