Je slaapkamer stofvrij houden (4 tips)

slaapkamer stofvrij houdenHet lijkt wel alsof er nergens in huis zoveel stof tevoorschijn komt als in de slaapkamer. Of lijkt dat niet alleen zo? Dat dus, want in de slaapkamer ontstaat doorgaans meer stof dan elders in het huis. Dat komt omdat stof deels van je (gedragen) kleding afkomt en het bed vaak ook een grote bron van stof is. De slaapkamer is nou net de ruimte waar je zo min mogelijk stof wil aantreffen. Stof kan de slijmvliezen en ogen irriteren en zelfs zorgen voor allergische reacties. Vooral voor mensen met een stofallergie is het noodzaak om de slaapkamer stofvrij te houden.

Wat is stof eigenlijk?

Stof bestaat uit allemaal minuscule deeltjes (kleiner dan 0,06 millimeter) van van alles en nog wat. Denk aan alle huidschilfers die we verliezen, maar ook minideeltjes van haren, schimmels, insecten, huisstofmijt en ja ook de uitwerpselen van deze kleine monstertjes. In de praktijk zijn mensen dan ook niet zozeer allergische voor ‘’stof’’, maar meer voor de haren en huidschilfers van dieren en de uitwerpselen van mijten (huisstofmijt-allergie). Huisstofmijt ga je dus ook effectief tegen door je slaapkamer vaker stofvrij te maken!

Maar wat kan je zelf doen om stof zoveel mogelijk te beperken in de slaapkamer? Onderstaand een aantal tips die je zullen helpen.

4 Tips om stof in de slaapkamer te voorkomen


Verschoon je bed regelmatig

In een eerder artikel schreef ik er al over. Veel mensen vinden het een rot klus en verschonen hun bed veel te weinig. Eén op de 6 mensen doet dit zelfs minder dan 1 keer per maand. Neem hier geen voorbeeld aan en verschoon je bed regelmatig, het liefst iedere week.

Lucht je beddengoed (kussen, dekbed) in een goed geventileerde kamer of hang het uit het raam in periodes dat er geen vocht in de lucht zit (laat staan regen ofcourse). Was je bedtextiel zoals je dekbedovertrek, hoeslaken en molton op 60 graden om huisstofmijt tegen te gaan. Huisstofmijt blijft namelijk leven als je niet heet genoeg wast.

Ruim op en laat geen kleren slingeren

Het is natuurlijk heel verleidelijk om na een lange dag je kleren over een stoel of in een hoek te hogen. Soms betrap ik mezelf erop dat ik een trui laat liggen omdat ik die later in de week nog best een keer aan kan doen. Een week later gooi ik de trui vervolgens alsnog de was in zonder aan gehad te hebben. Mijn eigen voorbeeld is dus precies wat je niet moet doen. Kleren, en dan vooral gedragen kleding, is een bron van stof wat onder anderen afkomt van je lichaam maar ook van buiten. Doe dit dus zo min mogelijk en laat kleding niet slingeren.

Ook schone was is nog steeds ‘’aantrekkelijk’’ voor stof en kan je beter meteen in een kast opbergen. Een los kledingrek is wat dat betreft ook niet echt stof-proof.

Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer

Zorg altijd voor een goed geventileerde kamer om schimmels maar ook huisstofmijt minder kans te geven. Deze beestjes zijn namelijk dol op een ietswat broeierig klimaat. De meeste mensen hebben geen luchtventilatiesysteem dus zet dan een raam op een keer. In de winter is het misschien verleidelijk om alles dicht te gooien maar ook dan is het beter voor een gezond slaapklimaat om het raam op een kiertje te zetten. Je leest hier meer over in een eerder verschenen artikel over de ideale slaaptemperatuur.

Je slaapkamer vaak schoonmaken!

Oke misschien een beetje een open deur maar daarom niet minder waar. Zorg ervoor dat je de slaapkamer vaak stofzuigt en afstoft. Eigenlijk moet je dit in ieder geval elke week een keer doen. En dan niet alleen even met de stofzuiger er doorheen en een doekje over je nachtkastje. Het meest effectief tegen stof ben je bezig als je overal een doek overheen haalt. Dus ook bovenop de kasten en langs de plinten van je slaapkamer. Vergeet ook niet het bed zelf. Zowel op het bed als onder het bed hoopt zich veel stof op.

Omdat het grootste deel van het stof uiteindelijk op de vloer terecht komt kan je ervoor kiezen om een keer extra per week de vloer te zuigen. Vind jij dat net zo aantrekkelijk klinken als ik dat zelf vind? Pro-tip: Vooral ideaal als je net als mij gelijkvloers woont. Ik heb tegenwoordig een robotstofzuiger en dat bevalt me prima! Ik zet de deur van de slaapkamer open en de rest gaat vanzelf. Naja vanzelf, wel jammer dat hij de plinten en meubels niet afneemt.

Geef een reactie