Snoozen is uitstelgedrag (+ de oplossing)

snoozen is uitstelgedragSnoozen is een vorm van uitstelgedrag, of procrastineren. Je kiest er bewust voor om niet te doen wat goed voor je is. Dit artikel is speciaal voor de mensen die al weten dat snoozen ongezond is.

Snoozen is een vorm van uitstelgedrag

Het verstoort de slaapcyclus en gooit je slaap-waak ritme door de war. Snoozen maakt je vermoeider waardoor je met minder energie opstaat en gedurende de dag minder energiek en productief bent. Ook niet bepaald voordelen! Dit is voor de mensen die dat al weten maar toch iedere ochtend weer snoozen. Weet jij nog niet waarom snoozen slecht is? Lees dan eerst het artikel ”Waarom snoozen zo gevaarlijk is” en kom daarna terug voor dit artikel.

Uitstelgedrag

Snoozen verschilt niets van andere vormen van uitstelgedrag. Je kiest er bewust (of in het geval van snoozen vaak ”half bewust”) voor om niet te doen wat op dat moment verstandig of goed is. Direct opstaan is beter voor je en toch druk je op die snooze-knop. Zo stel je het ”probleem”, dat vervelende moment van opstaan, nog even uit.

Snoozen stelt het ”probleem” alleen maar uit

Excuus

Net als bij andere vormen van uitstelgedrag bedenk je excuses voor jezelf waarom het gerechtvaardigd is om de snooze-knop in te drukken. Dat je de extra slaap nodig hebt, dat je zo beter wakker kan worden. Je kan jezelf ook wijs maken dat je best zou kunnen opstaan als je zou willen, maar je ook wel wat korter kan douchen en snel kan ontbijten.

Tussen het snoozen door ben je niet meer effectief aan het slapen. Dus als je meer slaap nodig hebt is snoozen niet de manier. Dan moet je de wekker juist later zetten of eerder naar bed gaan. Het motief dat je er makkelijker van wakker wordt rammelt ook aan alle kanten. Uit studies is gebleken dat het om de tien minuten onderbreken van de slaapcyclus er alleen maar voor zorgt dat je bio ritme in de war raakt en je vermoeider wakker wordt.

Eet een kikker

Brian Tracy geeft een goed advies voor het tegengaan van uitstelgedrag in zijn bekendste boek Eat that frog (eet die kikker). Eet in de ochtend een kikker op en de rest van de dag valt alles mee. Een mooie metafoor voor de wijsheid dat je de dag het beste kan beginnen met de moeilijkste taak. Voor veel mensen die dagelijks snoozen is het direct opstaan als de wekker gaat een moeilijke taak.

Eet een kikker en de rest valt allemaal mee

Nu-ik en toekomst-ik

Onze nu-ik zou moeten beseffen dat je geen garantie hebt dat je toekomst-ik al zijn goede voornemens gaat waarmaken. De enige die iets voor elkaar kan krijgen is jouw nu-ik. Die kan gezond eten, naar de sportschool, iemand slecht nieuws brengen of direct opstaan als de wekker gaat. Als je het overlaat aan je toekomst-ik moet je het nog maar afwachten. Het is allemaal niet makkelijk. Het gaat om het maken van keuzes, het nemen van beslissingen en de discipline om bij je keuzes te blijven en verleidingen te weerstaan. Er is geen ruimte voor twijfel of besluiteloosheid want daarmee speel je uitstelgedrag direct in de kaart.

De toekomst-ik doet niet aan garanties

Bewuste keuze

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je keuzes. Vertrouw er ook niet op dat je in de toekomst wel zal doen wat goed is. Want waarom doe je het nu dan niet? Je nu-ik is de enige die dingen voor elkaar kan krijgen want je toekomst ik doet niet aan garanties. Denk hier de volgende keer aan wanneer je de snooze-knop indrukt. Kies je hier op dat moment bewust voor dan is het prima, maar maak jezelf geen smoesjes wijs die nergens op slaan.

Andere situaties

Snoozen is in dit artikel een slaap gerelateerd onderwerp, maar het is ook een voorbeeld. De les in dit artikel hoeft zich niet te beperking tot het onderwerp snoozen. Het is van toepassing op heel veel situaties in ons leven. Doe er je voordeel mee!

Geef een reactie