slaap appsEr komt gelukkig steeds meer aandacht voor slaap en slaapproblemen, en in het mobiele tijdperk waarin we leven is het dus niet verwonderlijk dat daarop wordt ingespeeld met handige slaap apps voor op onze smartphones. Er zijn verschillende soorten apps die je kunnen helpen je slaapgedrag te analyseren, apps om beter te slapen en/of prettiger en uitgeruster wakker te worden. Hieronder zet ik 4 van deze handige apps voor je op een rijtje.

Sleep Cycle

Dit is een hele fijn app die ik zelf inmiddels al jaren gebruik. Sleep Cycle is een intelligente wekker die je slaappatroon analyseert en je vervolgens wakker maakt wanneer je je in een lichte slaapfase bevind. Op deze manier wordt je zo natuurlijk mogelijk wakker en voel je je uitgeruster dan wanneer je uit een diepe slaap gewekt wordt! Verder biedt Sleep Cycle prettige wek-geluiden en heel veel statistieken om je slaap te kunnen analyseren.

Zelf gebruik ik deze app vooral om op het juiste moment wakker te worden en om te kijken hoe goed (of slecht) de score van mijn slaapkwaliteit die nacht is geweest, maar het is ook mogelijk om diepgaandere analyses te doen van je slaapgedrag over een langere periode door bijvoorbeeld condities in te voeren voordat je gaat slapen. Denk hierbij aan of je alcohol hebt gedronken, gesport hebt, laat hebt gegeten of stress hebt ondervonden die dag.

Naast Sleep Cycle zijn er nog enkele andere alternatieven die veel worden gebruikt en hoog scoren in de app stores waaronder SleepBot en Sleep Time. Deze apps bieden een gratis versie en zijn beiden zowel beschikbaar voor iPhone als Android. De Sleep Cycle app kost €0,99.

SnurkLab

Snurk je of wil je erachter komen of je snurkt? (en hoe hard je dan precies tekeer gaat). Dan is deze slaap app een goede tip! SnurkLab is een app voor het opnemen en volgen van je gesnurk. Zo kan je achterhalen of je snurkt, wanneer je snurkt (misschien alleen als je gedronken hebt), en hoe hard je dan snurkt.

De app geeft je een snurkscore en je kan deze vergelijken met andere gebruikers. Ben jij een bovengemiddelde snurker? Of heeft je klagende partner het zo slecht nog niet getroffen volgens deze app?;)

Indien je probeert het snurken te verhelpen door bijvoorbeeld het gebruik van middelen, een behandeling of een anti snurk programma, dan biedt deze app je de mogelijkheid om te testen of een hulpmiddel of anti snurk programma echt werkt. Deze app is beschikbaar voor zowel iPhone als Android en heeft een gratis versie.

SleepCare

Een Slaap app van Nederlandse bodem. Sleepcare is ontstaan uit een samenwerking tussen onderzoeksgroepen van de Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Delft. Het project wordt ondersteund door Philips, Stichting Technische Wetenschappen (STW) en het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC).

SleepCare is gebaseerd op bestaande therapie die wordt gegeven door psychologen. De app doet meer dan alleen het slaappatroon bijhouden en gebruikers moeten echt aan de slag met slaaprestrictie, ontspanningsoefeningen en hun slaaphygiëne.

Glimmer

Deze slimme wekker maakt gebruik van licht om je op een zo natuurlijk mogelijke manier wakker te laten worden. Een prettig alternatief voor dat snerende geluid van je huidige wekker! Deze slimme wekker wekt je door gedurende 30 minuten – voordat je wekker dan toch echt afgaat – de lichtsterkte van je scherm geleidelijk toe te laten nemen. Tijdens het ontwaken kan de app vogelgeluiden afspelen om het wakker worden nog net even wat prettiger te maken. Wordt je niet wakker, dan wordt het geluid steeds harder zodat je gegarandeerd wakker wordt en je je niet verslaapt. Een ideale manier om je ochtend ontspannen van start te gaan! Er is een gratis versie beschikbaar. De premium versie kost €1 en biedt de mogelijkheid de app te personaliseren.

BELANRIJK
Laat je nachtrust niet verstoren door je smartphone! De apps werken ook als je je mobiel op de vliegtuigmodus zet. Op deze manier heb je geen last van inkomende berichten of de wifi die je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden.

Meer Slaap Apps
Naast bovenstaande slaap apps zijn er nog tal van andere handige apps die je kunnen helpen bij het verbeteren van je nachtrust. Op de slaap apps pagina staan naast deze apps nog enkele andere slaap apps uitgelicht.

Gebruik jij zelf slaap apps en wat is jouw ervaring hiermee? Heb jij zelf een handige app ontdekt die hier niet bij staat? Zou top zijn als je jouw ervaring en tips met ons wil delen in de reacties hieronder, alvast bedankt!

Geef een reactie