Huisstofmijt voorkomen (+ 7 tips bij huisstofmijtallergie)

huisstofmijt tips huisstofmijtallergie

Jeukende ogen, een loopneus en vervelende eczeem. Heb jij hier vaak last van en is dit altijd erger in bed of tijdens het stofzuigen? Grote kans dat je huisstofmijtallergie hebt. Huisstofmijten leven eigenlijk in ieder huis – ook als die nog zo schoon is. Maar wat kan je doen om huisstofmijt te voorkomen en te bestrijden?

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijt, de naam zegt het al een beetje, is een klein beestje dat graag op stoffige plekken vertoeft. Ze houden erg van warme en vochtige plekken. Op de afbeelding zien deze beestjes er nogal angstaanjagend uit, maar hier zijn ze dan ook een keer of heel veel uitvergroot. Dit vrijwel onzichtbare beestje (zo’n 0,2 mm) doet zelf in principe niet zoveel. Zijn uitwerpselen en vervellingshuidjes daarentegen kunnen erg vervelend zijn. Veel mensen zijn hier namelijk allergisch voor en hebben huisstofmijtallergie.

Deze uitwerpselen zitten in stof, dus vind je vrijwel overal: in het tapijt, in de gordijnen, in het beddengoed en zelfs in de lucht. Als ze worden ingeademd of op de huid terechtkomen, veroorzaken ze onder andere rode ogen, een verstopte neus, huiduitslag en ademhalingsproblemen. Deze reacties zijn vooral heftig bij het slapen en schoonmaken.

Hoe ontstaat huisstofmijt?

Huisstofmijten vind je in ieder huis, hoe schoon deze ook is. Wel leven er vaak meer in huizen met veel mensen en dieren en waar weinig schoongemaakt wordt. Huisstofmijten leven namelijk van de huidschilfers van mensen en dieren én gedijen goed bij zo’n 20 tot 30 graden. Nederlandse huizen zijn hier dus ideaal voor.

Maar niet iedereen is allergisch voor huisstofmijt. Het afweersysteem van allergische personen reageert anders op huisstofmijt dan het afweersysteem van personen zonder allergie. Zodra de uitwerpselen en vervellingshuidjes in de luchtwegen terechtkomen, produceert het immuunsysteem een antistof waarbij histamine vrijkomt. Hierdoor verwijden je bloedvaten en komt er veel vocht vrij. Het gevolg? Niesbuien, verstopte neus, hoesten…

Maar wat kun je doen tegen huisstofmijt?

Huisstofmijt voorkomen en bestrijden

Huisstofmijten zijn vrijwel niet met het blote oog te zien en zullen in alle huizen blijven zitten. Volledig bestrijden lukt dus niet. Wél kun je de hoeveelheid huisstofmijten indammen. Hierbij is het belangrijk dat vooral de vochtige en stoffige plekken aangepakt worden.

Vooral de slaapkamer – en dan met name het bed – is een plek waar huisstofmijten zich graag huishouden. Het is er lekker vochtig en warm. Wees daarom extra gericht op de slaapkamer. Was het beddengoed regelmatig (60 graden) of gebruik speciale hoezen.

7 tips bij huisstofmijtallergie:

1. Maak het huis regelmatig schoon met een vochtige doek – deze neemt goed stof op. Stofzuigen zorgt er juist voor dat de huisstofmijt zich verspreidt, omdat ze te klein zijn om tegengehouden te worden door de filters.

2. Ventileer goed. Huisstofmijten houden niet van droge lucht, dus zet regelmatig een raampje open of een ventilator aan.

3. Hang geen was te drogen in huis en houd de badkamerdeur altijd dicht. Op deze manier ga je vochtige lucht – en dus huisstofmijten – tegen.

4. Vervang je matras eens in de 10 jaar. Het matras is een goddelijke plek voor huisstofmijten. Er bestaat ook anti-huisstofmijt bedtextiel voor matrassen, dekbedden en kussens die vooral voor mensen met huisstofmijtallergie erg handig kunnen zijn.

5. Vermijd vloedbedekking en kleedjes, die trekken vaak erg veel stof (en huisstofmijten) aan.

6. Was je beddengoed, kussens, dekbed en knuffels regelmatig op 60 graden of stop ze in een plastic zak in de vriezer. met deze temperaturen gaan huisstofmijt dood. Dit werkt echter maar tijdelijk, ze zullen namelijk altijd terugkomen. Daarom is het belangrijk regelmatig heet te wassen wanneer je allergisch bent.

7. Gebruik/koop een dekbed (en kussen) dat anti-huisstofmijt is. Synthetische dekbedden zijn het beste wasbaar (maar niet mijn persoonlijke voorkeur omdat dit geen natuurlijk materiaal is). Echter zijn synthetische dekbedden daarom vaak wel geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie. Let bij het aankopen erop dat het dekbed op minimaal 60 graden gewassen kan worden.

Liever geen synthetisch dekbed maar een natuurproduct? Veel donzen dekbedden hebben een anti-huisstofmijt keurmerk (NOMITE). Deze dekbedden zijn niet/of minder goed wasbaar maar de tijk (stof) is dusdanig fijn geweven dat de huisstofmijt hier niet doorheen kan om zich in je dekbed te nestelen.

Geef een reactie