Hoe kies je het juiste matras?

juiste matras kiezenHet creëren van een optimale slaapomgeving is een van de 5 belangrijke factoren (of elementen) voor een goede nachtrust zoals omschreven in het E-Book Effectief Slapen. Een goed matras dat bij je past maakt daar een cruciaal onderdeel van uit. Door het enorme aanbod aan matrassen is het voor veel mensen lastig om een geschikt matras te vinden dat echt bij ze past. De teleurstelling is groot als je er pas na deze dure aankoop achter komt dat het matras toch niet ideaal is of dat je er zelfs helemaal niet op kunt slapen. Om dit risico te verkleinen geeft Kevin Sprenkels je in dit artikel een aantal handvatten voor het vinden van het juiste matras.

Waar te beginnen?

Er komt veel kijken bij het uitzoeken van een nieuw matras. Niet allemaal even voor de hand liggend, en sommige zaken snel vergeten. Hieronder lees je 5 dingen om rekening mee te houden wanneer je erop uit gaat voor een nieuw matras.

5 zaken om rekening mee te houden bij het uitzoeken van een nieuw matras

1. Lengte en gewicht

Een van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een matras is dat deze past bij je lengte en gewicht. Sluit het matras goed aan op je lichaam, dan geeft de matraskern precies de juiste tegendruk bij ieder lichaamsdeel. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een pocketvering matras zijn de veren daar precies op afgestemd. Dit zorgt voor optimaal slaapcomfort. De meeste matrassen dragen tot ongeveer 100 kg. Ben je zwaarder, dan wordt het matras meestal voorzien van extra versteviging.

2. Slaaphouding

Ook je slaaphouding is van invloed bij het uitkiezen van een nieuw matras. De meeste mensen slapen in een vaste slaaphouding. Waarbij de volgende twee houdingen het meeste voorkomen:

De zijligging
Dit is een prima slaaphouding mits het lichaam op de juiste manier ondersteund wordt. De nek en rugwervelkolom moeten idealiter een rechte lijn vormen. De breedste delen van het lichaam hebben de meeste steun nodig om tot dat resultaat te komen. Bij een verkeerde ondersteuning komt er druk op de wervelkolom te staan. Dit kan na verloop van tijd rugklachten veroorzaken.

Een 7-zone matras pocketvering is het best voor goede ondersteuning van de bredere en smallere lichaamsdelen. Op die manier wordt de rechte lijn in rug en nek wervels gehandhaafd gedurende de nacht. Wanneer je liever kiest voor een schuimmatras, is het aan te raden om een schouderzone te laten plaatsen.

De rugligging
In deze houding lig je lekker ontspannen. En je lichaamsgewicht wordt het best verdeeld over het gehele matras. De rugslaper kan het beste kiezen voor een traagschuim matras. Het traagschuim matras vormt zich naar je lichaam en heeft een drukverlagend effect. Een traagschuim matras is daarom ook ideaal voor mensen met reumatische klachten. Naast het traagschuim matras kun je ook kiezen voor een koudschuim matras van een medium hardheid.

3. Ventilatie en transpireren

Ben je iemand die snel transpireert in bed, dan is goede ventilatie een must! Koudschuim- en pocketvering matraskernen ventileren uitstekend. Dit komt doordat koudschuim over een onregelmatige open celstructuur beschikt waardoor het geheel goed ademt. Ook een pocketvering matras ventileert goed. Dit komt door de ruimte tussenin de veren. Daarnaast kun je voor extra ventilatie kiezen voor een geweven tijk. Deze voelt in tegenstelling tot een gebreide tijk een stuk koeler aan.

Een matras van polyether is minder geschikt voor mensen die snel transpireren. Polyether schuim heeft in tegenstelling tot koudschuim een gesloten celstructuur. Dit beperkt de ventilatie en kan daardoor snel klam aanvoelen.

4. Zomer en winter

Een combinatie van koudschuim met traagschuim is ideaal voor mensen die zich graag aanpassen aan de weersomstandigheden. De ene zijde van het matras heeft een traagschuim afdeklaag, de andere kant een koudschuim afdeklaag. Wanneer het koud begint te worden draai je eenvoudig het matras om zodat de traagschuim zijde boven ligt. Deze traagschuim zijde zorgt voor een aangename warmte in de winter, terwijl de koudschuim zijde in de zomer verkoeling geeft. Het is ook mogelijk om traagschuim en koudschuim te combineren met een pocketvering matras.

5. Een vaste of afritsbare tijk?

Ieder matras is voorzien van een matrashoes/tijk. Deze kan vast of afritsbaar zijn. Een groot voordeel van de vaste tijk is dat deze strakker om de matraskern zit, mits deze is verlijmd. Een verlijmde tijk is meestal duurzamer.

Een afritsbare tijk kun je wassen. Om het probleem van het draaien van de matrashoes om de kern te voorkomen kun je de afritsbare matrashoes een centimeter kleiner bestellen. Dit geldt zowel voor de breedte als de lengte.

Let op! Wanneer je gebruik maakt van een tweepersoons matras is het verstandig om te kiezen voor een matrashoes met een 4-zijdige ritssluiting. Dit zorgt ervoor dat de hoes er makkelijker af te halen is en je kunt deze in twee delen wassen. Een tweepersoons matrashoes past vaak niet in een stuk in de wasmachine.

Dit gastblog artikel is geschreven door Kevin Sprenkels, Slaapadviseur en initiatiefnemer van de website beste-matras.info waar veel informatie over matrassen te vinden is.

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie