In eerdere artikelen heb je al kunnen lezen hoe belangrijk het is om goed en voldoende te slapen. Hierdoor herstelt je lichaam en worden gebeurtenissen verwerkt. Met name het artikel over de slaapcyclus geeft hierover veel interessante informatie. In dit artikel ligt de nadruk op het belang van slaap voor de ontwikkeling van kinderen.
Waarom slaap zo belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen
Voor baby’s en kinderen heeft slaap ook nog een andere belangrijke functie voor de ontwikkeling. Zo heeft slaap invloed op de groei van het lichaam en de hersenen. Wanneer kinderen niet voldoende slapen kan een groeiachterstand zelfs het gevolg zijn.
Onvoldoende slaap kan een groeiachterstand veroorzaken
Ontwikkeling van het lichaam
Tijdens de slaap worden nieuwe groeihormonen aangemaakt om de beschadigde cellen te herstellen en dode cellen te vervangen. Dit hormoon wordt vooral aangemaakt wanneer het kind zich in een diepe slaap bevindt. Wanneer een baby of kind slecht slaapt zal deze relatief weinig tijd doorbrengen in een diepe slaap waardoor dit een groeiprobleem zou kunnen veroorzaken.
Ontwikkeling van het brein
Behalve fysieke groei is slaap heel erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de hersenen. De hersens groeien met name in de REM fase (Rapid Eye Movement). Baby’s en kinderen brengen relatief gezien veel meer slaaptijd door in deze REM-fase, namelijk de helft van de slaaptijd. Gedurende deze tijd groeien de hersens en worden, net als bij volwassenen, de gebeurtenissen van de dag verwerkt.
Slapend slimmer worden?
Het is dus aan te raden je kind zo min mogelijk wakker te maken tijdens de REM-slaap. Hoe herken je dit? Je kunt het zien aan bijvoorbeeld de beweging en ademhaling van je kind. Lees hier meer over in het artikel over de slaapcyclus.
Behalve voor de ontwikkeling van het kind is het ook niet prettig om gewekt te worden tijdens de diepe REM Slaap. Dit geldt overigens voor iedereen dus ook voor volwassenen. Je wordt dan gedesoriënteerd wakker en weet vaak even niet wat er allemaal gebeurt. Je kent het gevoel vast wel. Lang wachten is overigens nooit nodig omdat De Rem-fase per slaapcyclus (dus een aaneengesloten REM-slaap) slechts 20-25 minuten duurt.