Goed kans dat je als een blok in slaap valt na een avondje stappen en drinken. Ik in ieder geval wel! Maar of ik dan uitgerust wakker wordt is een tweede…
De invloed van alcohol op de slaap
Ook nemen veel mensen een borrel als slaapmutsje voor het slapengaan. Maar val je echt sneller in slaap door alcohol en gaan alcohol en goed slapen wel samen? In dit artikel worden deze vragen beantwoord en lees je welke invloed alcohol heeft op de slaap.
Val je sneller in slaap door alcohol?
”Slaapmutsje”, dat moet toch ergens op slaan? Het idee van alcohol als slaapmutsje is deels waar. Het klopt namelijk wel dat je na een borrel of avondje doorhalen sneller in slaap valt. Dit is ook waar onderzoekers van het London Sleep Center achter kwamen.
Alcohol heeft een verdovende werking waardoor we inderdaad sneller in slaap vallen. Maar dit betekent niet dat we hier ook beter door slapen. De onderzoekers vonden namelijk nog twee effecten:
– Door alcohol wordt de diepe slaap langer.
– Hierdoor wordt de REM-slaap korter.
Alcohol bevordert vooral de diepe slaap in de eerste helft van de nacht en verstoort met name de 2e helft van de slaap. De verlenging van de diepe slaap is nodig om het lichaam te herstellen. Dit gaat ten koste van andere belangrijke slaapfases waarmee de algehele slaapkwaliteit achteruit gaat. Omdat de diepe slaap wordt bevorderd neemt ook de kans toe op slaapproblemen die aan de diepe slaap zijn gerelateerd zoals snurken, slaapwandelen en slaapapneu.
Alcohol verstoort de REM-slaap
De REM-slaap, de droomfase waarin er veel hersenactiviteit plaatsvindt, wordt verstoord door de alcohol. Deze fase is belangrijk voor onze hersenen en ons lichaam. Je hersenen hebben in de REM-fase de tijd om informatie en gebeurtenissen te verwerken.
Is de REM-slaap verstoord, dan:
– kunnen we ons overdag slechter concentreren;
– zijn we eerder vermoeid;
– kunnen we problemen ondervinden met ons geheugen;
– kan er uiteindelijk een chronisch slaaptekort ontstaan.
Overmatig alcoholgebruik
Daarnaast heeft een verstoring van de REM-slaap nog een ander negatief effect. Je schijnt er namelijk heviger door te gaan dromen!
Is er sprake van overmatig alcoholgebruik, dus drink je meerdere avonden achter elkaar veel alcohol, dan is je REM-slaap meerdere malen verstoord. Tijdens een goede nacht en dus een volledige REM-slaap, moeten je hersenen veel achterstallig werk inhalen en veel informatie en emoties verwerken. Hierdoor kun je hevig gaan dromen en last krijgen van nachtmerries.
Alcohol heeft dus een negatief effect op je slaap. Maar het ligt ook aan de hoeveelheid alcohol die je nuttigt. Hoe meer je neemt, hoe negatiever de effecten. Vooral op de lange termijn is alcohol schadelijk voor je algehele gezondheid.
Advies
Een alcoholisch drankje dat je meer dan twee uur voor het slapengaan neemt kan niet heel veel kwaad voor je nachtrust. De alcohol is namelijk al grotendeels uit je lichaam verdwenen als je daarna gaat slapen. Maar het beste kun je geen alcohol nemen nét voor het slapen. Ga dus na twee uur voor het slapengaan over op de non-alcoholische drankjes.
Neem alcohol al helemaal niet als slaapmiddel. Hiervoor zijn veel betere middelen te bedenken!
Waarom iemand soms helemaal niets meer weet na een avond stevig drinken lees je in een eerder verschenen artikel over slaap & alcohol: waarom we niks meer herinneren!