Is slaap belangrijk voor het geheugen?

Waarom slaap goed is voor het geheugenDat slaap goed zou zijn voor het geheugen was al min of meer bekend, maar waarom slaap goed is voor het geheugen en hoe dit precies werkte kon tot nu toe alleen over worden gespeculeerd.

Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen. Amerikaanse en Chinese onderzoekers beweren dit vraagstuk ontrafeld te hebben.

Slaap bevordert leren en het geheugen

Uit hun onderzoek is gebleken dat er tijdens bepaalde slaapfases nieuwe verbindingen tussen hersencellen worden gebouwd (synapsen). Uit hun rapport blijkt dat slapen zelfs belangrijker is om te leren en dingen te onthouden dan het leren zelf. Zelfs de meest intensieve training kan onvoldoende slaap niet compenseren. Oftewel je kan dagen lang intensief studeren en er helemaal niets van leren als je niet slaapt. Kleine kanttekening… dit is gebleken uit onderzoeken aan het brein van muizen.

Het onderzoek

Muizen moesten een nieuw kunstje leren (bovenop een draaiend rad lopen)en de muizen die daarna goed mochten slapen bleken het kunstje beter te onthouden omdat deze de benodigde synapsen kon opbouwen. Dit konden ze zien door het gebruik van geavanceerde microscopische technieken waarmee ze na de ”training” in het levende brein konden kijken van de muizen. Zo konden ze de verschillen zien tussen de muizen die mochten slapen en de muizen die uit hun slaap werden gehouden.

Slapen helpt bij het studeren

Uit het onderzoek bleek dat muizen die 1 uur ”leerden” en daarna mochten slapen zelfs beter presteerde dan muizen die 3 uur leerden en vervolgens waker gehouden werden.

Om dingen te onthouden is het dus beter om goed te slapen. Voor scholieren en studenten is het dus zeker aan te bevelen om ’s avonds na het leren goed te slapen in plaats van de hele nacht door te trekken voor een tentamen!

Slaap je slim!

Je kunt dus, bij wijze van spreken, beter de helft van de tentamenstof leren en goed slapen, dan de hele nacht doorgaan om alle stof  te leren zonder te slapen. Studenten/scholieren: Dit is overigens geen excuus om niet alle stof te leren.. gewoon op tijd beginnen:P

Geef een reactie