wel of geen middagdutje, en tot welke leeftijd?Baby’s zijn echte slapers en zijn bijna de hele dag in dromenland. En ook peuters doen geregeld een middagdutje. Maar is dat eigenlijk wel goed? Tot wanneer is een dutje in de middag effectief?

Hoeveel slaap hebben we nodig?

Ons slaappatroon en natuurlijke slaap-waakritme verandert met de tijd. Hoe ouder we worden, hoe minder slaap we eigenlijk nodig hebben. Zo hebben senioren over het algemeen veel minder slaap nodig dan jongvolwassenen.

Dit is al zo aan het begin van ons leven. Een baby heeft meer slaap nodig dan een peuter. Maar hoeveel eigenlijk? De hoeveelheid slaap is uiteraard afhankelijk per individu. Sommige volwassenen kunnen het met 6 uur per nacht prima uithouden, terwijl anderen minstens 8 of 9 uur moeten slapen voordat ze normaal de dag door kunnen komen.

Ook bij baby’s en kleine kinderen zijn er individuele verschillen. Maar over het algemeen kan het volgende aangehouden worden:

– Een pasgeboren baby heeft ongeveer 17 uur slaap nodig. Dit wordt verdeeld over meerdere slaapjes overdag met ongeveer 45 minuten tussen elk slaapje.
– Rond 3 maanden hebben baby’s ongeveer 15 uur slaap nodig. Overdag 3 slaapjes van totaal zo’n 6 uur en ’s nachts een langere slaap van ongeveer 10 uur.
– Rond 6 maanden hebben baby’s ongeveer 14 uur slaap nodig. Overdag 2 slaapjes van totaal 4 uur en ’s nachts een langere slaap van 10 uur.
– Rond 9 maanden hebben baby’s ongeveer hetzelfde slaappatroon als baby’s van een half jaar. Ze hebben zo’n 14 uur slaap nodig en slapen overdag twee keer en in totaal 4 uur.
– Rond 12 maanden hebben baby’s ongeveer 14 uur slaap nodig. Overdag doen ze nog maar één middagdutje van ongeveer 2 uur.

Bovenstaande uren en slaapjes zijn richtlijnen. Baby’s kunnen hier gerust zo’n 1 à 2 uur van afwijken!
 

Middagdutjes voor baby’s en peuters

 

Baby’s

Vooral in het begin worden er dus nog veel middagdutjes gehouden. Baby’s hebben veel slaap nodig. Oók overdag. Het middagslaapje is daarom echt een must. Als baby’s een jaar oud zijn hebben ze al een redelijk slaap-waakritme ontwikkeld en doen ze overdag vaak nog maar één middagdutje.

Peuters

Naarmate de baby’s ouder worden blijven ze steeds langer achter elkaar wakker. Toch is het nog erg goed om peuters tussen de middag 1 tot 3 uur te laten slapen. Zo kunnen ze alle indrukken van de dag verwerken en even tot rust komen. Ook de ouders kunnen tot rust komen als hun kleintje ligt te slapen! Deze slaapjes zullen echter wel steeds korter duren.

Tot welke leeftijd is een middagdutje verstandig?

Maar wanneer stoppen deze middagdutjes? Mag een kind van twee nog slapen tussen de middag? En een kleuter van vier, mag die uit school zijn bedje opzoeken? Hier zijn behoorlijk wat verschillende meningen over!

Een onderzoek van de Queensland University of Technology wees uit dat kinderen van twee jaar en ouder beter geen middagdutje kunnen houden. Uit hun onderzoek (waarvoor ze veel eerdere studies vergeleken) bleek dat een middagslaapje bij deze leeftijdsgroepen niet tot een betere ontwikkeling leidt. Sterker nog, het zou juist de slaap verslechteren. Volgens het onderzoek zouden kinderen die ’s middags zouden slapen, ’s avonds slechter in slaap komen waardoor hun slaapkwaliteit achteruit gaat.

Maar ook hiervoor geldt weer dat het erg afhankelijk is van het kindje zelf. Net als volwassenen hebben sommige kleine kinderen iets meer slaap nodig en kan een powernap in de middag wél een uitkomst zijn.

Bronnen: medischcontact.nl, gezondheidsnet.nl, mamaplaats.nl

Geef een reactie