Alcohol en slaap (en waarom je je niks meer herinnert)

alcohol en slaap: waardoor je vergeet

Niet meer weten wat je gedaan hebt?! Weleens meegemaakt dat je dingen compleet mist na een heftige avond stappen? Ook wel eens afgevraagd waarom dit zo is?

Het is redelijk bekend dat alcohol en slaap niet goed samen gaan en drank niet goed is voor de slaapkwaliteit. Door de verdovende werking vallen we weliswaar sneller in slaap, maar we slapen onrustiger en minder diep. Wist je al dat het uiteindelijk door het slapen komt dat we bepaalde gebeurtenissen niet meer kunnen herinneren? Ik ook niet tot voor kort!

Functie van slaap

Een belangrijke functie van slapen is het verwerken van informatie, gebeurtenissen en ervaringen. Dit doen we voornamelijk tijdens de diepe slaap en de REM-slaap (Rapid Eye Movement). En laat het nou net alcohol zijn die veel impact heeft op deze delen van onze nachtrust!

De invloed van alcohol op de slaap

Alcohol onderdrukt de diepe slaap en de REM slaap (het deel van onze slaap waarin we dromen). Tijdens de diepe slaap en de remslaap herstelt je lichaam en geest. Tijdens deze delen van de slaap verwerk je informatie en gebeurtenissen en dus ook wat je hebt meegemaakt tijdens je wilde avondje stappen.

Wat heb ik gedaan…

Voor onze geest heeft de diepe slaap vooral een herstellende en memoriserende functie. Tijdens dit deel van de slaap slaan we op wat we gedurende de dag (en soms dus nacht) hebben gedaan. Dit is overigens niet de fase waarin we veel dromen. Dit doen we wel tijdens de REM-slaap. Dromen speelt waarschijnlijk een grote rol in ons geestelijke herstel (al is de functie van dromen niet 100% bewezen). De REM-slaapt lijkt ons in ieder geval te helpen bij het verwerken, opslaan en rangschikken van onze herinneringen.

Slaapcyclus

De diepe slaap vind voornamelijk plaats tijdens de eerste 3 slaapcyclussen (eerste paar uur) van onze nacht. De REM slaap heeft juist weer een groter aandeel in de latere slaapcyclussen. Het alcoholgebruik heeft vooral veel invloed tijdens deze eerste paar uur voordat het begint uit te werken. We zijn dus eigenlijk een soort van ”verdoofd” tijdens de eerste paar uur van onze slaap. We worden niet snel wakker maar we slapen ook niet diep en effectief. Later in de nacht, als we meer REM-slaap zouden moeten krijgen, begint ook de verdoving uit te werken. Hierdoor slapen we nog lichter en worden we sneller wakker. We komen op deze manier niet tot een goede REM-slaap die nodig is voor ons geestelijke herstel, en dus voor het opslaan en rangschikken van onze ervaringen en herinneringen! Ons complete geestelijk herstel tijdens de slaap wordt eigenlijk door de war geschopt door (veel) alcohol te drinken.

Als we dronken zijn vallen we door de verdovende werking vaak direct in slaap. We komen alleen niet in een diepe slaap terecht en de REM slaap wordt onderdrukt. Hierdoor worden onze herinneringen en gebeurtenissen niet goed of niet geheel opgeslagen en gerangschikt.

Door veel drank slaan we onze herinneringen niet op

Slaap compenseren?

Het schijnt zo te zijn dat het missen van REM-slaap weer gecompenseerd moet worden door de volgende nacht. Het lichaam heeft een bepaalde behoefte aan REM-slaap waaraan voldaan moet worden om te herstellen en alle gebeurtenissen te kunnen verwerken. Of dit betekent dat we de vergeten gebeurtenissen de volgende dag alsnog verwerken en dus weer kunnen herinneren is mij niet duidelijk.

Selectief geheugen?
Mogelijk eisen de gebeurtenissen van de nieuwe dag hun plaats op in de verwerking en rangschikking en worden oudere ervaringen overgeslagen. Aan de andere kant moet ik uit eigen ervaring spreken dat het wel eens is voorgekomen dat bepaalde ”zwarte gaten” na verloop van tijd langzaam terugkwamen. Misschien is dit daarvoor wel de verklaring.

Dit bericht heeft 5 reacties.

  1. Svejk

    Interessant om te lezen. Dan maar niet slapen na het stappen 🙂 heb je ook een bron om verder te lezen?

  2. Valerie

    heel interessant! ik als studente moet toegeven dat dit mij helaas regelmatig overkomt. ik ben echter erg benieuwd naar de lange termijn effecten van deze reactie op alcohol. natuurlijk snap ik dat overmatig alcohol slecht is, maar dit komt bij mij zo vaak voor, ook als ik niet eens zo veel gedronken heb, dat ik me er zorgen over maak.

  3. alex

    haha helaas komt het bij mij ook nog wel eens voor (als niet student). Alcohol is natuurlijk wel schadelijk voor de hersens en geheugen etc, bouwt er niet bepaald hersencellen mee op:o. Maar bedoel je dat je na het slapen regelmatig niets meer kunt herinneren van de avond ervoor zonder dat je gedronken hebt? Dat zou wel vreemd zijn, misschien dat het erop kan duiden dat je vaak niet diep slaapt (tijdens diepe slaap worden je herinneringen opgeslagen). Niet goed/diep slapen kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben dan alleen alcohol. Ik moet zeggen dat ook als ik maar een paar drankjes op heb ik ook een stuk slechter slaap (onbewust). Mn slaap app (sleepcycle) geeft dit ook altijd aan dan. (normaal zit mn slaapefficientie volgens die app altijd wel tussen de 75 en 90 en dan vaak onder de 50. En dan heb ik het echt over 3/4 biertjes ofzo! Ik zou je aanraden eens goed bij jezelf na te gaan of je over het algemeen wel goed genoeg slaapt en zo niet om dit te gaan verbeteren. succes! gr

  4. Jonathan

    Helaas heb ik hier de laatste jaren ook erg veel last van. Zelf wel gemerkt dat wanneer ik ga slapen wanneer ik aan het uitnuchteren ben, ik geen kater heb de volgende dag, en me meestal de meeste dingen nog wel kan herinneren. Maar wanneer ik knijterdronken in slaap val ben ik de volgende dag niet te spreken over hoe ik me voel of over wat ik de avond ervoor heb meegemaakt!

  5. Lowieke

    Ik mag niet klagen oer mijn slaapkwaliteit. Maar ik word wel in mijn slaap gestoord door dat ik soms tot 4 keer dringend moet gaan plassen. Ik drink eigenlijk te weinig overdag, en zeker geen alcohol. ’s Avonds voor het slapen gaan drink ik wel een wijntje (25 cl), of een whisky.
    Soms doe ik dan overdag wel een dutje van een kwartiertje.

Geef een reactie