De relatie tussen slaapproblemen en overgewicht

slaapproblemen overgewicht

Bij het oplossen van overgewicht denk je al snel aan meer sporten en gezonder eten. Maar wist je dat je slaappatroon ook veel invloed kan hebben op je gewicht? Slaapproblemen vergroten namelijk de kans op overgewicht (en andersom!). Benieuwd hoe dit kan?

Meer kans op overgewicht door slaapproblemen

Bij slaapproblemen of slaaptekort wordt de kans op overwicht vergroot. Slechte slaap veroorzaakt (op korte termijn) namelijk meer hongergevoel. En als je honger hebt ga je al snel meer eten (en vaak ook slechter eten). Hierdoor loop je het risico om sneller aan te komen.

Overgewicht en slaapproblemen werken als een soort vicieuze cirkel. Iemand met overgewicht vergroot zo ook weer de kans op slaapproblemen als slaapapneu. Iemand met overgewicht heeft namelijk ook overtollig vet bij zijn of haar luchtwegen zitten wat weer kan leiden tot snurken en slaapapneu – wat valt onder slaapstoornissen. En zo gaat de cirkel rond. Als je wil afvallen, dan is het ook verstandig om te kijken naar je slaapgedrag. Zo kun je de eerste schakel uit de cirkel halen en deze uiteindelijk verbreken.

Afvallen? Hou ook je slaappatroon in de gaten

Waarom je dik kunt worden van slecht slapen

Als je slecht slaapt heb je meer last van dat hongergevoel en grijp je sneller naar zoete en vette hap. Maar hoe werkt dit precies?

Hormonen

Door slechte slaap maakt je lichaam meer van het hormoon ghreline aan, het hormoon dat ervoor zorgt dat je trek hebt. Daarentegen maakt het juist minder van het hormoon leptine aan, het hormoon dat zegt dat je vol zit. Hierdoor heb je vaak een hongergevoel, zonder dat je snel vol zit, met als gevolg dat je meer gaat eten. Een goede nachtrust zorgt voor balans tussen deze twee hormonen.

Insuline

Insuline zorgt er in het lichaam voor dat de bloedsuikerspiegel een normaal niveau heeft. Slechte slaap zorgt ervoor dat het lichaam minder gevoelig is voor insuline. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam meer insuline nodig om deze weer stabiel te krijgen. De aanmaak van insuline wordt bevordert door koolhydraten en suikers waar je lichaam dan meer behoefte aan heeft. De glucose die hiermee in de cellen komt wordt of gebruikt voor de activiteit van het moment – OF – indien niet gebruikt wordt opgeslagen als ”reserve” voor later gebruik (reserve = lichaamsvet).

Stofwisseling

Als je slecht slaapt heeft dat invloed op je stofwisseling. Deze wordt namelijk trager, waardoor je lichaam minder calorieën kan verbranden.

Je gaat meer eten

Je voelt je na een slechte nacht vaak moe en futloos. Hierdoor heb je behoefte aan meer energie en ga je meer eten om die energie te krijgen – voornamelijk grotere porties en veel koolhydraten en suikers.

Slaapproblemen en overgewicht zijn duidelijk gerelateerd. Slecht slapen zorgt voor een verhoogt risico op overgewicht, en overgewicht kan weer slaapproblemen veroorzaken of versterken. Hierdoor kan je in een vicieuze cirkel of een neerwaartse spiraal terecht komen waarin beide problemen steeds groter worden.

Bekijk het positief. Het werkt natuurlijk ook andersom! Beter slapen helpt je om makkelijker af te vallen. Afvallen zorgt er weer voor dat je beter slaapt, daardoor val je weer makkelijker af and so on. Niels Bosman (auteur van het populaire Koolhydraat 50 Dagen Programma) heeft een interessante gastblog geschreven over de relatie tussen slaap en afvallen.

Heb jij overgewicht en wil je hier iets aan doen? Natuurlijk is en blijft gezonde voeding en voldoende beweging noodzakelijk, maar verlies niet uit het oog dat er meer factoren van invloed zijn. Voldoende ontspanning (minder stress) en voldoende slaap zijn factoren die ook een belangrijke rol spelen.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Pieter Duiverman

    Beste Alex,

    Ik vindt het interessant wat je schrijft over de relatie tussen slaapproblemen en overgewicht, maar, heb je ook een bronvermelding? Deze zie ik namelijk niet terug hier op de website.

    Vriendelijke groet,
    P. Duiverman

Geef een reactie