dromen-wat-zijn-dromenDromen roepen veel vragen op bij mensen: Waarom dromen we eigenlijk? Zijn dromen voorspellend, of tekens van hogerop? En waarom zijn ze vaak zo bizar? Waarom onthouden we maar soms een droom? En hoeveel en hoe lang doen we het per nacht… dromen we eigenlijk wel iedere nacht?

Dromen

Het onderwerp dromen is tot nu toe eigenlijk nog helemaal niet behandeld op InSlaap. Dat werd eens tijd dus, want dit fenomeen is ongelooflijke interessant!

Heert intrigeert veel mensen, en dat is zeker niet vreemd, we hebben allemaal wel eens een droom die vragen bij ons oproepen. Een bizarre droom waarvan je denkt ”heh, waarom deze droom?” We hebben allemaal wel eens een hele ”rare” of ”enge” droom, of dromen die heel erg opvallend, frappant of bijna ”te” toevallig zijn toch? Soms leren we zelfs van of geeft deze ons een nieuw inzicht voor het oplossen van een bestaand probleem. Maar waarom kreeg jij net die specifieke droom?

”Heh, waarom?”

Dit zijn al veel te veel vragen om in één artikel te beschrijven, en naast deze vragen zijn er nog veel meer interessante droomgerelateerd onderwerpen. Bijvoorbeeld wel eens gehoord van lucide dromen? Onwijs interessant en zeker een aanrader om je eens in te verdiepen. Omdat het onderwerp dromen zo breed is heb ik ervoor gekozen om het in dit artikel te beperken tot een uitleg wat dromen zijn en hoe dit werkt.

Wat zijn dromen?

Iedereen droomt, ook jij. Ondanks dat we onze dromen meestal niet kunnen herinneren doen we allemaal zo’n 2 uur per nacht. Verdeeld over ongeveer 5 tot 7 dromen die tussen de 5 en 45 minuten duren. In totaal hebben we allemaal dus zo’n 2000 dromen per jaar!

Een droom is eigenlijk een projectie van een film van je eigen gedachten. Tijdens het dromen zijn weer hele andere hersengebieden actief dan anders. Dit zorgt voor een omgedraaide verwerking van informatie. We nemen geen informatie waar van de buitenwereld, maar juist van binnenuit ontvangen we informatie van onze hersenen. Een droom is dus eigenlijk gewoon een hallucinatie. Iedereen hallucineert dus pakweg 2 uur per nacht!

Een film van je eigen gedachten

Een droom is geen verzameling van willekeurige beelden en deze komen niet voorbij als een diashow. Een droom kan beter vergeleken worden met het afspelen van een film. een film met een script! Want in iedere droom zit een ”soort van” verhaallijn, al lijkt deze niet altijd even logisch. Dit omdat het script niet hoeft te voldoen aan dagelijkse of aardse wetten en verwachtingen. Eigenlijk zijn er weinig wetten als het gaat om dromen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwaartekracht wat in een droom niet hoeft te bestaan, of het plotseling veranderen van voorwerpen, personen of de omgeving? Klinkt dit bekend? je praat bijvoorbeeld met een bekende en uit het niets is dit een compleet ander persoon.

Dromen onthouden

Het is erg moeilijk om je dromen te onthouden. Eigenlijk weten we vaak alleen nog wat van de laatste droom vlak voor het wakker worden. En als je deze niet opschrijft, en niet een hele bizarre droom was, dan ben je zelfs deze weer vergeten tien minuten later. Dromen zijn eigenlijk vaak veel minder bizar dan we denken, alleen onthouden we simpelweg alleen de bizarste omdat deze meer indruk hebben gemaakt. Je ligt hier vaak direct na het wakker worden nog bewust bij stil.

Dromen zijn meestal niet zo bizar

Waarom zijn dromen dan zo moeilijk te onthouden? Dit omdat we tijdens het dromen ons maar op één ding tegelijk kunnen richten. Tijdens een droom bestaat ”denken” alleen maar als een simpele vorm en is het niet te vergelijken met denken overdag. We kunnen ons tijdens een droom niet met verschillende dingen tegelijk bezighouden zoals het wegrennen voor iets, luisteren wat er achter je gebeurd, en tegelijk bedenken waar je naartoe rent. Het is of rennen, of luisteren, of bedenken waar je naartoe wilt. En daarom is een droom vaak ook zo vaag, en valt deze van het één in het (onlogische) ander!

