6 Gevolgen van één nacht slecht slapen

De gevolgen van een nacht slecht slapen

Er is al veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van slecht slapen. Het is bij de meeste mensen ook wel bekend dat een slaaptekort negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Slecht slapen heeft niet alleen schadelijke gevolgen op de lange termijn, maar ook op de korte termijn. De gevolgen zijn al te merken na één nacht! In dit artikel geef ik je voorbeelden van een aantal negatieve gevolgen van slaaptekort waar je direct last van kunt krijgen.

6 kortetermijn gevolgen van slecht slapen

1. Concentratievermogen

Te weinig slaap heeft direct gevolgen op je vermogen om je te kunnen focussen. Daarnaast ben je vergeetachtiger omdat slaap erg belangrijk is voor het opslaan van gebeurtenissen in je geheugen.

2. Immuunsysteem

Voldoende slaap is belangrijk voor je immuunsysteem. Tijdens het slapen worden er bepaalde stofjes aangemaakt die infecties, ontstekingen en stress tegengaan. Bij een slaaptekort worden er onvoldoende van deze stofjes geproduceerd, waardoor er ook te weinig productie van antilichamen plaatsvind. Vaak verkouden? Wanneer je minder dan 7 uur slaapt schijnt de kans op een verkoudheid zelfs te verdriedubbelen.

3. Honger

Studies tonen aan dat je hongeriger bent wanneer je te weinig hebt geslapen en moe bent. Je hebt niet alleen meer drang naar voedsel, maar vooral ook naar vet en koolhydraat-rijk eten. Wanneer je moe bent grijp je dus vaker naar ongezond eten en snacks. Wanneer je probeert af te vallen is dus ook erg belangrijk om voldoende te slapen! Op de lange termijn kan een slaaptekort zelfs overgewicht en diabetes veroorzaken.

4. Uiterlijk

Slecht slapen maakt lelijk! Dit is serieus, na één slechte nacht zie je er al ongelukkiger en ongezonder uit. Op de langere termijn zorgt een slaaptekort voor een snellere veroudering van de huid.

5. Ongevallen

Eén nacht te weinig slapen (minder dan 6 uur slaap) verdriedubbelt de kans op een verkeersongeval. Er is maar één slechte nacht voor nodig om je hand-oog coördinatie dusdanig af te zwakken…

6. Emoties

Een studie aan de Harvard Medical School heeft met hersenscans aangetoond dat slaaptekort het emotiecentrum in je brein tot 60% reactiever maakt. Dit zorgt ervoor dat je emotionele gebeurtenissen minder goed kunt relativeren en hierdoor ”emotioneler” op gebeurtenissen kan reageren.

Laatste woorden
De bovenstaande gevolgen kun je dus al merken na één slechte nacht. Je kunt je nu misschien wel nagaan dat te weinig slaap over een langere periode nog heftigere gevolgen met zich mee brengt. Je kunt hier later nog een artikel over verwachten.

[update 13-03-2014] Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over slaapproblemen inclusief 22 praktische slaaptips!

Je slaap verbeteren met behulp van een effectieve methode? De Perfect Slapen in 7 Stappen methode kan je hierbij helpen. In dit boek (en e-cursus) van vind je een beproefde en wetenschappelijk onderbouwde aanpak om slaapproblemen stap voor stap op te lossen. Ook als je geen last hebt van (ernstige) slaapproblemen kan je profiteren van de 7 stappen methode. Het helpt je niet alleen om ’s nachts beter te slapen, maar ook om overdag meer energie te hebben, lekkerder in je vel te zitten en gezonder te leven.

Herken jij deze gevolgen zelf ook na een nacht slecht slapen? Of ken jij iemand waarbij je deze ”symptomen” van slecht slapen lijkt te herkennen?

Geef een reactie