3 Kenmerken van de REM-slaap (+ de functie!)

rem-slaap kenmerken functie rem faseAls we slapen zijn onze ogen dicht en liggen we volledig ontspannen in bed. Maar niet alles in je lichaam staat op stil. Wist je dat er nog ontzettend veel activiteit plaatsvindt in de hersenen? Dit is met name het geval tijdens de REM-slaap, een van de slaapfases in de slaapcyclus die we doorlopen. Meer over deze activiteit, de slaapfases en de REM-slaap lees je in dit artikel!

De verschillende fases van de slaap

Je gaat naar bed, je doet je ogen dicht en je wordt de volgende ochtend weer wakker. Simpel zat, zou je denken. Maar tijdens je slaap ondergaat je lichaam ontzettend veel processen. Zo slaap je niet ‘gewoon’, maar doorga je verschillende slaapcyclussen.

Deze cyclussen (je hebt er zo’n vijf per nacht) bestaan uit vijf verschillende slaapfases. Deze fases komen altijd voor in een vaste volgorde en doorloop je dus een aantal keren per nacht.

Non-REM-slaapfase

Fases 1 t/m 4 behoren tot de non-REM-slaapfase, oftewel de ‘non Rapid Eye Movement fase’. Dit zijn de fases – de naam verklapt het al – zonder ‘snelle oogbewegingen’. Wat dit überhaupt is en betekent lees je iets verder in dit artikel.

Fase 1: de eerste fase behoort tot de lichte slaap en is de fase tussen waken en slapen. Deze fase duurt ongeveer 3 tot 5 minuten en is een fase waarbij je oogbewegingen afnemen, de ogen dichtvallen en je nog regelmatig wakker kunt worden van geluiden.

Fase 2: de tweede fase behoort ook tot de lichte slaap, maar duurt een stuk langer. Deze fase is onderdeel van de ‘echte slaap’ en duurt zo’n 45 minuten.

Fase 3: de derde fase valt onder de diepe slaap en duurt zo’n 3 tot 8 minuten. Je spieren zijn totaal ontspannen, je oogbewegingen zijn langzaam en je hartritme daalt.

Fase 4: de vierde fase behoort tot de zeer diepe slaap en duurt ongeveer 15 minuten. In deze fase is je lichaam totaal ontspannen. Je bent moeilijk wakker te krijgen. Maar wordt je gewekt in deze vierde fase, dan kun je behoorlijk gedesoriënteerd zijn.

REM-slaap

Fase 5: de laatste fase van de slaapcyclus is de REM-slaap, de fase van Rapid Eye Movement, oftewel: snelle oogbewegingen. Er is veel hersenactiviteit en je ademhaling en hartslag gaan omhoog.

Wat gebeurt er tijdens de REM-slaapfase?

Die REM slaap, wat is daar zo bijzonder aan? Kenmerkend voor de REM-slaap zijn de snelle oogbewegingen en de dromen die je hebt. Je zit nu namelijk ook in je droomfase.

Kenmerken REM-slaap

Grote hersenactiviteit: nee, je hersenen staan zeker niet stil als je ligt te slapen. Tijdens de rem slaap is deze hersenactiviteit zelfs hoger dan overdag!

Ontspannen lichaam: je lichaam is volledig ontspannen in de REM-fase en lijkt zelfs verlamd te zijn. Alleen je oogbewegingen zijn erg snel en je genitaliën zijn geprikkeld.

Dromen: de REM-fase is de fase waarin je droomt. Je lichaam is niet zomaar volledig ontspannen. Als je actief droomt, dan zou dat namelijk invloed kunnen hebben op je lichaamsbewegingen. En je wilt natuurlijk niet echt uit je bed rennen als je droomt dat je achtervolgd wordt! De meeste mensen kunnen hun dromen navertellen als ze in deze fase wakker gemaakt worden.

Functie van de REM-slaap

Tijdens de droomfase zijn we constant bezig met het verwerken van informatie. De hersenen zijn erg actief en verwerken in je dromen de gebeurtenissen van overdag. Ervaringen worden verwerkt en het geheugen wordt opgefrist. Daarom is het verstandig om altijd even een nachtje te slapen voordat je een belangrijke beslissing neemt!;)

Geef een reactie