8 Soorten matrassen (+ de verschillen)

verschillende soorten matrassenWanneer je op zoek bent naar een nieuw matras kom je veel verschillende soorten matrassen tegen. Bijvoorbeeld koudschuim en latexmatrassen. Laten we eens kijken wat voor soorten matrassen er allemaal zijn en waar zij ten opzichte van elkaar in verschillen:

– Polyether matrassen
– Koudschuim matrassen
– Pantera koudschuim matrassen
– Traagschuim matrassen
– Latex matrassen
– Talalay Latex matrassen
– Pocketvering matrassen
– Binnenvering matrassen

Polyether matrassen

Dit zijn vaak de goedkoopste matrassen. De vochtregulatie van polyether is wel redelijk door de celstructuur, maar het is ook warmte isolerend. Polyether matrassen worden vaak gebruikt in caravans, campers en boten. Voor dagelijks gebruik wordt geadviseerd om een ander matras aan te schaffen dan een polyether matras. Zodat je meer veerkracht, warmte- en vochtregulatie en duurzaamheid krijgt.

Koudschuim matrassen

Kenmerkend aan koudschuim matrassen is de open celstructuur. Hierdoor wordt vocht goed gereguleerd en ademt koudschuim beter dan andere soorten schuim. Koudschuim staat bekend om de duurzaamheid en grote veerkracht.

Pantera koudschuim matrassen

Naast koudschuim matrassen bestaan er ook Pantera koudschuim matrassen. Deze hebben een bijzonder kwaliteit en behoren daarmee tot het topsegment van de koudschuim matrassen. Het materiaal is dan ook erg veerkrachtig en er is een goede vocht- en temperatuurregulatie.

Traagschuim matrassen

Matrassen die gemaakt zijn van traagschuim hebben een bijzondere eigenschap. Traagschuim reageert namelijk op warmte, waardoor het zich aanpast aan je lichaamstemperatuur en lichaamsgewicht. Het traagschuim wordt zachter wanneer het warm wordt, daardoor vormt het traagschuim matras zich naar de contouren van je lichaam. Je hebt dan geen last van drukpunten. Daarom zijn traagschuim matrassen zeer geschikt voor mensen met gewrichts- of rugklachten, of degene die langere perioden op bed liggen.

latex matrassen structurenLatex matrassen

Latex matrassen variëren van uitzonderlijk zacht tot stevig. Dit is afhankelijk van het latex en de luchtkanalen. Latex matrassen worden gemaakt in een aluminium mal. Latex matrassen hebben een goede reputatie door de veerkracht en duurzaamheid. Daarnaast heeft latex het voordeel dat er geen schimmel of rot kan ontstaan. Daarmee is het ook uitermate geschikt voor buiten en vochtige plekken. Zoals caravans, boten en campers.

 

Talalay Latex matrassen

Het verschil tussen Latex matrassen en Talalay Latex matrassen zit in de productie. Bij Talalay Latex wordt de mal eerst vacuüm getrokken, waardoor het latexschuim zich egaal verspreid over de mal. Daarna wordt het schuim blootgesteld aan stikstofgas van -30 graden, hierdoor knapt de gesloten celstructuur. Door deze bijzondere productiemethode heeft Talalay Latex een zeer open celstructuur. Dit brengt natuurlijk voordelen met zich mee: betere ventilatie, comfort en veerkracht.

Pocketvering matrassen

Zoals de naam al zegt bestaat de kern van pocketvering matrassen uit metalen veren. Bij pocketvering matrassen zijn veel meer veren verwerkt dan bij binnenvering matrassen. Pocketveringen zijn klein en zijn individueel ‘verpakt’ in een hoesje van textiel. Hoe mee belasting, hoe meer weerstand de pocketveren bieden. Hierdoor geven pocketvering matrassen de juiste ondersteuning aan ieder gewicht.

Binnenvering matrassen

Net zoals bij pocketvering matrassen bestaat de kern van de vaak goedkope binnenvering matrassen ook uit veringen. Hierbij worden biconische veren gebruikt: deze zijn in het midden smaller dan aan de boven en onderkant. Ten opzichte van pocketveringen bieden deze veringen minder comfort en ondersteuning. Daarom worden er vaker matrassen met pocketveringen geadviseerd.

Dit gastblog artikel is geschreven door Madelon de Jong van Matras Factory. Meer informatie over de bovenstaande matrassoorten zijn te vinden op de website van Matras Factory!

Geef een reactie