Slecht slapen na een traumatische ervaring

Slecht slapen door trauma

Een traumatische gebeurtenis kan veel invloed hebben op de slaapkwaliteit. In 2013 is tijdens de APSS meeting (Associated Professional Sleep Societies) hierover een onderzoek gepresenteerd. In totaal hebben 2,776 mensen aan deze test deelgenomen die allemaal minstens één traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt.

Slecht slapen door een trauma

Van de mensen die de enquête heeft ingevuld had 43,7% last van serieuze slaapklachten. Hiervan had 13,2% last van trauma-gerelateerde nachtmerries en 16,8% van trauma-gerelateerde slapeloosheid (insomnie). Een groep van 13,7% gaf aan last te hebben van zowel nachtmerries als slapeloosheid.

Trauma’s kunnen je slaap op verschillende manieren negatief beïnvloeden. Een overzicht van de meest voorkomende slaapproblemen die door een trauma worden veroorzaakt.

Flashbacks en nachtmerries

Wanneer je continue word gekweld door flashbacks aan een traumatische gebeurtenis kan het erg moeilijk zijn om in slaap te vallen. Nachtmerries maken het moeilijk om vast en goed door te slapen.

Verhoogde waakzaamheid

Het gevoel continue op je hoede te moeten zijn maakt het slapen erg lastig. Dit is een natuurlijke en instinctieve reactie omdat we kwetsbaar zijn als we slapen. Het continue opletten en op je hoede zijn zorgt er ook voor dat je in de avond niet goed kunt ontspannen waardoor je slechter slaapt.

Overdag moe zijn en slapen

De verwerking van een trauma kan veel energie kosten. Dit resulteert erin dat je overdag vaker vermoeid bent. Overdag slapen (bijvoorbeeld een powernap) kan echter ook weer een negatieve invloed hebben op de nachtrust en het slaap- waakritme verstoren. Je kan hier meer over lezen in een ander artikel over het slaap- waakritme.

Angst en rusteloosheid

Sommige mensen ontwikkelen een angst of fobie na een traumatische gebeurtenis. In het donker liggen of alleen zijn kan angst en stress veroorzaken wat het in slaap vallen moeilijker maakt.

Medicatie

Wanneer medicatie wordt gebruikt voor het verwerken van een traumatische gebeurtenis kan dit een nadelig effect hebben op de slaap. Het kan ervoor zorgen dat je overdag vermoeid bent en ’s avonds niet goed kunt slapen.

Alcohol & drugs

Een traumatische gebeurtenis kan drank en drugsgebruik in de kaart spelen. Drank en veel drugs hebben een negatieve invloed op de slaapkwaliteit. Alcohol zorgt er voor dat je sneller in slaap valt, maar onderdrukt de rem slaap en zorgt ervoor dat je niet diep en effectief slaapt. Verder word je sneller en vaker wakker zodra de alcohol begint uit te werken. Je kan hier meer over lezen in het artikel over slaap en alcohol.

De verslechterde slaapkwaliteit door bovenstaande oorzaken kan resulteren in slapeloosheid en terugkerende trauma-gerelateerde nachtmerries. Door slaaptekort ben je overdag vaak vermoeider wat weer ten koste gaat van het energieniveau en productiviteit overdag.

Traumatische gebeurtenissen

Een traumatische gebeurtenis kan enorm veel stress met zich meebrengen. Er zijn veel oorzaken te bedenken die een traumatische ervaring tot gevolg kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan een ernstig ongeluk, een bijna-dood ervaring, een bedreigende situatie, het onverwachtse verlies van een dierbare, oorlog, natuurrampen, geweld, racisme, misbruik en mishandeling. Dit kan er allemaal voor zorgen dat je slechter slaapt.

Je slaap verbeteren na een traumatische gebeurtenis

Omgaan met een trauma heeft veel impact op de persoon zelf en zijn dierbaren. Slapen kan erg moeilijk zijn tijdens deze periode. Probeer toch altijd aan voldoende slaapuren te komen. Slaap is cruciaal voor je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Onvoldoende en slecht slapen kan de negatieve invloed en gevoelens van een trauma nog verder versterken. Slaap voldoende en zorg dat je uitgerust bent. Dan ben je energieker, vitaler, voel je je sterker en ben je beter in staat om met je trauma om te gaan en deze te verwerken.

