Lucide dromen: krijg controle over je dromen

lucide dromenHeb je weleens tijdens een droom geweten dat je droomde? Dan had je misschien geen normale, maar een lucide droom. Tijdens deze lucide dromen ben je je volledig bewust van het feit dát je droomt en kan je zelf de controle over je droom overnemen. En hoe gaaf zou dat zijn! Het mooiste, deze lucide droomsituatie kun je zelf opwekken! Hoe je dit doet en wat dit bijzondere fenomeen precies inhoudt, lees je in dit artikel.

Wat zijn lucide dromen?

In je droom kunnen de vreemdste dingen gebeuren: je kunt vliegen, plekken over de hele wereld bezoeken, je beleeft allerlei avonturen, je komt mensen tegen die je graag zou willen ontmoeten of mensen die er niet meer zijn. Meestal word je daarna gewoon weer wakker en heb je je droom slechts (deels) onthouden.

Maar het kan ook voorkomen dat je je tijdens je dromen bewust bent van je droomsituatie. Dit zijn lucide dromen: ‘realistische’ dromen waarin je je bewust bent van het feit dat je droomt, waarna je deze dromen kunt ‘besturen’. Je kunt zelf de controle overnemen over je dromen en je hoeft deze niet meer te ondergaan.

Lucide dromen hebben te maken met een bepaalde mate van luciditeit, oftewel: helderheid van geest. Bij hoge luciditeit weet de dromer dat hij droomt en dat hij de gebeurtenissen in zijn droom kan sturen, zonder dat daar gevolgen aan vastzitten. Bij lage luciditeit heeft de dromer door dat hij de gebeurtenissen kan sturen, maar weet hij niet echt dat hij droomt. Bij lucide dromen is er dus sprake van hoge luciditeit.

Hoe werkt lucide dromen?

Lucide dromen vinden plaats tijdens de REM-slaap en beginnen vaak gewoon normaal. Pas tijdens de droom zelf, als de dromer iets geks meemaakt (opeens kan hij vliegen) worden ze lucide. Op zo’n moment heeft de dromer door dat het niet de werkelijkheid, maar een droom is waar hij zich in bevindt.

Je droom is je eigen creatie; het is je eigen droomwereld die beïnvloed wordt door je gedachten. Het mooie is dat je door lucide te dromen, je eigen droomwereld kunt creëren, kunt sturen en hier invloed op kunt uitoefenen. Zo kun je deze dromen benutten om dingen te leren en ervaringen op te doen, die je overdag weer kunnen helpen. Er zijn namelijk geen grenzen in je dromen, dus alles is mogelijk! Je kunt dingen doen die je in het echt niet zou durven, handicaps gaan in een droom niet op en nachtmerries kunnen onder controle gehouden worden.

Lucide dromen leren

Lijkt het je niet fantastisch om je ‘droomtijd’ niet verloren te laten gaan, maar hier invloed op uit te oefenen en er ook nog eens wat van te leren? Dan kun je zelf ook proberen lucide te dromen!

Net als gewone dromen zijn lucide dromen onvoorspelbaar. Maar je kunt wel stappen ondernemen waardoor er meer kans is dat je lucide gaat dromen. Dit zal niet van de een op de andere dag gebeuren en vergt veel tijd en discipline om onder de knie te krijgen. Je zal onderstaande acties gedurende langere periode moeten blijven uitvoeren om de kans op lucide dromen te vergroten.
 

4 tips om lucide dromen te leren

 

Dromen herinneren

Probeer allereerst je dromen te onthouden. Schrijf je dromen direct na het wakker worden op in een dromendagboek en word je bewust van je droomervaringen. Door je dromen op de eerste plaats te herinneren, helpt je dat om ’s nachts ook bewust te worden van deze dromen.

Droomelementen

Vervolgens is het belangrijk dat je deze opgeschreven dromen gaat analyseren. Kijk naar overeenkomstige kenmerken. Droom je bijvoorbeeld vaak over een bepaalde plek of persoon?

Wees overdag lucide

Voordat je tijdens je dromen lucide kunt worden, moet je dit eerst ‘oefenen’. Vraag je overdag regelmatig af of je aan het dromen bent. Als je dit overdag al doet, dan neem je dat automatisch mee in je dromen en ga je het je ook daar afvragen.

Denk aan de droomelementen

Denk voor het slapen gaan aan de droomelementen; denk aan die ene plek die vaak terugkomt of die ene persoon waar je in je dromen altijd tegen praat. Spreek vervolgens met jezelf af dat als je die elementen tegenkomt in je droom, dat je dan droomt. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar je zult zien dat als je deze elementen in je dromen herkent, je jezelf gaat afvragen of je droomt en je er dan achter komt dát je droomt.

