Wat zijn dromen en hoe werkt het?

dromen-wat-zijn-dromenDromen roepen veel vragen op bij mensen. Waarom dromen we? Zijn dromen voorspellend? En waarom zijn ze vaak zo bizar? Waarom onthouden we maar soms een droom? En hoeveel en hoe lang doen we het per nacht? Dromen we eigenlijk wel iedere nacht?

Dromen

Het intrigeert veel mensen en dat is zeker niet vreemd. We hebben allemaal wel eens een droom die vragen bij ons oproepen. Een bizarre droom waarvan je denkt ”heh, waarom deze droom?” Soms hebben we een hele rare of enge droom, of dromen die heel erg opvallend of bijna ”te toevallig” zijn. We kunnen soms zelfs leren van een droom of een nieuwe inzicht krijgen voor het oplossen van een bestaand probleem. Maar waarom kreeg jij net die specifieke droom?

Waarom?

Dit zijn al veel te veel vragen om in één artikel te beschrijven. Naast deze vragen zijn er nog veel meer interessante droomgerelateerd onderwerpen. Bijvoorbeeld wel eens gehoord van lucide dromen? Ook een interessant onderwerp en een aanrader om je eens in te verdiepen. Omdat het onderwerp dromen zo breed is heb ik ervoor gekozen om het in dit artikel te beperken tot een uitleg wat dromen zijn en hoe dit werkt.

Wat zijn dromen?

Iedereen droomt, ook jij. Ondanks dat we onze dromen meestal niet kunnen herinneren doen we het allemaal zo’n 2 uur per nacht. Verdeeld over ongeveer 5 tot 7 dromen die tussen de 5 en 45 minuten duren. In totaal hebben we allemaal dus zo’n 2000 dromen per jaar!

Een droom is eigenlijk een projectie van een film van je eigen gedachten. Tijdens het dromen zijn weer hele andere hersengebieden actief dan anders. Dit zorgt voor een omgedraaide verwerking van informatie. We nemen geen informatie waar van de buitenwereld, maar ontvangen juist van binnenuit informatie van onze hersenen. Een droom is dus eigenlijk gewoon een hallucinatie. Iedereen hallucineert dus pakweg 2 uur per nacht.

Een film van je eigen gedachten

Een droom is geen verzameling van willekeurige beelden en ze komen niet voorbij als een diashow. Een droom kan beter vergeleken worden met het afspelen van een film. Een film met een script. Want in iedere droom zit een ”soort van” verhaallijn, al lijkt deze niet altijd even logisch. Het script hoeft niet te voldoen aan dagelijkse of aardse wetten en verwachtingen. Eigenlijk zijn er weinig wetten als het gaat om dromen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwaartekracht wat in een droom niet hoeft te bestaan. Het plotseling veranderen van voorwerpen, personen of de omgeving? Klinkt dit bekend? Een moment praat je met een bekende en uit het niets is dit een compleet ander persoon.

Dromen onthouden

Het is erg moeilijk om je dromen te onthouden. Eigenlijk weten we vaak alleen nog wat van de laatste droom vlak voor het wakker worden. Wanneer je deze niet opschrijft, en het niet een hele bizarre droom was, dan ben je ook deze tien minuten later weer vergeten. Dromen zijn eigenlijk vaak veel minder bizar dan we denken. We onthouden simpelweg alleen de raarste en engste dromen omdat deze meer indruk hebben gemaakt. Direct na het ontwaken uit zo’n droom lig je er vaak nog bewust bij stil.

Dromen zijn meestal niet zo bizar

Waarom zijn dromen dan zo moeilijk te onthouden? Dit omdat we tijdens het dromen ons maar op één ding tegelijk kunnen richten. Tijdens een droom bestaat ”denken” alleen maar als een simpele vorm en is het niet te vergelijken met denken overdag. We kunnen ons tijdens een droom niet met verschillende dingen tegelijk bezighouden zoals het wegrennen voor iets, luisteren wat er achter je gebeurt, en tegelijk bedenken waar je naartoe rent. Het is rennen, of luisteren, of bedenken waar je naartoe wilt. Daarom is een droom vaak ook zo vaag en valt deze van het één in het (onlogische) ander.

Niet zo moeilijk denken

We kunnen dus ook niet echt vooruit of terugdenken, dingen onthouden, of fatsoenlijk verbanden leggen. Echt letterlijk één ding tegelijk dus tijdens het dromen. Hierdoor verspringt onze aandacht continue en vergeten we direct het vorige ”onderwerp” uit de droom. Alleen de bizarre gebeurtenissen blijven (soms) ergens hangen.

Tijdsbeleving in een droom

Het is niet zo dat dromen in een flits gebeuren, of dat de tijdsduur van een specifieke handeling anders is. Een handeling die in het echte leven een minuut duurt, zal in een droom ook een minuut duren (dus toch een wet in dromenland). Je kan natuurlijk wel dromen dat je de snelste 100 meter sprinter van de wereld bent, maar dan kost het rennen van de 100 meter je in de droom nog steeds zo’n 9 seconden. Net als in een film is het wel mogelijk om tijd te overbruggen (of te missen). Zo kun je wel van het één op het andere moment op een andere plek zijn, in een ander land, of 10 jaar verder in de toekomst. De droom staat dus nooit op ”doorspoelen” al kan je wel scenes ”skippen”.

