slechter slapen door gamenVeel mensen gamen door tot in de late uurtjes. Is dit wel verstandig? En hoeveel invloed heeft gamen op de nachtrust?

Verstoort gamen je nachtrust?

 
In dit artikel wil ik de nadruk leggen op de invloed van het spelen van computergames in de avond, en de invloed die dit heeft op de nachtrust. Ik geloof namelijk dat het gamen zelf (wanneer dit overdag en met mate gebeurd) waarschijnlijk zelfs een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de hersens. Je trainend en ontwikkeld zaken als je alertheid, concentratievermogen, analytisch vermogen, het leggen van verbanden, vooruit denken, keuzes maken, problemen oplossen, prioriteiten stellen etc!

Onderzoek naar de invloed van gamen

In Australie zijn 2 kleine onderzoeken gedaan naar de invloed van gamen. Ik ga verder niet diep in op de onderzoeken (dat is al zat gedaan op andere websites) maar de conclusie van het verhaal is dat gamen vooral een negatieve invloed heeft op de nachtrust wanneer er ‘s avonds meer dan een uur word gegamed. De onderzochten die een klein uurtje hadden gespeeld hadden veel minder slaapproblemen dan de proefpersonen die ruim 2 uur speelden voor het slapengaan. De verschillen zaten zowel in inslaap tijd als een kortere duur van de REM slaap.

Verschil gamen en TV kijken

In één van deze onderzoeking werd voornamelijk gekeken naar het verschil tussen de invloed van gamen en TV kijken (onder tieners). Het resultaat was dat het verschil tussen 50 minuten gamen of 50 minuten tv kijken niet schrikbarend groot was, maar dat er wel sprake was van een negatieve(re) invloed op de nachtrust. De slaapkwaliteit was hetzelfde, alleen duurde het (minder dan 10m) langer om in slaap te vallen.

Realistisch
Jammer is dat beide onderzoeken veel te kleinschalig waren (17 en 14 proefpersonen) om echt betrouwbaar te zijn. Ik vind zelf de uitkomsten overigens heel realistisch dus ik vermoed wel dat het min of meer de realiteit representeert. Door de kleinschaligheid kan overigens ook niets gezegd woorden over de invloed van gamen op mensen die al slaapproblemen hebben, wellicht is de impact dan extra groot. verder valt er niets te zeggen over de verschillende impact van verschillende soorten games (zal vast verschil zitten tussen een puzzeltje en een oorlogsspel).

De invloed van beeldschermen op slaap

Uit een grootschaliger onderzoek van de National Sleep Federation (1500+ onderzochten) is overigens wel gebleken dat 63% van de Amerikanen slaapproblemen zouden hebben door het gebruik van beeldschermen in de avond (zoals TV, tablets, mobieltjes of door gamen). Bijna iedereen, namelijk 95% van de onderzochten, gaf aan in het laatste uur voor het naar bed gaan nog gebruik te maken van een elektronisch apparaat (ik ga er hier maar even vanuit dat de elektrische tandenborstel hier niet word meegerekend).

Ik denk zelf ook dat het grootste negatieve effect hem met name zit in het licht van beeldschermen, dus niet specifiek het gamen. Dit felle licht beïnvloed namelijk de aanmaak van Melatonine (slaaphormoon). Normaal start je lichaam met de aanmaak van dit slaaphormoon wanneer het donker word. Door ‘s avond nog in een fel scherm te staren word de aanmaak van melatonine geblokt waardoor we niet ”natuurlijk” moe worden. (je kunt hier alles lezen over dit slaap waakritme). Wanneer je aan het computeren of gamen bent, zit je overigens vaak wel veel dichter op het beeldscherm (in vergelijking met Tv kijken) waardoor dit negatieve effect wel extra word vergroot.

Hersenactiviteit

Een computerspel laat je hersenen over het algemeen veel harder werken dan wanneer je Tv kijkt of even met je mobieltje bezig bent. Het vergt vaak veel concentratie en alertheid. Daarnaast zorgt de spanning van het gamen voor de aanmaak van adrenaline wat ons weer wakker kan houden.

verhoogde hersenactiviteit bij gamen

Overigens geld dit niet eens zo zeer alleen voor gamen, als ik ergens heel geconcentreerd en serieus de hele avond mee bezig ben. Zoals bv het uitwerken van nieuwe ideeën voor deze website. Ik vergeet dan weleens de tijd en vlieg rechtstreeks mijn bed in. Dan kan ik ook echt niet fatsoenlijk in slaap vallen. Dan zijn mijn hersens gewoon nog veel te actief en druk bezig met al die ideeën waar ik aan heb gewerkt.

Verstoord slaappatroon

Echte hardcore gamers willen er wel eens een slecht slaappatroon aan overhouden door onregelmatige slaaptijden aan te houden. Er word dan (al dan niet door het iets-wat verslavende effect dat gamen op sommigen kan hebben) niet door-gegamed tot een vooraf vastgestelde redelijke eindtijd, maar simpelweg totdat men geen zin meer heeft, een level of doel bereikt heeft, of simpelweg niet meer kan! Men gaat de ene avond bv om 23:00 naar bed en de volgende dag om 03:00, Een verstoord ritme is namelijk wel een grote oorzaak voor veel slaapproblemen!

Chronisch inslaap probleem

Bij actieve gamers, en natuurlijk al helemaal bij game-verslaafden, is het overigens ook helemaal niet gek wanneer het in slaap vallen een chronisch probleem word, net zoals bij andere ”verslavingen” is men er dan continue in het hoofd mee bezig. En wanneer men niet ontspannen en een soort van ”gestrest” naar bed gaat is in slaap vallen vaak een probleem!

Conclusie
Als je het leuk vind kan een uurtje gamen per dag echt helemaal geen kwaad, maar doe dit dan liever niet ‘s avonds. En al helemaal niet langer dan een uur in de avond. Wanneer je alleen dan kunt gamen en je echt niet zonder kan, beperk dit dan tot maximaal een uur om de negatieve impact op je nachtrust te beperken.

Beperk de negatieve invloed van gamen

Wanneer je toch ‘s avonds gamed kun je de impact verlagen door verder van je scherm af te gaan zitten en het contrast van je scherm wat minder fel te zetten. En probeer dan iig minimaal een half uurtje voor het naar bed gaan te stoppen en niets actiefs meer te doen. Neem heel even de tijd om te ontspannen door bv een boekje te lezen of even een douche te nemen!

2 Responses to “Slechter slapen door Gamen?”

 1. Emiel, Beantwoorden

  Ik denk dat dit stuk idd veel waarheid bevat aangezien ik 15 ben, met 0:00 gestopt ben met gamen, barstende koppijn heb, en deze reactie 2:30 schrijf. Verder ben ik ook benieuwd of een headset er iets mee te maken zou kunnen hebben. Ik had dat ding een aardig stuk harder gezet om boven de ‘muziek’ van de kamer naast me uit te komen. Ik vind dat er meer en grootschaliger onderzoek naar gedaan moet worden door een Radboudproffesor of student ipv al die nutteloze onderzoekjes die je sochtends wel eens op de radio hoort. Bedankt voor het onderzoek, ik ga maar eens even een boekje opzoeken

 2. Ward De blauwe, Beantwoorden

  Ik geloof hier niet in want ik game Soms nog twee uurtjes s’avonds en val perfect in slaap.
  Dus stop met klagen en zagen dat gamen slecht is voor de jongeren en laat ze gewoon doen zolang ze maar goeie punten hebben op school en buiten gaan maakt dat toch niet uit
  Wou ik gewoon even zeggen
  Dank U

Geef een reactie