Heb jij weleens een lucide droom gehad en wat heb je toen gedaan? En zo niet, wat zou je doen als je zelf de controle zou hebben over je dromen? Ik ben erg benieuwd:)

Dit bericht heeft 11 reacties.

 1. Sifra

  Grappig, nu weet ik eindelijk wat er gebeurd

 2. Alex

  ik heb nog nooit een lucide droom gehad maar zou dat heel erg graag willen ik zou dan net als ik altijd al heb gewilt de geschiedenis opnieuw afspelen met een klein beetje fantasie dus de riddertijd met draken en ridders en koningkrijken ik hoop dat dit gaat lukken en voor de anderen wens ik jullie veel succes!

 3. nalinie

  ik heb zeker lucide dromen, ik heb mijn dromen onder controle, ik weet precies waar ik over droom en bepaal bijna elke details, weet een jaar later hoe de droom is begonnen en hoe het nu ermee is, mijn dromen zijn groot en realistisch, mijn dagelijkse doen en denken bewerk ik in me dromen om dingen te verbeteren of leren, bv je droom wat en je verwerkt het in een film maar groot en realistisch hoe je in het dagelijks leven zou willen leven daar zeker er na toe werk. dus dromen kunnen zeker wel uitkomen. een paar details is al genoeg voor een hele droom alleen, duurt het een paar jaar (voor mijn) zoals in het leven ook
  heeft tijd en proces nodig
  dromen denken en dan doen

 4. Peter P.

  Sinds ik methadon gebruik als pijnstiller zijn mijn dromen veranderd. Ik kan ze sturen, weet dat ik droom en bepaal waar ik op dat moment “ben”. Wat ook interessant is dat ik de eerste uren van mijn slaap beleefde dromen makkelijk kan onthouden. Zelfs als ik overdag even indut komt er een droom. Toen ik morfine gebruikte halucineerde ik de hele dag en die “belevenissen” kwamen ‘s-nachts terug. Ik zie er tegenwoordig gewoon naar uit om te gaan slapen. Dromen is ëen geweldig fenomeen. Ik den een liefhebber van jullie site. Groeten…Peter

 5. Lenn

  Ik weet niet echt of het normaal is wat ik droom maar waarschijnlijk is het Lucille ofz?
  Ik vertel dit nu voor het eerst want ik vertel het ook nooit aan mensen

  Het is dus dat ik dan niet alleen kan mijn droom kan besturen maar ik kan ook het praten besturen in het echt
  En mijn vriendin vind het eng.

  Ik denk soms dat ik speciaal begaafd ben.ofzo

 6. Lisa

  Ik kon mijn dromen al beïnvloeden ik ben nu 13 en heb dit al 5 jaar
  Ik hoef alleen de laatste stap te doen en ik val in slaap
  Dan heb ik mijn droom al gemaakt voordat ik slaap is dat ook lucide?
  Als ik dan droom kan ik ook besturen alleen dan heb ik niet door dat Ik droom

 7. Anoniem

  ik weet dat ik droom maar ik weet niet hoe ik hem kan besturen kan iemand me dat uitleggen?

 8. Anoniem

  Ik had dat vroeger altijd met nachtmerries over de Lyon king maar dan het ik ze echt elke nacht achter elkaar

 9. Yero_gaming_nl

  Ik had dat vroeger altijd met nachtmerries over de Lyon king maar dan het ik ze echt elke nacht achter elkaar

 10. Daniel

  Als klein kind had ik altijd 2 nachtmerries die bijna elke nacht terug bleven komen.

  In de ene nachtmerrie werd ik achternagezeten door een monster met een hakbijl, ik vluchte achter een heuveltje, en het monster ging op het heuveltje staan en sloeg me met de hakbijl, en toen werd ik wakker.

  In de andere nachtmerrie werden ik en mijn broer achternagezeten door een heks in een bos die kinderen at.
  Op het moment dat ze ons te pakken had en ons mee naar binnen had genomen, werd ik wakker nadat de heks de deur had dichtgetrokken.

  Ik heb deze nachtmerries gehad van mijn 4e tot mijn 5ejaar, toen ik 5 was kwam ik erachter dat ik mijn eigen dromen kon beïnvloeden en dat ik andere keuzes kon nemen en zo heb ik uiteindelijk het monster met de hakbijl en de heks verslagen, nadat ik ze verslagen had, heb ik nooit meer een nachtmerrie gehad.

  Sindsdien kan ik elke droom beïnvloeden en mijn eigen keuzes maken in elke droom.

Geef een reactie