Wel of geen middagdutje? (+ tot welke leeftijd)

wel of geen middagdutje, en tot welke leeftijd?Baby’s zijn echte slapers en zijn bijna de hele dag in dromenland. Ook peuters doen geregeld een middagdutje. Maar is dat eigenlijk wel goed? Tot wanneer is een dutje in de middag effectief?

Hoeveel slaap hebben we nodig?

Ons slaappatroon en natuurlijke slaap-waakritme verandert met de tijd. Hoe ouder we worden des te minder slaap we eigenlijk nodig hebben. Zo hebben senioren over het algemeen veel minder slaap nodig dan jongvolwassenen.

Dit is al zo aan het begin van ons leven. Een baby heeft meer slaap nodig dan een peuter. Maar hoeveel eigenlijk? De hoeveelheid slaap is uiteraard afhankelijk per persoon. Sommige volwassenen kunnen het met 6 uur per nacht prima uithouden. Anderen hebben minstens 8 of 9 uur slaap nodig om de dag normaal door te komen.

Ook bij baby’s en kleine kinderen zijn er individuele verschillen. Over het algemeen kan het volgende aangehouden worden:

  • Een pasgeboren baby heeft ongeveer 17 uur slaap nodig. Dit wordt verdeeld over meerdere slaapjes overdag met ongeveer 45 minuten tussen elk slaapje.
  • Rond 3 maanden hebben baby’s ongeveer 15 uur slaap nodig. Overdag 3 slaapjes van totaal zo’n 6 uur en ’s nachts een langere slaaptijd van ongeveer 10 uur.
  • Rond 6 maanden hebben baby’s ongeveer 14 uur slaap nodig. Overdag 2 slaapjes van totaal 4 uur en ’s nachts een langere slaap van 10 uur.
  • Rond 9 maanden hebben baby’s ongeveer hetzelfde slaappatroon als baby’s van een half jaar. Ze hebben zo’n 14 uur slaap nodig en slapen overdag twee keer en in totaal 4 uur.
  • Rond 12 maanden hebben baby’s ongeveer 14 uur slaap nodig. Overdag doen ze nog maar één middagdutje van ongeveer 2 uur.

Bovenstaande uren en slaapjes zijn richtlijnen. Baby’s kunnen hier gerust zo’n 1 à 2 uur van afwijken.

Middagdutjes (baby’s en peuters)

Baby dutjes

Vooral in het begin worden er nog veel middagdutjes gehouden. Baby’s hebben veel slaap nodig. Oók overdag. Het middagslaapje is daarom echt een must. Als baby’s een jaar oud zijn hebben ze al een redelijk slaap-waakritme ontwikkeld en doen ze overdag vaak nog maar één middagdutje.

Peuter dutjes

Naarmate de baby’s ouder worden blijven ze steeds langer achter elkaar wakker. Toch is het nog steeds goed om peuters tussen de middag 1 tot 3 uur te laten slapen. Zo kunnen ze alle indrukken van de dag verwerken en even tot rust komen. Ook ouders kunnen dan tot rust komen als hun kleintje ligt te slapen. Deze slaapjes zullen echter wel steeds korter duren.

Tot welke leeftijd is een middagdutje verstandig?

Wanneer stoppen deze middagdutjes? Mag een kind van twee nog slapen tussen de middag? En een kleuter van vier, mag die uit school zijn bedje opzoeken? Hier zijn behoorlijk wat verschillende meningen over.

Een onderzoek van de Queensland University of Technology wees uit dat kinderen van twee jaar en ouder beter geen middagdutje kunnen doen. Uit hun onderzoek (waarvoor ze veel eerdere studies vergeleken) bleek dat een middagslaapje bij deze leeftijdsgroepen niet tot een betere ontwikkeling leidt. Sterker nog, het zou de slaap juist verslechteren. Volgens het onderzoek zouden kinderen die ’s middags slapen in de avonds slechter in slaap komen waardoor de slaapkwaliteit achteruit gaat.

Ook hiervoor geldt weer dat het afhankelijk is van het kindje zelf. Net als volwassenen hebben sommige kleine kinderen meer slaap nodig en kan een powernap in de middag een uitkomst zijn.

Bronnen: medischcontact.nl, gezondheidsnet.nl, mamaplaats.nl

Geef een reactie