De invloed van je slaaphouding (+ handige tip)

invloed slaaphouding

Er zijn vele factoren die de kwaliteit van je slaap beïnvloeden en veel van deze zijn inmiddels al besproken hier op InSlaap. Denk hierbij natuurlijk aan slaapduur in aantal uren, de diepte van je slaap, slaapritme, slaapomgeving, of je alleen slaapt of samen met iemand, maar ook bijvoorbeeld voeding en lichaamsbeweging. Wat ook van invloed is op je slaapkwaliteit en je gezondheid is je slaaphouding.  In dit artikel geef ik je een overzicht van de meest voorkomende slaaphoudingen en het effect van iedere slaaphouding op je gezondheid.

6 veel voorkomende slaaphoudingen

Foetushouding

Slapen als een ongeboren baby… bijna opgerold als een bal of egel. Veel mensen vinden dit een comfortabele slaaphouding, maar je ligt met een gekromde rug en dat kan rug- en nekklachten veroorzaken. Verder maakt deze slaaphouding het moeilijk om goed en diep adem te halen tijdens het slapen.

Buikligging

In deze positie wordt de ruggengraat niet goed ondersteund en dit kan op den duur rugklachten veroorzaken. Wel bevorderd deze slaaphouding de vertering. Je moet dan wel je gezicht naar links of rechts leggen wat weer erg veel druk op je nek veroorzaakt.

Rugligging met je armen in je zij

Dit is de beste slaaphouding voor de ruggengraat en voor je nek. Het is wel belangrijk dat je kussen niet te hoog is want dit kan nekklachten veroorzaken. Een ander voordeel is dat slapen op de rug geen rimpels in het gezicht veroorzaakt. Een nadeel voor eventuele partner… rugslapers snurken meer en harder. Ook wordt slaapapneu, een veel voorkomende slaapstoornis, geassocieerd met slapen op de rug. Snurkers kunnen gebruik maken van positietherapie om de rugligging af te leren en zo het snurken te verhelpen.

Rugligging met je armen omhoog

Nagenoeg hetzelfde als met de armen op de zij, alleen zorgt een positie met de armen omhoog voor meer druk op de schouders wat klachten in deze streek kan veroorzaken.

Zijligging met je armen in je zij

In deze slaaphouding ligt je ruggengraat in een natuurlijk curve en krijgt deze een juiste ondersteuning… Minder rug- en nekklachten dus! Verder snurken mensen veel minder in een zijligging, dus ook prettiger voor de wederhelft.

De zenuwen in de arm en schouder van de kant waar je op ligt wordt wel wat afgekneld wat de bloedtoevoer niet bevorderd en pijn kan veroorzaken. Een ander nadeel is dat je huid sneller gaat hangen en  rimpelen door de zwaartekracht waar de huid aan wordt blootgesteld in deze slaaphouding.

Zijligging met je armen wijd

Eigenlijk hetzelfde als de zijligging met armen in de zij, alleen verergerd het vooruitsteken van de armen het afknellen van de bloedtoevoer in de arm en schouder nog meer.

Verschil in zijdes

De zijde waar je op ligt maakt ook nog een verschil. We lijken misschien van buiten (redelijk) symmetrisch… van binnen zijn we (lees onze organen) dat natuurlijk niet! Slapen op de linkerzij oefent meer druk uit op interne organen als de lever en de maag, en slapen op de rechterzij kan brandend maagzuur versterken.

Zwangere vrouwen wordt aangeraden te slapen op de linkerzij omdat dat de bloedcirculatie richting de foetus verbeterd. lees hier meer over slapen tijdens zwangerschap.

(TIP) Gebruik van kussens

Het is beter om te slapen met een extra kussen, alleen verschilt het juiste gebruik wel per slaaphouding. Rugslapers kunnen een (laag) kussen in de holle ruimte in de onderrug leggen ter ondersteuning van de ruggengraat. Zijslapers kunnen een extra kussentje tussen de knieën leggen, en buikslapers kunnen een extra kussen leggen onder de heupen om de gewrichten wat extra te ondersteunen. Het op deze manier gebruiken van een extra kussentje zorgt ervoor dat je in de betreffende slaaphouding zo comfortabel en gezond mogelijk slaapt.

Geef een reactie