Emoties in dromen

Waarom ervaren we vaak (heftige) emoties als angst, woede, verdriet, blijdschap, liefde en passie in onze dromen? En waarom lijkt dit zo echt? Als we een nachtmerrie hebben dan ervaren we dat als echte angst! Dromen doen echt wat met ons omdat het uit onszelf komt. Ze gaan over dingen die ons bezig houden, bewust of onbewust. De buitenwereld kan de droom wel licht beïnvloeden (bijvoorbeeld geluiden), maar in grote lijnen wordt de droom door ons zelf geproduceerd. De verhalen en emoties uit onze dromen gaan over onszelf, onze omgeving en de dingen die ons bezighouden. Al dan niet ”logisch” vertaald in een droom. Hierdoor raken de dromen ons echt en ervaren we de emoties (als) echt.

Dromen raken ons echt

Laatste woorden
Je weet nu een beetje wat dromen zijn en hoe het werkt. Je weet nu waarom ze zo vreemd kunnen zijn en dat denken in een droom heel anders gaat dan denken als we wakker zijn. Er blijven echter nog steeds veel vragen onbeantwoord en onderwerpen onbeschreven. In de toekomst zal ongetwijfeld nog veel worden ontdekt over dit fascinerende onderwerp.

Wat is jouw ervaring met dromen? Onthoud je vaak je dromen of heb je het idee dat je nooit droomt? Voel je vrij om je bizarste droom hier te delen;)

Dit bericht heeft 23 reacties.

 1. ömer

  ik droomde in 1 nacht 2 verschillende dromen. de eerste droom was dat ik in mijn oude buurt waar ik gewoond heb door een vampier probeerde een vampier te maken waardoor ik zijn vliegkrachten kreeg.

  de laatste droom voor ik wakker werd was dat ik midden in een zombie appocolipse zat en probeerde niet besmet te raken en ik zal wel heel veel mensen besmet worden.

  de reden voor de ze 2 dromen kunnen zijn . dat ik te lang op ben gebleven ik was namelijk die nacht 2 keer naar debios achter elkaar gegaan en de 2e film was zo saai dat ik dat nooit meer ga doen.

  nog een reden voor de laatste droom zou kunnen zijn dat ik de dag ervoor, het betekenis van het woord abraco voor het eerst heb geleerd.

 2. anna

  het zou kunnen want dromen zijn herinneringen die door je hoofd spelen terwijl je slaapt.

  1. Corrie

   Ik droom over mij moeder Anna is zo echt dat ze weer bij ons is mij moeder is 2012 overleden denk nog steeds aan zou daar door komen

 3. Tamar

  Ik herinner me vaak niet wat ik droom, tenzij het nachtmerries zijn. Ik heb ook wel eens gehad dat ik een droom had en dan dacht ik dat het een echte belevenis is! Hoe kan dat eigenlijk? Heeft iemand daar antwoord op?

 4. Anoniem

  Bedankt voor alle informatie ik heb er echt wat aan gehad. Ik onthoud mijn dromen best vaak het zijn altijd dromen dat je denk wow maar dit zou nooit in het echt kunnen gebeuren. Maar kan een droom ook iets zeggen over wat er gaat gebeuren?

  1. vin.w

   bedankt somige woorden had ik moeite mee omdat ik acht ben maaar ik heb een beetje hetzelfde als tamar die hiero iets van 2 coments boven je zit ik heb ook wel een s een droom gehad dat een pratende kat mij in een put gooide bedankt

   inslaap .nl

   1. Bart

    Laat je nooit beïnvloeden door iemand anders, zelfs NIET in GROEPSVERBAND. Zo ben ik bv. when my friends wanted to sea, a horror-movie or horror-moment, gewoon opgestaan en naar “HOUSE” gegaan…
    Ik heb door dit moment mezelf beschermd besef ik nu PAS. Ik ben nu 46 jaar en kijk enkel televisie naar wat mij interesseert…
    Bv. National Geographic, Discover Channel,
    Plattelands TV, Natuurdocumentaires, enz.

 5. Mathilde

  Ik zoek vaak op wat mijn droom betekend maar hoe weet ik of die betekenis waar is?

 6. anoniem

  thanks nu heb ik een werstuk!

 7. Clarisa

  wat ik ook heb dat ik soms weet dat ik droom dat ik wel heel gaaf en ik kan ook in de droom en in mijn slaapkamer kijken dat is wel een beetje gek Dus dan ben ik half in de droom en half in deze wereld Ik heb ook wel eens geprobeerd om op te staan in de echte wereld en er nog te zijn in mijn droom en dat lukte een heel klein beetje maar hoe kan het dat ik weet dat ik soms droom en dan ook kan kiezen om in beide werelden te zijn?

