Waarschijnlijk weet je al dat er veel gezondheidsproblemen komen kijken bij het hebben van overgewicht. Bijvoorbeeld een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Maar wist je dat overgewicht ook je slaapritme kan beïnvloeden en slaapproblemen kan creëren? Een paar extra kilo’s zullen niet direct een groot effect hebben op je slaap, maar hoe meer je aankomt, hoe groter het risico wordt dat je slaapproblemen krijgt.
1. Snurken
De meest erkende complicaties van overgewicht hebben te maken met een verstoring van de ademhaling die leidt tot snurken en slaapapneu. Snurken is hierbij het milde effect. Een verstoorde luchtstroom in je luchtweg wordt vanzelf lawaaierig en resulteert in snurken. Dit kan gebeuren wanneer je obstakels hebt op de ‘route’, zoals vergrote amandelen of adenoïden, een afwijkend septum in de neus, een kleine onderkaak (retrognathia) of een grote tong (macroglossia).
2. Slaapapneu
Naarmate dit erger wordt, kan de luchtstroming soms volledig stoppen. Dit resulteert in ademhalingspauzes, genaamd apneu. Dit is een van oorsprong Grieks woord dat ‘zonder adem’ betekent. Wanneer de pauzes in je ademhaling iets minder intens zijn, wordt dit een hypopnea genoemd. Bekende problemen in verband met slaapapneu zijn een constant slaperig gevoel, moeite met concentreren en een wisselende stemming. Ook vergroot het de drang naar zoetigheid en verkleint het de wilskracht om gezond te eten, waardoor je gemakkelijk meer en meer aankomt in gewicht. Er zijn ook ernstigere gevolgen: het verhoogt het risico op bijvoorbeeld een hartverlamming en diabetes.
3. Hypoventilatie
In ernstigste gevallen kunnen nachtelijke ademhalingsproblemen leiden tot het overdag vasthouden van kooldioxide. Kooldioxide wordt normaal afgeblazen als we goed ademen. Bij sommige mensen met overgewicht wordt dit zo gecompromitteerd tijdens de slaap dat het onmogelijk wordt om overdag in te halen. Dit wordt ook wel het obesitas hypoventilatie syndroom genoemd. Dit verhoogt de kans op ernstige cardiovasculaire complicaties, maar ook de kans op overlijden neemt hierdoor sterk toe.
4. Onrustige benen
Onrustige benen? Misschien herken je het wel. Dit syndroom wordt gekenmerkt door een aanhoudend ongemakkelijk gevoel in de benen, meestal ’s avonds. Dit gaat vaak gepaard met de drang om te bewegen om het symptoom te verlichten. Oorzaken van rusteloze benen zijn bijvoorbeeld een ijzertekort of zwangerschap. Maar ook overgewicht wordt steeds vaker genoemd. Zo is gebleken dat mensen met onrustige benen ’s nachts vaker uit bed gaan om iets te eten te pakken. Door even op te staan, geeft dit hen het gevoel dat het de symptomen enigszins verlicht. Of deze extra calorieën echt zouden bijdragen aan het overgewicht? Daar moet eerst nog meer onderzoek naar gedaan worden.
Slaaptekort en overgewicht
Een van de grote oorzaken van overgewicht? Dat is een tekort aan slaap. Uit onderzoek blijkt dat te weinig slaap tot hormonale veranderingen leidt die je metabolisme verstoren waardoor afslanken ontzettend moeilijk is. Een verstoord slaapritme kan bovendien leiden tot insulineresistentie of zelfs een verhoogd risico op diabetes.
Als je overgewicht en slaapproblemen hebt, grijp dan niet naar slaapmedicatie maar los het echte probleem op. Dat kan op een prettige gezonde manier door onbewerkt en koolhydraatarm te gaan eten. Ga zelf aan de slag, of vraag hulp van een expert die je erbij kan helpen.
De volgende kleine veranderingen kun je doorvoeren waardoor een enorm verschil kan ontstaan in je gewicht en slaappatroon:
• Vermijd snelle koolhydraten en suikers
• Drink geen alcohol
• Drink maximaal 2 koppen koffie en niet meer na 3 uur ’s middags
• Eet niet meer na de avondmaaltijd
Op de website van Jasper Alblas vind je meer tips om af te vallen.
Deze gastblog is geschreven door Anita Mulderij, voedingsdeskundige bij www.jasperalblas.nl. Jasperalblas.nl maakt Nederland en België bewust van gezonde voeding en een gezonde leefstijl.