5 Tips die helpen beter te slapen met een trauma

Hieronder een aantal tips die kunnen helpen beter te slapen na een traumatische ervaring.

1. Creëer een veilige slaapomgeving

Zorg voor een slaapomgeving waarin je je veilig en comfortabel voelt. De slaapkamer is wat dat betreft de belangrijkste plek in huis. Hier moet je je veilig voelen. Dit is een oerinstinct omdat we kwetsbaarder zijn wanneer we slapen. Het Feng Shui inrichten van je slaapkamer helpt bij het creëren van een veilige en comfortabele slaapomgeving.

2. Zorg voor voldoende ontspanning

Probeer zoveel mogelijk te ontspannen voordat je naar bed gaat. Neem lekker een bad, lees een boek, luister rustgevende muziek, mediteer of doe aan yoga. Een methode uit de yoga die in het bijzonder goed is voor de slaap is yoga nidra. Dit is een techniek om tot een diepe ontspanning te komen. Als je dit doet voor het slapen zal je beter, dieper en rustiger slapen en uitgeruster wakker worden.

3. Sporten

Voldoende lichaamsbeweging is één van de beste manieren om stress tegen te gaan en je hoofd leeg te maken. Dit kan je helpen om geestelijk tot rust te komen. Verder maakt je lichaam het ”gelukshormoon” endorfine aan wanneer je intensief sport. Het is niet aan te raden om actief te sporten vlak voordat je naar bed gaat. Probeer intensieve beweging tot minimaal 3 uur voor het slapengaan te vermijden. Lees meer over de positieve invloed van sport op de nachtrust in het artikel over beter slapen door te sporten.

4. Blijf niet wakker liggen

Blijf niet geforceerd in bed liggen wanneer je echt niet kunt slapen. Ga dan liever even je bed uit en doe een kwartiertje iets ontspannends. Lees bijvoorbeeld een paar pagina’s van een boek. In bed blijven liggen als je echt niet kunt slapen zorgt er alleen maar voor dat je gefrustreerd raakt en gaat stressen. Je loopt dan het risico dat er (negatieve) gedachten op gang komen.

5. Maak gebruik van de invloed van licht

Vermijd ’s avonds blootstelling aan felle lichten en beeldschermen. Dim de lichten ongeveer een uur voordat je naar bed wil gaan en doe de tv en andere beeldschermen uit. Je slaap- waakritme wordt grotendeels beïnvloed door licht. Het dimmen van de lichten zorgt ervoor dat je lichaam melatonine (slaaphormoon) gaat aanmaken wat je vermoeid maakt. Licht van beeldschermen gaat dit tegen en houd je wakker.

Ik hoop dat dit artikel jou of andere mensen kan helpen. Wanneer een trauma veel impact heeft op je nachtrust is het altijd aan te raden je huisarts of een andere professional te raadplegen.

Lees ook eens het uitgebreide artikel over slaapproblemen inclusief veel praktische tips. Je kan je ook verdiepen in de 7 Stappen Methode. Dit boek (en e-cursus) van William van der Klaauw biedt een beproefde en wetenschappelijk onderbouwde aanpak om slaapproblemen stap voor stap op te lossen.

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Maris

    Dochtertje heeft 3 jaar slaapproblemen gehad na een trauma. Ze was nog geen 2, maar sliep overdag en ’s nachts ook niet meer. Drama natuurlijk! Na 1,5 jaar begonnen met melatonine om in slaap te komen en bijna 3 jaar na het trauma in contact gekomen met kinderpsycholoog die werkt met EMDR. Een bijzonder simpele therapie om het trauma te verwerken. Na 1 behandeling geen enkele nachtmerrie meer gehad. Nog wel geven we haar 1 pilletje melatonine waardoor ze rustig in slaap valt.

    1. alex

      Bedankt voor je reactie Maris! Ik ben zelf niet bekend met EMDR, maar als ik jou zo hoor heel effectief dus! Fijn dat het zo goed geholpen heeft. Zou de melatonine wel nodig zijn? Het menselijk lichaam maakt zelf ook melatonine aan. groetjes Alex

Geef een reactie