Kenmerken en oorzaken van bedwantsen (+ tips)

bedwantsenBedwantsen, of wandluis (eng; Bedbugs), zijn kleine beestjes die door je bed kruipen en leven van jouw bloed. Het klinkt gruwelijk, maar is wel de realiteit! Deze beestjes komen steeds vaker voor en zorgen voor jeukende rode bulten. Met name backpackers zullen dit probleem herkennen. Het komt vaak voor in (voornamelijk goedkope) hotels en hostels. Hoe herken je bedwants en wat kan je doen om het tegen te gaan?

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine bruinkleurige parasitaire insecten van ongeveer 5 mm groot. Ze leven voornamelijk in het donker en komen af op lichaamswarmte. Daarom vind je ze vooral in en rondom je bed. Door hun ovaalvormige lichaam kruipen ze erg makkelijk tussen je lakens, je lattenbodem of in de spleten van je matras.

Waar komen bedwantsen vandaan?

Bedwantsen laten zich makkelijk vermenigvuldigen en verspreiden. Ze komen vooral voor op plekken waar veel en afwisselend mensen bij elkaar komen. Denk maar aan hotels, slaapzalen en pensions of openbare plekken als bioscopen en treinen.

Hotels en pensions zijn een broeiplaats voor bedwants

En wordt tegenwoordig ontzettend veel gereisd over de hele wereld. Hierdoor verspreidt ook de bedwants zich. Ze worden vanuit hotelkamers makkelijk (ongemerkt) meegenomen in koffers en kleding en komen zo op andere plekken terecht. Het volgende hostel of misschien wel bij jou thuis!

Bedwantsen symptomen

Bedwantsen zijn gelukkig niet gevaarlijk. Vervelend zijn ze wel! Ze leven van menselijk en dierlijk bloed en slaan ’s nachts toe als je ligt te slapen. Ze bijten en laten jeukende rode bultjes achter. Omdat je vaak niet merkt dat je gebeten bent en de bultjes wat later kunnen ontstaan, heb je niet altijd meteen door dat je last hebt van bedwantsen in je bed.

Het verschil met muggenbulten is dat de bulten ook voorkomen op de benen en voeten (een mug steekt niet onder de dekens) en in groepjes van meerdere bulten. Door de jeuk worden de bultjes vaak opengekrabd waardoor vervelende plekjes of zelfs littekens kunnen ontstaan. In principe gaan de bulten vanzelf weer weg en je kan e.v.t. een verzachtende zalf gebruiken tegen de jeuk.

Bedwantsen voorkomen

Hoe herken je bedwantsen?

Als je veel reist is het belangrijk om je hotel, hostel of pension waar je verblijft goed te controleren op bedwantsen. Voorkom dat ze je te grazen nemen en dat ze met je mee naar huis reizen. Check het bed en plekken rondom het bed op kleine bruine poepvlekjes of rode vlekken (geplette bedwantsen). Houd je koffer dicht totdat je zeker weet dat er geen bedwants in je kamer zit om te voorkomen dat ze in je kleding of koffer terecht komen.

Ik heb last van bedwantsen, wat nu?

Blijken er tijdens je reis bedwantsen in je kamer te zitten? Dan adviseer ik je om de kamer af te wijzen en te vragen om een andere. Thuis is dit natuurlijk een lastig verhaal.

Bedwantsen kunnen niet tegen extreem hoge of lage temperaturen (onder de 0 en boven de 50 graden). Het heet wassen van je beddengoed of kleding kan de bedwants in je kleding of beddengoed doden. Hiermee krijg je de bedwants nog niet uit je kamer en verhelp je het probleem dus niet volledig. In de winter zou je alles (een paar dagen) open kunnen zetten om je slaapkamer tot vriestemperatuur te brengen. Dat is vaak alleen geen (of geen prettige) optie. Bedwantsen volledig bestrijden is dus lastig en kun je dan ook het beste laten doen door een professionele bestrijdingsdienst.

Dit bericht heeft 3 reacties.

 1. Suze

  Handige tips! Ik ga nu zeker een keer vaker het bed controleren als ik op vakantie ga. Ik wil niet heel de vakantie last hebben van rode bultjes op me lichaam. Andere websites adviseren ook om op te letten met het verspreiden van deze beestjes want dit gaat sneller dan mensen denken. Ik moet niet denken om ze thuis in me bed te hebben…

 2. R

  Wij hebben 4 maanden geleden ook een plaag gehad. Deze hebben we snel de kop in kunnen drukken door:
  – alle beddengoed wassen op 60 graden
  – bed frame inspuiten met gif (daarna week op vakantie
  – BELANGRIJKSTE:de beddepoten in een bakje zetten en dat bakje weer in een groterbakje met zout water! Daarmee voorkom je nieuwe besmetting van het bed.

 3. Rob

  Ik vraag me af hoe die beestjes eigenlijk in huis komen als je niet op hotel geweest bent en nergens op bezoek geweest bent (corona). Kan je die binnenbrengen uit de tuin of park?

Geef een reactie