slaapproblemen voorteken van aandoening

Slechte slapers hebben meer kans op aandoeningen

Onderzoekers bestudeerden mensen met slaapproblemen tijdens de REM-slaap (diepe slaap) minimaal 15 jaar voordat Parkinson of Dementie werd geconstateerd.  Uit deze onderzoeken is een verband vastgelegd tussen mensen die onrustig slapen, en hersenstoornissen op een latere leeftijd. Gemiddeld duurt het 25 jaar – na het vaststellen van de slaapproblemen – totdat de aandoening optreed. Dit kan echter oplopen tot zelfs 50 jaar.

Slaapproblemen

In een eerder artikel over de slaapcyclus staat onder andere de REM-fase beschreven, een diepe vorm van slaap waarin je droomt. Normaal gesproken is het lichaam dan helemaal verlamd. Dit is echter niet het geval bij veel mensen die last hebben van een slaapproblemen en/of stoornissen. Met name relevant is het slaapprobleem RBD, of Rapid Eye Movement stoornis. Vaak beelden zij hun dromen uit in heftige bewegingen als slaan en trappen. Ook schreeuwen en knarsetanden zijn tekenen. Vaak zal je partner (en/of tandarts in het 2e geval) je  hiervan op de hoogte brengen als dit het geval is. Van de mensen met RBD zal uiteindelijk 40% op latere leeftijd Parkinson krijgen!

Val jij wel eens uit bed?

Klap jij wel eens met je hoofd of hand tegen de muur tijdens je slaap? Of val je zelfs uit bed? Dit is een indicatie van onrustig slapen. Hier heeft iedereen natuurlijk wel eens last van, dus niet meteen in paniek raken. Als dit regelmatig gebeurd zou het kunnen zijn dat je last hebt van slaapproblemen of zelfs een slaapstoornis, en dat zou wel wat aandacht waard zijn. Door dit onderzoek is het in ieder geval duidelijk geworden dat diagnose van slaapproblemen- en stoornissen belangrijk kunnen zijn voor de voorspelling, en wellicht het toekomstig tegengaan, van dergelijke ziektes!

Slapeloosheid zou kunnen leiden tot Alzheimer?

Er zijn indicaties dat een tekort aan slaap kan leiden tot Alzheimer. We hebben het dan wel over chronische slaapgebrek, dus langere periodes van slecht slapen. Dit zijn conclusies opgedaan uit onderzoek met muizen, dus geen harde feiten.  Muizen die voor een langere periode werden wakker gehouden maakte in de hersenen een proteïne aan die bij mensen wordt geassocieerd met Alzheimer. Het gaat om zogeheten proteïnes van de Amyloide-familie. Wanneer de ziekte van Alzheimer zich verder ontwikkeld klonteren deze proteïnes samen en gaan ze beetje bij beetje de werking van de hersenen meer dwarsbomen. Bij het onderzoek bleek dat de hoeveelheid van deze proteïnen toenam naarmate de muizen langer wakker werden gehouden, maar ook weer afnam als de muizen sliepen. Dit duid weer op de positieve werking van slapen.

Zoals ik al aangaf geen harde feiten maar het is zeker een interessant onderzoek. Er zal echter meer studie naar gedaan moeten worden om de relatie tussen slaapgebrek en Alzheimer aan te tonen.

Invloed van slaap op de mens

Er wordt gelukkig steeds meer duidelijk over de werking en de invloed van slaap op mens. Zo ook over de helaas vervelende gevolgen van slaapproblemen. In dit artikel zijn drie aandoeningen beschreven die op zijn minst verbanden aantonen tussen slaapproblemen en het krijgen van ziektes op latere leeftijd. Je zou haast kunnen zeggen dat de kennis over het proces slapen nog steeds in de kinderschoenen staat. Er is natuurlijk al heel veel bekend, maar er is ook nog zo veel dat niet is verklaard en/of ontdekt. Ongetwijfeld heeft slaap en slaapproblemen tig-tallen andere relaties met andere ziektes en aandoeningen waar wij nu nog helemaal niks van afweten. Het is in ieder geval belangrijk om het belang van goed slapen in te zien, en slaapproblemen serieus te nemen!

Heb jij slaapproblemen? De 7 Stappen Methode kan een uitkomst bieden. Dit boek (en e-cursus) is een effectieve methode gebleken bij het oplossen van slaapproblemen.

[update 13-03-2014] Wil je meer lezen over slaapproblemen? Ik heb een uitgebreid artikel over slaapproblemen geschreven inclusief veel praktische tips!

Geef een reactie