43 Slechte Slaapgewoonten

slechte slaapgewoonten

Uit een onderzoek van de Vereniging voor Slaap- Waak Onderzoek is gebleken dat Nederlanders er slechte slaapgewoonten op na houden. Het in bed gebruiken van tablets en mobieltjes en het steeds meer gaan drinken van alcohol voor het slapen werden genoemd als de belangrijkste oorzaken voor slaapproblemen, en voor de groeiende trend dat steeds meer mensen ontevreden zijn over hun slaap.

Ontdek je slechte slaapgewoonten

We zouden kunnen zeggen dat slaapproblemen zijn ingeburgerd in onze snelle maatschappij. En vaak is het gewoonweg onwetendheid bij mensen. Niet weten wat ongezond is en welke gewoonten zorgen voor een slechtere slaapkwaliteit.

Daarom geef ik je in dit artikel een opsomming van 43 slechte slaapgewoonten. Op deze manier kun je er achter komen welke slechte slaapgewoonten jij toepast zodat je er wat aan kunt doen!

Hoeveel van deze slechte slaapgewoonten herken jij?

43 Slechte Slaapgewoonten

1. Snoozen: Wat mij betreft zonde nummer één. Snoozen verstoord je ritme en zorgt er alleen maar voor dat je vermoeider wakker wordt.

2. Onregelmatige slaaptijden: Voor een goed dag- nacht ritme is het belangrijk dat je regelmaat hebt m.b.t. tot je slaaptijden. Ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Probeer hier ook in het weekend niet teveel van af te wijken. Hoe onregelmatiger je slaaptijden zijn, des te meer verstoor je je slaapritme. Je hebt vaker moeite met in slaap vallen omdat je lichaam niet kan inschatten wanneer het ”bedtijd” is.

3. TV kijken tot vlak voor het naar bed gaan: TV kijken stimuleert je geest waardoor je niet ontspannen naar bed gaat. Dit hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf wat je kijkt. Misschien nog wel een belangrijkere reden om geen TV te kijken voor het naar bed gaan is dat het felle en blauwe licht van de TV de aanmaak van het slaaphormoon Melatonine onderdrukt. Hierdoor kan ons lichaam zich niet goed ”klaarmaken” om in slaap te vallen.

4. Sporten voor het naar bed gaan: Ook dit stimuleert lichaam en geest. Voldoende sporten en lichaamsbeweging is heel goed voor de slaapkwaliteit, maar die doet niet in de laatste paar uur voor het naar bed gaan. Je bent dan nog te opgewonden om goed in slaap te kunnen vallen.

5. Je tablet of mobieltje in bed gebruiken voor het slapen: Net als TV’s onderdrukt het blauwe licht afkomstig van het scherm de aanmaak van Melatonine.

6. Slaapkamer voor andere dingen gebruiken/inrichten dan slapen (en seks): Wanneer de slaapkamer alleen is ingericht (en gebruikt wordt) als slaapkamer, dan associeert ons lichaam de slaapkamer onbewust met slapen en niet met andere dingen. Vermeid dus bijvoorbeeld een bureau en TV in je slaapkamer, dit zijn meubels/apparaten die ons lichaam onbewust associeert met wakker zijn (werken/tv kijken).

7. Onvoldoende lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging is enorm belangrijk om goed te slapen. Een goede conditie zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt en daarnaast ook dieper slaapt.

8. In de avond een zware maaltijd eten: Wanneer je in de avond nog zwaar eet dan is je lichaam op het moment dat je in bed ligt nog druk aan het werk deze te verwerken. En dit kan je lichamelijk merken en je wakker houden.

9. Een vette snack voor het naar bed gaan: Eet in de avond liever een lichte snack om niet met een lege maag naar bed te gaan. Een vette snack is moeilijk te verwerken voor het lichaam en daar kan je tijdens het slapen nog last van hebben.

10. Veel drinken in de avond: Overdag veel (water) drinken is heel goed, maar als je in de avond teveel drinkt moet je er ’s nachts natuurlijk uit om naar de wc te gaan!

11. Koffie drinken in de avond: Cafeïne heeft een stimulerend effect op onze hersenen en houdt ons wakker.

12. Overdag veel koffie drinken: Teveel koffie drinken is sowieso niet goed voor ons. Probeer het te beperken tot 2 a 3 kopjes per dag en stop zo vroeg mogelijk op de dag met het drinken van koffie. De cafeïne heeft namelijk langere tijd effect.

Veel koffie drinken is sowieso geen aanrader

13. Stress en zorgen: Misschien wel de grootste oorzaak van slecht slapen en moeilijk om in zijn geheel uit te schakelen. Probeer je zorgen niet mee naar bed te nemen door er bijvoorbeeld voor het naar bed gaan over te praten met je partner, of door het van je af te schrijven voor je naar bed gaat. Stress om je taken en verantwoordelijkheden de volgende dag? Maakt vast een To-Do-List voor morgen voordat je naar bed gaat.

