slaap baby nodigSlaapt mijn baby wel genoeg? Of juist teveel? Baby’s en kindjes hebben meer slaap nodig dan volwassenen. Maar hoeveel slaap heeft een baby nodig? In een eerdere artikel over het belang van slaap voor kinderen heb ik al uitgelegd waarom slaap extra belangrijk is voor kindjes en hun ontwikkeling.

Na de geboorte

De eerste dagen na de geboorte slaap een baby echt extreem veel, helemaal niets om van te schrikken. Een baby kan dan tot wel 20 uur op een dag slapen! Dit is niet zo vreemd als je je bedenkt dat ook voor de baby de bevalling erg heftig is geweest en hij/zij dus, net als mama (en misschien pappa stiekem ook een beetje), hiervan moet bijkomen. Na een paar dagen zakt dit iets maar blijft een baby gemiddeld nog steeds zo’n 16 uur per dag slapen!

Richtlijn

Uiteraard is deze 16 uur, en alle overige in dit stukje genoemde tijden, puur gemiddeldes die als richtlijnen dienen genomen te worden. In de praktijk is het voor ieder kindje weer anders hoeveel slaap hij of zij nodig heeft. Maak je ook niet snel zorgen, baby’s hebben de eigenschap, noem het instinct, om precies zoveel te slapen als dat ze nodig hebben!

Een baby heeft nog geen dag en nacht ritme ontwikkeld en wordt eigenlijk allen maar wakker om gevoed te worden, na de voeding, een beetje aandacht, en misschien een schone luier, is de baby weer moe en valt weer in slaap voor de komende 2 a 3 uur waarna het weer wakker wordt door hongergevoel. Dus kortom, het is eigenlijk de hele dag door slapen met korte ”pauzes” voor voeding.

Slaap waak ritme

na 3 maanden slapen baby’s nog steeds gemiddeld zo’n 15 uur per dag. Er begint nu iets wat een slaap waak ritme in te komen met een lange slaapperiode in de nacht van ongeveer 10 uur, en 3 korte slaapjes overdag. Na ongeveer een half jaar beginnen baby’s de nacht redelijk door te slapen en is er dus spraken van een aardig slaap en waak ritme, de gemiddelde slaapduur is nu afgenomen tot 14 uur, en is verdeeld over nog maar 2 korte slaapjes overdag, en een lange slaapperiode van 10-11 uur s’nacht. Dit slaapritme houd het kindje vast tot hij of zij ongeveer anderhalf jaar oud is, de duur van de korte slaapjes overdag neemt gedurende deze periode wel langzaam af. Vervolgens zal het kindje ook nog maar één kort middagdutje overdag’s nodig hebben.

De slaapcyclus van een baby

In het eerder verschenen artikel over de slaapcyclus heb je kunnen lezen dat een cyclys van een (volwassen) mens ongeveer 90 minuten duurt. Bij een pasgeboren baby duurt deze maar 47 minuten en na een paar maanden is deze nog steeds maar 50 minuten.

Ook het aandeel van de diepe slaap ten opzichte van de lichte slaap verschilt veel. Bij volwassen mensen heeft de diepe slaap een aandeel tot wel 80% terwijl dat bij baby’s maar de helft van de tijd is, en bij te vroeg geboren kindjes zelfs maar 20%. De diepe slaap is het meest effectief en de slaap waarin je lichaam en geest hersteld. Dit verklaard voor een deel waarom baby’s en kinderen zoveel slaap nodig hebben. Het verklaard ook waarom kindjes vaker wakker worden (je word veel makkelijker wakker in een lichte slaap).

Indifferente slaap

Cool weetje, baby’s kennen een slaapfase die alleen voorkomt tijdens de eerste 3 maanden, de indifferente slaap. deze kan wel de helft van de slaaptijd innemen. Opvallend is dat hij of zij dan slaapt met de oogjes open! Zie dit dus niet aan voor wakker zijn en laat je baby lekker door slapen tot hij/zij zelf (echt) wakker wordt!

Slaapt mijn kindje wel genoeg?

Het ene kind heeft meer slaap nodig dan het andere, daarom moeten alle genoemde aantallen echt als richtlijn worden gezien. Maak je dus niet te snel zorgen. Zolang je kindje s’ochtends makkelijk wakker word en overdag’s energiek en alert lijkt, is er niks om je zorgen over te maken, hoe weinig hij of zij misschien ook slaapt!

baby-slaapgeheimen

Geef een reactie