bedwantsenBedwantsen, of wandluis (eng; Bedbugs), zijn kleine beestjes die door je bed kruipen en leven van jouw bloed. Het klinkt ontzettend gruwel, maar het is wel de realiteit! Deze beestjes komen steeds vaker voor en zorgen voor jeukende rode bulten. Met name backpackers zullen dit probleem herkennen want het komt veel voor in de (voornamelijk cheap-ass) hotels en hostels. Hoe herken je bedwants en hoe kun je ze bestrijden?

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine bruinkleurige parasitaire insecten van ongeveer 5 mm groot. Ze leven voornamelijk in het donker en komen af op lichaamswarmte. Daarom vind je ze vooral in en rondom je bed. Door hun ovaalvormige lichaam kruipen ze erg makkelijk tussen je lakens, je lattenbodem of in de spleten van je matras.

Waar komen bedwantsen vandaan?

Bedwantsen laten zich makkelijk vermenigvuldigen en verspreiden. Ze komen vooral voor op plekken waar veel en afwisselend mensen bij elkaar komen. Denk maar aan hotels, slaapzalen en pensions of openbare plekken als bioscopen en treinen.

Hotels en pensions zijn een broeiplaats voor bedwants

En wordt tegenwoordig ontzettend veel gereisd over de hele wereld. Hierdoor verspreidt ook de bedwants zich. Ze worden vanuit hotelkamers makkelijk (ongemerkt) meegenomen in koffers en kleding en komen zo op andere plekken, zoals het volgende hostel (of bij jou thuis!) terecht.

Bedwantsen symptomen

Bedwantsen zijn gelukkig niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend! Ze leven namelijk van menselijk of dierlijk bloed. Als het nacht is en je ligt te slapen, dan slaan ze toe. Ze bijten je en laten jeukende rode bultjes achter. Omdat je vaak niet merkt dat je gebeten bent en de bultjes wat later kunnen ontstaan, heb je niet altijd meteen door dat je last hebt van bedwantsen in je bed.

Het verschil met muggenbulten is dat deze bulten ook kunnen voorkomen op de benen en voeten (een mug steekt niet onder de dekens) en in groepjes van meerdere bulten, een soort clusters. Door de erge jeuk worden de bultjes vaak opengekrabd. Hierdoor kunnen er vervelende plekjes of zelfs littekens kunnen ontstaan. In principe gaan de bulten vanzelf weer weg, maar tegen hele erge jeuk kan er een verzachtende zalf gebruikt worden.

Bedwantsen voorkomen

 

Hoe kun je bedwantsen herkennen?

Vooral als je veel reist is het belangrijk om je hotel, hostel of pension waar je verblijft goed te checken op bedwantsen. Voorkom dat ze je te grazen nemen en dat ze met je mee naar huis reizen! Check het bed en plekken rondom het bed, zoals de plinten, op kleine bruine poepvlekjes of rode vlekken (geplette bedwantsen). Houd je koffer dicht totdat je zeker weet dat er geen bedwants in je kamer zit om te voorkomen dat ze in je kleding of koffer terecht komen.

Ik heb last van bedwantsen, wat nu?

Blijken er tijdens je reis bedwantsen te zitten in je kamer? Dan adviseer ik je toch om de kamer af te wijzen en te vragen om een andere kamer. Maar bij jou thuis kun je natuurlijk moeilijk van kamer wisselen!

Bedwantsen kunnen niet tegen extreem hoge of lage temperaturen (onder de 0 en boven de 50 graden). Het heet wassen van je beddengoed of kleding kan in ieder geval de bedwants in je kleding of beddengoed doden. Hiermee krijg je de bedwants nog niet uit je kamer en verhelp je het probleem dus niet volledig. In de winter zou je alles (een paar dagen) open kunnen zetten om je slaapkamer tot vriestemperatuur te brengen maar dat zal toch vaak geen (of geen prettige) optie zijn lijkt mij. Bedwantsen volledig bestrijden is dus lastig en kun je dan ook het beste laten doen door een professionele bestrijdingsdienst.

Heb jij op reis (of thuis) wel eens last gehad van bedwantsen?

One Response to “Bedwantsen: kenmerken en oorzaken (+ Tips tegen bedwants)”

  1. Suze, Beantwoorden

    Handige tips! Ik ga nu zeker een keer vaker het bed controleren als ik op vakantie ga. Ik wil niet heel de vakantie last hebben van rode bultjes op me lichaam. Andere websites adviseren ook om op te letten met het verspreiden van deze beestjes want dit gaat sneller dan mensen denken. Ik moet niet denken om ze thuis in me bed te hebben…

Geef een reactie