14. Doorwerken tot vlak voor het naar bed gaan: Dan neem je je werk dus geheid mee naar bed!

15. Op vrije dagen (veel langer) uitslapen: Regelmatige slaaptijden zijn erg belangrijk. Hier op je vrije dag teveel van afwijken ontregeld je slaapritme. Een uurtje langer uitslapen op zondag is niet zo erg, maar probeer dit verschilt niet veel groter te laten worden.

16. Alcohol voor het slapen gaan: Alcohol zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt, maar het onderdrukt de diepe slaap waardoor je minder herstelt. Daarnaast word je sneller wakker wanneer de alcohol vervolgens uitwerkt.

17. Roken: Net als alcohol kan een sigaret je helpen iets makkelijk in slaap te vallen. Het heeft wel een slecht effect op de slaapkwaliteit. Stoppen is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Doe dit evt met de hulp van een (thuis)cursus zoals de Hypno2 methode die is gebaseerd op effectieve behandelmethodes voor verslavingsgedrag en hypnotherapie.

18. Een middagdutje doen: Hier zijn de meningen wat over verdeeld, maar ik ben er geen voorstander van. Tijdens een dutje kom je niet in een diepe slaap waardoor je er niet echt wat aan hebt, terwijl je hierdoor wel je dag- nacht ritme een klap geeft. Ik denk dat een ”schoonheidsslaapje” alleen nuttig is als deze lang genoeg is om in een diepe slaap terecht te komen. Overigens ben ik van mening dat wanneer je dit overdag ”nodig” hebt, je s’nachts dus gewoon niet aan je slaapbehoefte voldoet.

19: Te weinig slapen: Wanneer je niet aan je slaapbehoefte voldoet ben je dus ook niet voldoende herstelt!

20. Mobieltje en/of andere elektrische apparaten aan laten staan in de slaapkamer: De elektrische golven die deze apparaten uitzenden kunnen je slaap flink verstoren. Leg deze zeker niet in bed of vlak naast je bed. Je mobieltje kun je eventueel wel op de vliegtuigmodus zetten.

21. Overdag geen blootstelling tot daglicht: Daglicht heeft veel invloed op je hormoonhuishouding en regelt in grote lijnen het dag- en nachtritme. Het is dus belangrijk om overdag voldoende te worden blootgesteld aan daglicht zodat je lichaam weet dat het dag is en wakker moet zijn. En dat je ’s avonds het tegenovergestelde doet en de lichten dimt.

22. Slaapmiddelen nemen om te kunnen slapen: Ik ben geen voorstander van het nemen van middelen om iets uit handen te nemen wat je lichaam zelf zou moeten doen. Met veel middelen en medicijnen die een ”taak” van het lichaam uit handen nemen, loop je het risico dat het lichaam went aan het middelen en de stofjes/hormonen zelf niet meer gaat aanmaken. om nog maar niet te spreken van de ”shit” die in veel slaapmiddelen zit.

23. (hard)Drugsgebruik: Veel drugs hebben een stimulerende werking wat een negatief effect heeft op de kwaliteit van slaap.

24. Verwarming ’s nachts aan laten staan: Je slaapt beter in een koele slaapkamer. De ideale (slaapkamer) temperatuur is 16 a 17 graden.

25. TV kijken vanuit bed: In de avond TV kijken is sowieso al niet verstandig (zie punt 3). TV kijken vanuit bed zorgt er ook nog eens voor dat je lichaam je slaapkamer/bed onbewust gaat associëren met wakker zijn in plaats van slapen.

26. Gaan slapen met de TV nog aan: Geluid en licht verstoord de nachtrust. Iedere nacht doorloop je verschillende slaapcycli en wisselt lichte en diepe slaap elkaar af. Wanneer je met je TV aan in slaap valt dan wordt je waarschijnlijk wakker tijdens de lichtere slaap.

27. Gaan slapen met muziek op: Same as TV, niet doen.

Diepe en lichte slaap wisselen elkaar af

28. Slapen onder synthetische beddengoed: Synthetische materialen ademen niet goed en kunnen broeierig en verstikkend aanvoelen. Kies liever voor natuurlijke materialen zoals katoen of zijde.

29. De lichten ’s avonds te lang en te fel aan laten: Licht onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon Melatonine. Dim de lichten in de avond zodat je lichaam dit hormoon al voor het slapen gaat aanmaken.

30. Alle ramen s’ nachts dicht doen: Zorg voor een goede ventilatie en voldoende toevoer van frisse lucht en zuurstof. Laat altijd een raam op een kiertje staan.