Niet zo moeilijk denken!

We kunnen dus ook niet echt vooruit of terugdenken, dingen onthouden, of fatsoenlijk verbanden leggen. Echt letterlijk één ding tegelijk dus tijdens het dromen. Hierdoor verspringt onze aandacht continue en vergeten we direct het vorige ”onderwerp” uit de droom. Alleen de bizarre gebeurtenissen blijven ergens hangen… soms.

Tijdsbeleving in een droom

Het is niet zo dat dromen in een flits gebeuren, of dat de tijdsduur van een specifieke handeling anders is. Een handeling die in het echte leven een minuut duurt, duurt in een droom ook een minuut (dus toch een wet in dromenland). Je kan natuurlijk wel dromen dat je de snelste 100 meter sprinter van de wereld bent, maar dan kost het rennen van de 100m je in de droom nog steeds zo’n 9 seconden!;). Net als in een film is het wel mogelijk om tijd te overbruggen (of te missen). Zo kun je wel van het één op het andere moment op een andere plek zijn in een ander land, of 10 jaar verder in de toekomst zijn. De droom staat dus nooit op ”doorspoelen”, maar je kunt wel scenes ”skippen”.

Emoties in dromen

Waarom ervaren we vaak (heftige) emoties als angst, woede, verdriet, blijdschap, liefde en passie in onze dromen? En waarom lijkt dit zo echt? Als we een nachtmerrie hebben dan ervaren we dat als echte angst! Dromen doen echt wat met ons omdat het uit onszelf komt. Ze gaan over dingen die ons bezig houden, bewust of onbewust. De buitenwereld kan de droom wel licht beïnvloeden (bijvoorbeeld geluiden), maar in grote lijnen wordt de droom door ons zelf geproduceerd. De verhalen en emoties uit onze dromen gaan over onszelf, onze omgeving, en de dingen die ons bezighouden. Al dan niet ”logisch” vertaald in een droom. Hierdoor raken de dromen ons echt en ervaren we de emoties (als) echt.

Dromen raken ons echt

Laatste woorden
Je weet nu een beetje wat dromen zijn en hoe dit werkt. Je weet nu waarom ze zo ”raar” kunnen zijn, en dat denken in een droom heel anders gaat dan denken als we wakker zijn. Er blijven nog steeds veel vragen onbeantwoord en onderwerpen onbeschreven. Binnenkort kun je meer lezen over dit fascinerende onderwerp!

Wat is jouw ervaring met dromen? Onthoud jij vaak je dromen of heb je het idee dat je nooit droomt? Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring, voel je natuurlijk ook vrij om je bizarste droom hier te delen?;) Misschien kunnen we de betekenis samen wel ontrafelen!

4 Responses to “Wat zijn dromen en hoe werkt dromen?”

 1. ömer, Beantwoorden

  ik droomde in 1 nacht 2 verschillende dromen. de eerste droom was dat ik in mijn oude buurt waar ik gewoond heb door een vampier probeerde een vampier te maken waardoor ik zijn vliegkrachten kreeg.

  de laatste droom voor ik wakker werd was dat ik midden in een zombie appocolipse zat en probeerde niet besmet te raken en ik zal wel heel veel mensen besmet worden.

  de reden voor de ze 2 dromen kunnen zijn . dat ik te lang op ben gebleven ik was namelijk die nacht 2 keer naar debios achter elkaar gegaan en de 2e film was zo saai dat ik dat nooit meer ga doen.

  nog een reden voor de laatste droom zou kunnen zijn dat ik de dag ervoor, het betekenis van het woord abraco voor het eerst heb geleerd.

 2. anna, Beantwoorden

  het zou kunnen want dromen zijn herinneringen die door je hoofd spelen terwijl je slaapt.

 3. kornelius, Beantwoorden

  hoe kan je dromen

 4. Tamar, Beantwoorden

  Ik herinner me vaak niet wat ik droom, tenzij het nachtmerries zijn. Ik heb ook wel eens gehad dat ik een droom had en dan dacht ik dat het een echte belevenis is! Hoe kan dat eigenlijk? Heeft iemand daar antwoord op?

Geef een reactie