Wat is de invloed van roken op je slaap?

invloed roken op slaap

Even lekker ontspannen met een sigaretje. Is dat niet de reden dat veel mensen zijn begonnen met roken? Maar zorgt roken er ook voor dat je zo ontspannen slaapt? Over een sigaretje voor het slapengaan (en roken in het algemeen) moet je nog maar eens goed nadenken. Roken blijkt namelijk alles behalve bevorderend te zijn voor de slaap!

Nicotine en slaap

Roken en slaap zijn geen vriendjes van elkaar. Uit een Duits onderzoek naar de invloed van roken op slaap (Cohrs et al., 2012) blijkt dat roken negatieve invloed heeft op de slaap. De rokers die deelnamen aan het onderzoek sliepen gemiddeld slechter en minder lang dan de niet-rokers.

Nicotine is het stofje dat dit veroorzaakt. Nicotine staat bekend om de verslavende werking ervan. Daarnaast heeft het een hoge stimulerende werking: je bloeddruk verhoogt, je hartslag wordt sneller en er is sprake van hoge hersenactiviteit als je nicotine binnenkrijgt.

Door de hoge stimulatie en activatie van het lichaam hebben rokers eerder kans op een slechte nachtrust dan niet-rokers. Ze slapen korter en zijn minder uitgerust!

Stoppen met roken

De beste manier om te stoppen is misschien wel ”cold turkey” oftewel van het een op andere moment stoppen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en stoppen met een verslaving blijft moeilijk. Er zijn ook hulpmiddelen die je kunnen helpen te stoppen. Het bekendste boek over dit onderwerp is die van Allen Carr; in dit boek word je goed met de neus op de feiten gedrukt wat voor veel mensen een eyeopener kan zijn en de trigger om te stoppen. Daarnaast kan een cursus om te stoppen met roken een uitkomst bieden.

Gestopt met roken en toch slecht slapen

Maar ook veel mensen ervaren slaapproblemen als ze juist gestopt zijn met roken. Hoe kan dat dan?
Eigenlijk is het heel logisch. Als je stopt met roken onthoud je jezelf van nicotine. En nicotine is verslavend, dat weten we allemaal. Als je dus geen nicotine meer binnenkrijgt, gaat je lichaam protesteren. Je krijgt afkickverschijnselen! Slecht slapen is er daar een van…

…naast een tragere hartslag, angst, rusteloosheid, humeurigheid, concentratieproblemen, hoofdpijn…

Dit zal bij de een erger zijn dan bij de ander. Gelukkig zijn al die klachten na een tijdje helemaal verdwenen en zal je ook geen slaapproblemen meer ervaren – in ieder geval niet door het roken. Om nog maar niet te spreken over alle andere voordelen die stoppen met zich meebrengt. Het gehele bovenstaande rijtje kan je iig al omdraaien; Een rustige en constante hartslag, zelfverzekerdheid, rust, beter humeur, hogere concentratie, meer energie en minder gezondheidsklachten in het algemeen.

Al langer gestopt en nog steeds slaapproblemen

Ben je al een tijd gestopt met roken, maar slaap je nog steeds slecht? Roken is niet de enige oorzaak voor slechte slaap! Heb je last van slaapproblemen, probeer dan ook andere mogelijke oorzaken te ontdekken en aan te pakken.

En of je nou rookt of niet, het is altijd goed om:

– Te zorgen voor regelmaat door vaste slaaptijden aan te houden;
– 2 uur voor het slapengaan geen alcohol te drinken;
– overdag voldoende te bewegen;
– in de avond geen cafeïne meer te drinken;
– voor het slapen te ontspannen. Lees een boek, ga in bad, neem een massage;
– vermijd in de avond beeldschermen van computers en tablets en neem je mobieltje niet mee naard e slaapkamer.
te slapen in goede omstandigheden. Zorg voor een rustige en donkere kamer, een goed bed en geen afleidingen.

Geef een reactie