Makkelijk afvallen door beter te slapen

afvallen door beter slapen

Als je beter slaapt, dan maakt je lichaam minder vet aan. Goed slapen is dan ook een belangrijk advies voor mensen die willen afvallen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een verband is tussen slaaptekort en overgewicht. Mensen met slaaptekort zijn gemiddeld genomen zwaarder dan mensen die voldoende slapen.

In dit artikel legt gastblogger Niels Bosman (bekend van het Koolhydraat 50 Dagen Programma) uit hoe dit werkt krijg je direct 4 waardevolle tips.

De relatie tussen beter slapen en afvallen

Gewicht verliezen heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. Als deze in balans is, dan bereik je vanzelf je natuurlijke gewicht. Laten we eens kijken hoe dit precies werkt. Er zijn 3 hormonen die allemaal invloed hebben op ons gewicht. En je raad het al, slapen heeft weer invloed op deze hormonen.

Slaap beter en verminder het stresshormoon cortisol

Wel eens gehoord van cortisol? Dit is het menselijke stresshormoon. Wanneer je veel last van stress hebt, dan maakt je lichaam extra cortisol aan. Hierdoor maakt je lichaam extra (buik)vet aan. Onder stress valt niet alleen psychische stress, maar ook ongezond eten en zeer intensief sporten bijvoorbeeld.

Slaaptekort verhoogt stress

Door slaaptekort schiet je cortisolwaarde omhoog. Uit een studie van de Journal of Clinical Neurology blijkt dat je cortisolwaarde verdubbelt na het missen van één nacht slaap. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Als jij beter slaapt, dan maakt je lichaam minder stresshormonen aan. Slaap daarom minimaal acht uur per dag in een donkere kamer om je cortisolwaarde laag te houden.

Een goede nachtrust zorgt voor minder leptine in je bloed

Het hormoon leptine zorgt voor het verzadigde gevoel na het eten. Onderzoek heeft aangetoond dat door slaaptekort minder leptine wordt aangemaakt in je lichaam. Hierdoor krijg je het gevoel dat je niet vol zit na het eten en zul je sneller teveel eten. Bijvoorbeeld door het eten van toetjes en zoetigheid direct na het eten.

Slaap beter en verminder het hongerhormoon Ghreline

Naast cortisol en leptine is er nog een derde hormoon dat een belangrijke rol speelt als je wil afvallen. Dit is het zogenaamde ‘hongerhormoon’ Ghreline. Dit hormoon heeft grote invloed op ons hongergevoel. Slaaptekort zorgt namelijk voor een toename van het hormoon Ghreline. Hierdoor heb je meer honger gedurende de dag en zul je dus meer eten.

Te weinig nachtrust oorzaak van ongezond eten

Uit onderzoek van Universiteit van Chicago is gebleken dat slecht slapen ervoor zorgt dat we ongezonder gaan eten. Bij een slechte nachtrust wordt onze hormoonbalans verstoord en daardoor kies je sneller voor ongezond voedsel met veel snelle koolhydraten en calorieën. Dit geld vooral wanneer je langere tijd slecht slaapt. Als je genoeg slaapt, heb je meer energie en kies je sneller voor gezond eten. Uit het onderzoek bleek dat als je te dik bent, je gemiddeld 16 minuten korter slaapt dan mensen met een slank lichaam.

CONCLUSIE
Als je te weinig slaapt, krijg je meer honger én moet je tegelijkertijd meer eten voordat je lichaam zegt dat je vol zit. Ook is het zo dat slecht slapen ongezond eten in de hand werkt.

Tips voor beter slapen en afvallen

1. Ga met lichte honger naar bed. Ik benadruk altijd dat jezelf uithongeren heel slecht is voor afvallen (je houdt dit namelijk toch nooit lange tijd vol). Maar, er is één hele belangrijke uitzondering! Eet minimaal twee uur voor het slapen helemaal niks meer. Het hongergevoel verdwijnt zodra je in slaap valt, omdat je in je slaap extra leptine aanmaakt zodat je niet wakker wordt door honger. “Als je op zoek bent naar een snelle manier om met een minimale inspanning het grootste resultaat te boeken, dan is dit de beste tip die ik je kan geven: ga met lichte honger naar bed”.

2. Zet je televisie eerder uit. Door televisie, computers en internet worden onze nachten steeds korter. En we worden steeds dikker (maar liefst de helft van alle Nederlanders kampt met licht of matig overgewicht). Je kunt hier natuurlijk zelf wat aan doen. Zet de televisie eerder uit en ga bijvoorbeeld een boek lezen. Je wordt dan vanzelf moe en zult eerder naar bed gaan. Tevens ga je veel relaxter naar bed als je het even rustig aan heb gedaan.

3. Slaapgebrek zorgt voor vermoeidheid. Naast de impact van slapen op je hormoonbalans, zorgt het natuurlijk voor (over)vermoeidheid. Hierdoor zul je minder energie hebben om de volgende dag lekker te gaan sporten.

4. Oorzaak en gevolg. Het is niet alleen zo dat slecht slapen zorgt voor overgewicht. Het is ook zo dat gezonde voeding en bewegen een positieve invloed hebben op je hormoonbalans en dat heeft weer een positief effect op je nachtrust.

Wil je meer informatie over hoe jij makkelijk kunt afvallen, zonder jezelf suf te sporten of uit te hongeren. Bekijk dan ook eens Niels zijn 20 gouden tips voor makkelijk afvallen.

Bronnen:
– Jane Worthington, Adam Fletcher, Het droomdieet, slapend slank worden.
– Bernard Favier, Simpel Slank
– Nota J, Coles M. Duration and Timing of Sleep are Associated with Repetitive Negative Thinking, Cognitive Therapy and Research

Over de Auteur van deze gastblog

Dit gastartikel is geschreven door Niels Bosman, Lyfestyle adviseur en initiatiefnemer van de website MakkelijkAfvallen.eu en van het razend populaire Koolhydraatarm 50 dagen Programma. Jouw vooruitgang is zijn passie. Hij heeft een achtergrond in gedragsverandering en communicatie. MakkelijkAfvallen is een blog speciaal voor vrouwen met een gezonde levensstijl.

Geef een reactie