Het klinkt te mooi om waar te zijn: kilo’s verliezen terwijl je in bed ligt. Hoe dat kan? Het heeft alles te maken met verschillende temperaturen. Ook al is het soms misschien verleidelijk om in een knusse pyjama onder een dikke deken te kruipen (zeker wanneer de zomer zich niet laat zien, of als op een regenachtige herfstavond), is het echt verstandiger om ‘in de kou’ te slapen. Dit zorgt er namelijk voor dat je metabolisme ’s nachts hard aan het werk gaat om je lichaam op te warmen. Maar hoe werkt dat precies?
Koud slapen
Maar hoe ziet dat er dan uit, ‘koud slapen’? Het begint allemaal met een kleinschalig onderzoek van de US National Institutes of Health*. Er werd van een groepje van vijf mannelijke vrijwilligers gevraagd of zij in een omgeving wilden slapen waarin de temperatuur door de onderzoekers werd bepaald. Zo konden zij zien wat dit voor invloed zou hebben op de lichaamstemperatuur en daarmee het gewicht van de deelnemers. Wie meedeed, kreeg hetzelfde te eten. Op deze manier konden de onderzoekers ervoor zorgen dat de deelnemers gedurende de vier maanden dat het onderzoek liep dezelfde hoeveelheid calorieën binnenkregen.
Koude en warme slaapomgeving
Daar komt bij dat ze ook over dezelfde nachtkleding en lakens beschikten, zodat dit het onderzoek niet nadelig zou beïnvloeden. Vervolgens sliepen de mannen elke maand in verschillende temperaturen. De eerste maand in een omgeving waarbij het 18 graden was. Daarna volgden twee maanden in 23 graden en tot slot een maand in maar liefst 27 graden. De onderzoekers merkten al gauw dat de weken waarin de mannen in de koelste omgeving sliepen, hun lichamen het hardste moesten werken en zij het meeste gewicht verloren.
Bruin en wit vet
Op de momenten dat de vrijwilligers naakt in een koude ruimte sliepen, verdubbelde het aantal calorieën dat werd verbrand. Dit komt doordat je door de kou bruin vet ontwikkeld. Bruin vet is een van de twee soorten vetweefsels in ons lichaam.
Je hebt ‘wit vet’ voor het opslaan van vetten (waar je uiteindelijk dik van kunt worden) en ‘bruin vet’ dat je vooral warm houdt doordat bestaand lichaamsvet wordt verbrand. In de maanden dat de deelnemers juist in een warmere omgeving sliepen, gebeurde het tegenovergestelde: het vet werd niet verbrand, omdat het lichaam niet langer (te) koud was.
Naakt slapen
Kortom: slaap, als je vet wilt verbranden, bij voorkeur in een koele slaapkamer, ook in de herfst en de winter als je er misschien niet direct op zit te wachten. Draai de radiator dicht, zet het raam open voor wat frisse lucht. Slaap het liefst onder een dunne laken en als het even kan: slaap naakt.
Aan het begin zal het even wennen zijn, maar je lichaam zal hard werken om op te warmen wat het afslanken kan ondersteunen.
Voor je het weet kun je je niet meer voorstellen hoe het was om te slapen in een pyjama onder een dikke laag dekens en wil je niet meer anders. Naast dat het je helpt met afslanken zorgt het er ook voor dat je huid gaat stralen en dat je fit en energiek wakker wordt.
Koude douche
Als je het echt goed wilt doen en vol energie de dag wilt beginnen neem je na het opstaan ook nog een koude douche. Ook dit stimuleert de ontwikkeling van bruin vet. Zo krijgt je metabolisme een dubbele boost en begint je elke dag met een frisse start!
Dit artikel is geschreven door Anita Mulderij, Voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Jasperalblas.nl maakt Nederland en België bewust van gezonde voeding en een gezonde leefstijl.
*Opmerking bij het artikel/onderzoek (door alex): Het betreft een kleinschalig onderzoek waar slechts 5 personen aan hebben deelgenomen. Dit heeft invloed op de betrouwbaarheid. De resultaten zijn aannemelijk maar er spelen naar mijn mening meer factoren een rol bij de vetverbranding dan slaap/temperatuur en voeding. Het moet op grotere schaal onderzocht worden om vast te stellen hoe groot de invloed van koud slapen is op de vetverbranding.
Ook is het bekend dat een koele slaapkamertemperatuur sowieso beter is om in te slapen. En goed slapen helpt je weer om af te vallen.
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24954193
Diabetes. 2014 Nov;63(11):3686-98. doi: 10.2337/db14-0513. Epub 2014 Jun 22.
Temperature-acclimated brown adipose tissue modulates insulin sensitivity in humans.
Lee P1, Smith S1, Linderman J1, Courville AB2, Brychta RJ1, Dieckmann W3, Werner CD1, Chen KY1, Celi FS4.