  1. Noor

   dag Clarisa, ik denk dat jij te maken hebt gehad met ‘lucid dreaming’ of ‘lucide dromen’ zoek deze termen eens op! het is zeker iets om je in te verdiepen. Ik ben zelf 12 jaar en probeer al 3 jaar lang om te ‘lucid dreamen’. Ik ken een youtube kanaal dat je hiermee goed kan helpen namelijk ‘explore lucid dreaming’ .

   Veel suc6 nog met de dromenwereld 😉

 8. Zoe

  Bestaan dromen alleen uit herinneren? Ik had laatst een droom die zich afspeelde op een plek die ik nog nooit had gezien, en toch wist ik de weg. Maar die plaats kan dus geen herinnering zijn.
  Men zegt ook dat het brein niets zelf kan verzinnen in een droom. Dus ik ben in de war.
  Bestaan dromen ALEEN uit herinneringen??

  1. S

   Nee,dromen bestaan niet alleen uit herinneringen, het wordt ook aangevuld met informatie. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat we van onze ervaring doorheen de dag gemiddeld slechts 5 procent bewust ervaren en beïnvloeden. De overige 95 procent wordt door ons onderbewustzijn waargenomen en gestuurd.

 9. Embrechts Josephine

  Ik droomde deze morgend dat ik met mijn vader en moeder ergens was in een groot warenhuis , en zegde tegen mijn vader als je hier parkeerd en je gaat langs die kant binnen dan moet dit wel een groot warenhuis zijn , en ik zegde dat hij maar eens moest komen kijken , en terwijl ik op mijn hurken zat hoor ik mijn vader struikelen en draai mij om en zie mijn vader vallen en zijn beide armen gingen van zijn lichaam , ik riep op mijn moeder dat ze de 112 moest bellen maar die deed of ze hoorde het niet en bleef met een spelletje bezig te zijn ik loop naar de balie en zeg al huilend dat ze de politie moeten bellen want mijn vader is zijn armen kwijt , en dan komt een vriendin Sara me helpen om weg te gaan en ga ik mee en zie mijn vader in een kampingstoel zitten waarnaast mijn kozijn Karel zit en mijn vader schokt en slaat met zijn arm die in een trainer zit die er niet meer is in het rond , ik vraag waar zijn arm is ,en hij wijst achter hem op een schap en dan werd ik wakker en was aan het huilen , maar mijn vader is al 13 jaar dood mijn moeder en kozijn leven nog en ik heb 1 jaar geleden een relatie beeindigd. Wat moet ik mij daar dan van denken , want ben er nog niet goed van.

 10. Anoniem

  loll ik ben moe en ga droomen

 11. Anoniem

  In je droom is er geen sprake van tijd, ook heb je geen verschillende dromen alles speelt zich af vanuit een emotie en die krijgt beelden en verhaal lijnen. Die beleef je allemaal te gelijk. Als in een spiraal om je heen die tegen de klok indraait . Waardoor je als je wakker word je dit niet zo kan zien en het verwarrend word omdat het in tijd en ruimte niet zo beleeft kan worden.

 12. Theo

  Ik schrijf mijn dromen al zo’n 8 jaar op. Ik ben daarmee begonnen omdat ze zo vaak voorkwamen, en zo vaak over hetzelfde gingen, dat ik op mijn nachtkastje een kladblokje heb neergelegd en onmiddellijk na een droom (waar ik vaak wakker van word) opschrijf wat ik me herinner of snel even de hoogtepunten opschrijf, zodat als ik het terug lees de droom in zijn geheel kan herinneren en kan opschrijven. Als ik alles terug lees dan denk ik: voer voor een psychiater…

 13. Seri

  Wat een mooie beschrijving van “dromen’! ik ga voor mijn werk een werkvorm doen met jeugd, waarin ik graag deze input als bron wil vermelden. mocht u willen dat ik er meer in meeneem dan de link, dan mag u dat naar me mailen. Groet

 14. Juliette

  Ik heb dus vannacht gedroomd dat ik met mijn mentor in bed lag terwijl hij mijn mentor is. Uhm what the hell. Kan ik hieruit opnemen dat ik gevoelens voor hem heb of is dit een onrealistische droom/gedachte?

 15. Isa

  ik vind dromen erg interessant, zelf kan ik redelijk vaak dromen herinneren en schrijf ze dus ook op als ik het een goede droom vond. het gebeurd ook vaak dat dingen die in de echte wereld idd invloed hebben op mijn droom of dat ik zelf uit bed stap en iets uitvoer dat met de droom te maken heeft (soort slaapwandelen). vaak droom ik over mensen die ik goed ken en voer dan gesprekken maar dan zijn we wel in een rare situatie. zelfs droom ik soms over YouTubers die ik dan vaak kijk en die dromen zijn dan wel bijzonder als je ze nog onthoudt. wat ik vroeger had en raar vond, was dat ik in een soort nachtmerrie wakker schrok doordat ik een nare steek in m’n zij kreeg door iets en toen ik wakker werd had ik die steek nog steeds. Dromen blijven een mysterie!

Geef een reactie