5 Handige Slaap-Apps

slaap apps

Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor slaap en slaapproblemen. In het mobiele tijdperk waarin we leven is het dus niet verwonderlijk dat daarop wordt ingespeeld met handige slaap-apps voor op onze smartphones. Er zijn verschillende soorten apps die je helpen je slaapgedrag te analyseren, beter te slapen en prettiger en uitgeruster wakker te worden. Hieronder zet ik 5 van deze handige apps voor je op een rijtje.

Sleep Cycle

Dit is een fijne app die ik zelf inmiddels al jaren gebruik. Sleep Cycle is een intelligente wekker die je slaappatroon analyseert en je vervolgens wakker maakt wanneer je je in een lichte slaapfase bevindt. Op deze manier word je zo natuurlijk mogelijk wakker en voel je je uitgeruster dan wanneer je uit een diepe slaap gewekt wordt. Verder biedt Sleep Cycle prettige wek-geluiden en heel veel statistieken om je slaap te kunnen analyseren.

Zelf gebruik ik deze app vooral om op het juiste moment wakker te worden en om te kijken hoe goed (of slecht) de score van mijn slaapkwaliteit die nacht is geweest. Het is ook mogelijk om diepgaandere analyses te doen van je slaapgedrag over een langere periode door bijvoorbeeld condities in te voeren voordat je gaat slapen. Denk hierbij aan alcoholgebruik, lichaamsbeweging, voeding en hoeveel stress je hebt ervaren.

Naast Sleep Cycle zijn er nog andere alternatieven die veel worden gebruikt en hoog scoren in de app stores waaronder SleepBot en Sleep Time. Deze apps bieden een gratis versie en zijn beiden zowel beschikbaar voor iPhone als Android.

SnurkLab

Snurk je of wil je erachter komen of je snurkt? (en hoe hard je dan precies tekeer gaat). Dan is deze slaap-app een goede tip. SnurkLab is een app voor het opnemen en volgen van je gesnurk. Zo kan je achterhalen of je snurkt, wanneer je snurkt (misschien alleen als je gedronken hebt), en hoe hard je dan snurkt.

De app geeft je een snurkscore en je kan deze vergelijken met andere gebruikers. Ben jij een bovengemiddelde snurker? Of heeft je klagende partner het zo slecht nog niet getroffen volgens deze app?;)

Probeer je het snurken te verhelpen door bijvoorbeeld het gebruik van hulpmiddelen, een behandeling of een anti snurk programma? Dan biedt deze app je de mogelijkheid om te testen of een hulpmiddel echt werkt. De app is beschikbaar voor zowel iPhone als Android en heeft een gratis versie.

SleepCare

Een slaap-app van Nederlandse bodem. Sleepcare is ontstaan uit een samenwerking tussen onderzoeksgroepen van de Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Delft. Het project wordt ondersteund door Philips, Stichting Technische Wetenschappen (STW) en het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC).

SleepCare is gebaseerd op bestaande therapie die wordt gegeven door psychologen. De app doet meer dan alleen het slaappatroon bijhouden en gebruikers moeten echt aan de slag met slaaprestrictie, ontspanningsoefeningen en hun slaaphygiëne.

Glimmer

Deze slimme wekker maakt gebruik van licht om je op een zo natuurlijk mogelijke manier wakker te laten worden. Een prettig alternatief voor dat snerende geluid van je huidige wekker! Deze slimme wekker wekt je door gedurende 30 minuten – voordat je wekker dan toch echt afgaat – de lichtsterkte van je scherm geleidelijk toe te laten nemen. Tijdens het ontwaken kan de app vogelgeluiden afspelen om het wakker worden nog net even wat aangenamer te maken. Word je toch niet wakker? Dan neemt het volume geleidelijk toe zodat je gegarandeerd wakker wordt en je je niet verslaapt. Een ideale manier om je ochtend ontspannen van start te gaan. Er is een gratis versie beschikbaar. De premium versie biedt de mogelijkheid de app te personaliseren.

Calm

Met meer dan 50 miljoen downloads is Calm wereldwijd een van de meest gebruikte apps voor meditatie en slaap. De app is effectief in het verminderen van stress en angst en helpt je om beter te slapen. Calm is eigenlijk een all-in platform op het gebied van mindfulness en biedt een breed pakket met meditaties, slaapverhalen, ademhalingsoefeningen, ontspannende muziek en masterclasses.

Calm is de ideale mindfulness app voor zowel beginners als voor de meer gevorderde gebruiker. De app is bekroond met verschillende awards en heeft inmiddels al meer dan 700 duizend 5-ster reviews ontvangen. Beschikbaar in verschillende talen maar helaas niet in het Nederlands. Een ander nadeel is dat de app geen gratis versie heeft en alleen beschikbaar is in abonnementsvorm. Er is wel een gratis proefversie om te beoordelen of het bevalt.

Belangrijk

Laat je nachtrust niet verstoren door je smartphone. De apps werken ook als je je mobiel op de vliegtuigmodus zet. Op deze manier heb je geen last van inkomende berichten of de wifi die je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden.

Meer Slaap-Apps

Naast bovenstaande slaap-apps zijn er nog tal van andere handige apps die je kunnen helpen bij het verbeteren van je nachtrust. Op de pagina met slaap apps staan naast deze apps nog enkele andere slaap-apps uitgelicht.

Gebruik jij zelf slaap-apps en wat is jouw ervaring hiermee? Heb jij zelf een handige app ontdekt die hier niet bij staat? Deel je tips en ervaring door een reactie achter te laten.

Geef een reactie