Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

slaap baby nodigSlaapt mijn baby wel genoeg? Of juist teveel? Baby’s en kindjes hebben meer slaap nodig dan volwassenen. Maar hoeveel slaap heeft een baby nodig? In een eerdere artikel over het belang van slaap voor kinderen heb ik al uitgelegd waarom slaap extra belangrijk is voor kindjes en hun ontwikkeling.

Na de geboorte

De eerste dagen na de geboorte slaap een baby extreem veel. Dat is niets om van te schrikken. Een baby kan dan tot wel 20 uur op een dag slapen! Bedenk dat ook voor de baby de bevalling erg heftig is geweest en hij of zij net als mama (en misschien pappa ook) hiervan moet bijkomen. Na een paar dagen daalt dit iets maar blijft een baby gemiddeld nog steeds zo’n 16 uur per dag slapen.

Richtlijn

Uiteraard is deze 16 uur (en alle genoemde tijden) puur gemiddeldes die als richtlijnen genomen kunnen worden. In de praktijk is het voor ieder kindje weer anders hoeveel slaap hij of zij nodig heeft. Maak je ook niet te snel zorgen. Baby’s hebben de eigenschap, noem het instinct, om precies te slapen wat ze nodig hebben.

Een baby heeft nog geen dag en nacht ritme ontwikkeld en wordt eigenlijk allen maar wakker om gevoed te worden. Na de voeding en een beetje aandacht (en wellicht een schone luier) is de baby weer moe en valt weer in slaap. Een paar uur later herhaalt zich dit en wordt de baby weer wakker van het hongergevoel. Kortom, de hele dag door slapen met korte ”pauzes” voor voeding.

Slaap waak ritme

Na 3 maanden slapen baby’s nog steeds gemiddeld zo’n 15 uur per dag. Er begint nu iets van een slaap waak ritme te ontwikkelen met een lange slaapperiode in de nacht (circa 10 uur) en 3 korte slaapjes overdag. Na ongeveer een half jaar beginnen baby’s de nacht redelijk door te slapen en is er sprake van een aardig slaap en waak ritme. De gemiddelde slaapduur is nu afgenomen tot 14 uur en is verdeeld over 2 korte slaapjes overdag en een lange slaapperiode in de nacht. Dit slaapritme houdt het kindje vast tot hij of zij ongeveer anderhalf jaar oud is. De duur van de korte slaapjes overdag neemt gedurende deze periode wel langzaam af. Vervolgens zal het kindje ook genoeg krijgen aan één kort middagdutje gedurende de dag.

De slaapcyclus van een baby

In het artikel over de slaapcyclus kan je lezen dat een cyclys van een (volwassen) mens ongeveer 90 minuten duurt. Bij een pasgeboren baby duurt deze maar 47 minuten en na een paar maanden is dit nog steeds maar 50 minuten.

Ook het aandeel van de diepe slaap ten opzichte van de lichte slaap verschilt. Bij volwassen mensen heeft de diepe slaap een aandeel tot wel 80% terwijl dat bij baby’s maar de helft van de tijd is. Bij te vroeg geboren kindjes is dit zelfs maar 20%. De diepe slaap is het meest effectief en de slaap waarin je lichaam en geest herstelt. Dat verklaart voor een deel waarom baby’s en kinderen zoveel slaap nodig hebben. Het verklaart ook waarom kindjes vaker wakker worden. Je wordt immers sneller wakker in een lichte slaap.

Indifferente slaap

Leuk weetje: baby’s kennen een slaapfase die alleen voorkomt tijdens de eerste 3 maanden. De indifferente slaap die wel de helft van de slaaptijd kan innemen. Opvallend is dat de baby dan slaapt met de oogjes open. Zie dit dus niet aan voor wakker zijn en laat je baby lekker doorslapen tot hij of zij zelf (echt) wakker wordt.

Slaapt mijn kindje wel genoeg?

Het ene kind heeft meer slaap nodig dan het andere. Daarom moeten alle genoemde aantallen echt als richtlijn worden gezien. Maak je dus niet te snel zorgen. Zolang je kindje s’ochtends makkelijk wakker wordt en overdag’s energiek en alert lijkt, is er niks om je zorgen over te maken.

baby-slaapgeheimen

Geef een reactie