Probleemloos door geluid heen slapen

door geluid heen slapen

De éne persoon kan probleemloos door geluid heen slapen, terwijl de ander van ieder lullig geluidje wakker lijkt te worden. Zijn oordopjes dan het enige redmiddel voor mensen die snel wakker worden? Waarschijnlijk niet lang meer! Er is een verband ontdekt bij mensen die snel wakker worden van geluid, en mensen die overal doorheen slapen.

Waarom je wel of niet snel wakker wordt van geluid

Het menselijk lichaam heeft een eigen manier om zichzelf af te schermen, en dus te beschermen van geluiden. Net als dat wij onze ogen sluiten om visuele prikkels te blokkeren, zo kent ons lichaam ook een ”auditieve” vorm van bescherming om onze slaap niet te laten verstoren.

Auditief afweersysteem

Het lichaam kan door middel van hersenactiviteit geluiden zo blokkeren dat ze de hersenen niet bereiken, zodat deze het geluid niet kunnen registreren, en wij s’ nachts goed kunnen doorslapen. Dit ”defensie-mechanisme” is alleen niet bij iedereen even sterk.

Het onderzoek

Onderzoekers hebben dit ontdekt door 3 opeenvolgende nachten de hersengolven te meten van verschillende proefpersonen. Hieruit bleek dat tijdens de 2e en 3e slaapfase een bepaalde snelle trilling wordt geproduceerd. Deze trillingen, die dus alleen s´nachts worden geproduceerd, beschermen ons bewustzijn van geluiden van buitenaf. Zie het maar als een soort afleidingsmanoeuvre.

Hoe meer trillingen er worden geproduceerd, des te meer afleiding. Deze afleiding verkleint de kans dat geluiden van buitenaf je hersenen bereiken en je wordt gestoord in je slaap. Mensen die snel wakker worden van geluid hebben minder hersenactiviteit, en produceren minder trillingen dan mensen die goed door geluid heen kunnen slapen.

Aantal trillingen

Tijdens het onderzoek werden de proefpersonen ook blootgesteld aan geluiden. Wat bleek is dat het aantal trillingen dat wordt aangemaakt altijd constant is, ongeacht of het stil of lawaaierig is. Het aantal trillingen dat wordt geproduceerd past zich dus niet aan aan de geluiden van buitenaf. Een persoon produceert simpelweg meer trillingen dan de ander, en misschien is dit zelfs erfelijk bepaald.

Je hebt het, of je hebt het niet

De toekomst

Deze wetenschap biedt perspectief voor het bedenken van nieuwe technieken of medicijnen om slaapproblemen tegen te gaan. Als er een manier wordt gevonden om deze trillingen op te wekken, door bijvoorbeeld het doen van oefeningen, kunnen we zo ons ”natuurlijke” afweersysteem een handje helpen ons te beschermen van ongewenste geluiden zodat we beter door geluid heen slapen.

Misschien dat het ooit wel mogelijk wordt om met een nog te ontwikkelen techniek op commando in slaap te vallen, om vervolgens tot s’ ochtends niet meer tussendoor wakker te worden!

Dit bericht heeft 6 reacties.

  1. Dedikkezaak

    “Mensen die snel wakker worden van geluid hebben minder hersenactiviteit”
    – Wat een onzin! Het slaat nergens op en het is niet eens onderbouwd! Iemand die snel wakker wordt heeft juist wel meer hersenactiviteit. Anders kan ie niet wakker worden als er geen hersenactiviteit is. De logica is wel wat ver te zoeken op deze site. Sorry dat ik het zeg, maar hier heeft iemand als ik uiteindelijk niks aan. Toch bedankt!

    1. Hanna

      En ook geen oplossing of tips..

  2. Anoniem

    Ik kan niet slapen door al het gesnurkt

  3. hoi

    er is muziek van de buren en ik kan niet slapen

    1. Anoniem

      Ik heb hetzelfde probleem van niet slapen door muziek van de buren.
      Alles geprobeerd. Maar dat zijn gevolgen bestrijden en de oorzaak is niet weg. Dus dweilen met de kraan open.

  4. Anoniem

    Halloooo, wat kun je er aan doen?
    Ik weet het echt niet meer.

Geef een reactie