31. Slecht verduisterde kamer: Licht heeft veel invloed op ons slaap- waakritme. Wanneer je kamer niet goed verduisterd is kunnen we, met name in de ochtend en met name zomers, (te) vroeg worden gewekt door het licht.

32. Slapen op een (te) oud matras: Je matras moet een goede ondersteuning geven. Wanneer je matras ”op” is gebeurd dit niet meer. Hoe herken je dit? Als je in een soort ”kuil” ligt is je matras verzakt en simpelweg op. Bij sommige matrassen voel je de vering wanneer het matras oud is geworden.

33. Slapen met een oud kussen: Een goed kussen ondersteund de nek en een juiste slaaphouding. Na verloop van tijd en afhankelijk van het soort kussen en de kwaliteit, word je kussen platter en geeft het minder ondersteuning. Tijd voor een nieuwe!

34. Gamen voor het naar bed gaan: Game jij graag? Niets mis mee, maar game niet tot vlak voor het slapen gaan. Als er iets een stimulerende en ”opwindende” werking heeft is dit wel een game spelen waar je helemaal in op gaat!

35. Beddengoed niet regelmatig verschonen: We slapen beter in schoon beddengoed! Het beste verschonen we één keer per week ons beddengoed. Ik ben ook student geweest dus ik weet dat dit niet de standaard is bij veel mensen:)

36. Met een lege maag naar bed gaan: Eet liever een lichte snack voor het naar bed gaan zodat je maag niet gaat protesteren tijdens het slapen! Vermijd zware maaltijden en vette snacks  in de avond… (en doe ook maar overdag)

37. Een eng boek lezen voor het slapen: Ik ben een voorstander van lezen voor het naar bed gaan. Perfecte bezigheid om lekker te ontspannen. Hou er wel rekening mee wat je leest. Een enge thriller waar je helemaal in op gaat heeft een averechts effect.

38. Met ruzie naar bed gaan: Heb je ruzie met je partner of een andere dierbare? Praat het dan uit en neem het niet mee naar bed.

39. Samen slapen: Ja dit is waarschijnlijk een tegenvaller voor veel lezers van dit artikel… maar samen slapen gaat ten kosten van de slaapkwaliteit. Dit door de slechte slaapgewoonten van  de partner. Bekijk hier de samen slapen irritatie top 10.

40. In bed blijven liggen als je niet kunt slapen: Kun je echt niet slapen, ga dan niet liggen malen in bed. Ga liever even je bed uit en probeer iets ontspannends te doen. Lees kort wat in een boekje of zet je zorgen op papier, en probeer het dan nogmaals.

41. De tijd in de gaten houden: Als er iets is wat je niet moet doen als je niet kunt slapen is het in de gaten houden van je klok of wekker! Naarmate het later en later word raak je ook alleen maar meer gefrustreerd dat je niet kunt slapen.

42. Uitrekenen hoe lang je nog kunt slapen: Ook geen aanrader, tijdens het wakker liggen continue uitrekenen ”hoe weinig” uur je nog zou kunnen slapen als je NU in slaap zou vallen. Zeker frustrerend naarmate je beschikbare slaaptijd steeds korter wordt!

43. Op je buik slapen: Niet de beste slaaphouding. In deze houding word je rug niet goed ondersteund en ligt je nek gedwongen in een rare positie. De beste slaaphouding is op je zij.

Slaaptips

Draai ze om en je hebt 43 slaaptips 😉

Je slaap verbeteren met behulp van een effectieve methode? De Perfect Slapen in 7 Stappen methode kan je hierbij helpen. In dit boek (en e-cursus) van de slaapspecialisten van slaapwijzer.net, vind je een beproefde en wetenschappelijk onderbouwde aanpak om slaapproblemen stap voor stap op te lossen. Ook als je geen last hebt van (ernstige) slaapproblemen kan je profiteren van de 7 stappen methode. Het helpt je niet alleen om ’s nachts beter te slapen, maar ook om overdag meer energie te hebben, lekkerder in je vel te zitten en gezonder te leven.

Dit bericht heeft 7 reacties.

  1. Nick Haanstra

    Ik val goed in slaap met de TV aan in bed. Het zorgt er bij mij voor dat m’n gedachten even worden stopgezet.
    Volume op 1, en de slaapstand van de TV op 30 minuten, dan gaat ie automatisch uit en ik ook.

  2. Meneer V

    Zeer leerzaam, maar je mag af en toe de D en T best gewoon goed gebruiken hoor, stam+t, ’t kopfschip…

    1. Petra de Weert

      Pffff Meneer V…. zo ontzettend jammer deze reactie!

      1. Anoniem

        Petra mee eens…. Meneer V kan niet slapen

  3. Anoniem

    Petra mee eens…. Flauwe reactie van Meneer V.

Geef een reactie