BlauBlock blauw licht blokkerende brillen (Review)

blaublock blauw licht blokkerende brillen

Er lijkt de laatste tijd steeds meer aandacht te ontstaan voor slapen en slaapproblemen en er zijn bedrijven die hier op inspelen met slimme oplossingen om de kwaliteit van onze nachtrust te verbeteren. Zo ook het jonge en innovatieve bedrijf BlauBlock (voorheen BlueBlock) dat met een serie speciale brillen op de markt is gekomen die bijdragen aan het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Ik was erg benieuwd naar deze brillen en heb deze sinds een maand zelf in gebruik. In deze review deel ik mijn ervaring en beantwoord ik een aantal vragen over dit product.

Wat zijn dit voor soort brillen en hoe werkt het?


Blauw licht

Licht heeft een grote invloed op onze slaap. Dit geld voornamelijk voor blauw licht, denk hierbij aan dag- en zonlicht maar ook aan het felle licht van beeldschermen van bijvoorbeeld je computer, mobiel of tablet. Dit blauwe licht heeft veel invloed op de aanmaak van waakhormonen. Het geeft ons lichaam het signaal dat het ‘’dag’’ is en dat we wakker horen te zijn. In de avond, naarmate het donker wordt, neemt de aanmaak van deze hormonen af en gaat ons lichaam slaaphormonen aanmaken. Met de komst van de laptop, smartphones en tablets worden wij steeds langer blootgesteld aan fel/blauw licht met als gevolg dat ons lichaam langer waakhormonen blijft aanmaken en de aanmaak van slaaphormonen uitblijft. Dit resulteert er in dat we gemiddeld langer wakker liggen voordat we in slaap vallen.

BlauBlock
Het bedrijf BlauBlock heeft hiervoor een oplossing bedacht en heeft een serie brillen ontworpen die dit blauwe licht filteren. Hierdoor krijgen de ogen rust en krijgt ons lichaam niet de verkeerde signalen. Helemaal geen gek idee dus! Een logische en simpele oplossing die perfect aansluit op de levensstijl en wensen van onze tijd waarin je een merendeel van de mensen niet hoeft te vragen om in de avond geen beeldschermen meer te gebruiken en de lichten te dempen. (wat uiteraard nog beter zou zijn!)

Een logische en simpele oplossing

Eerste indruk van het product

Verpakking: Ruim een maand geleden ontving ik de brillen thuis. Netjes verpakt en de brillen kwamen met een stevige en mooie brillenhoesjes om de ze in te bewaren.

Design: Ik heb de BlauBlock Filter en de BlauBlock Sunset Game bril thuis maar heb voornamelijk de Blaublock filter gedragen, deze ziet er modern en strak uit, deze had (iig voor mij) het juiste formaat en zat comfortabel. De SunSet vind ik zelf wat een de grote en lompe kant… Maar he, wat boeit het als je deze bril thuis draagt.

Comfort: Beide varianten zitten comfortabel en stevig en zakken niet af. Ik moet zeggen dat het prettig kijkt door de brillen omdat het rust geeft aan de ogen. Net als dat een zonnebril rust geeft aan de ogen tegen de felle zon, geeft deze filter bril rust aan de ogen tegen het felle licht uit beeldschermen. Het zicht zelf is wel heel erg geel door de gele glazen, dit is wel even wennen.

Service en extra’s: komt met nette brillenhoesjes en brillendoekjes. Erg leuk vind ik het ook dat er een brief met korte uitleg van de werking van de bril is bijgevoegd inclusief tips om het maximale uit de bril en je nachtrust te halen. De beloofde service is verder ook top en van deze tijd; gratis verzending, snelle levering en niet goed is geld terug.

Prijs: De brillen zijn goed betaalbaar. De SunSet Game bril kost slechts €29,95 en de filter kost €59,95. Er is ook nog een Business bril verkrijgbaar voor €119,95 en een Filter Light bril voor €54,95 (beiden niet getest door mij) en clip-ons voor op je eigen bril voor €19,95.

Mijn ervaring

Een direct merkbaar effect is dat de brillen in ieder geval ontspannend en rustgevend zijn voor de ogen. Het daadwerkelijke effect op de slaapkwaliteit is moeilijk vast te stellen en ik zou de bril consistent en voor een langere periode moeten dragen om hier een juiste uitspraak over te kunnen doen. Mijn idee is wel dat het een subtiel positief effect heeft op het (sneller) in slaap vallen.

Licht heeft een stimulerend effect en dus een negatief effect op de slaap. Het feit dat deze brillen dit licht dempen/filteren (en dat merk je wel!) doet mij geloven dat het een positief effect moet hebben op de nachtrust. Los daarvan is het prettig om de ogen in de avond wat rust te gunnen van fel licht door bijvoorbeeld de lichten te dempen of een filterbril te dragen.

Conclusie

Licht voelt absoluut minder fel aan en de brillen geven ontspanning voor de ogen. Ik heb het idee dat de brillen een positief effect op de nachtrust hebben al zou ik hiervoor langer moeten testen. Het loopt in ieder geval in lijn met de bewezen theorie over de invloed van fel licht op onze nachtrust. Ik ga de bril zeker vaker gebruiken en proberen dit consistent te doen in de avonduren en vooral wanneer ik ’s avonds nog achter mijn laptop zit.

Extra info BlauBlock brillen
Verkrijgbaar in 4 verschillende modellen en als clip-ons. Meer informatie vind je op de website en webshop van BlauBlock.

KORTINSCODE

BlauBlock is zo aardig geweest mij te voorzien van een unieke kortingscode waarmee lezers van InSlaap 5% kassakorting ontvangen over de gehele aankoop in de webshop van BlauBlock.

Gebruik hiervoor code INSLBLUE5OFF in de webshop.

Dit bericht heeft 3 reacties.

 1. Frens

  Hoi Alex,

  Leuk artikel, ik geloof ook zeker in het effect van blauw licht filteren.
  Tweakers heeft er ook een leuk artikel over en er zijn ook apps die het licht van je computer of smartphone aanpassen.
  Die filteren dan vooral het blauw eruit geloof ik, dus je scherm wordt er wel wat geliger van – maar dat schijnt erg snel te wennen.
  Misschien ook leuk om eens naar te kijken en je ervaringen over te delen 😀

  Cheers mate – en slaap lekker!

  1. BlueBlock

   Hey Frens. Deze apps zijn ook erg goed! Werken volgens het zelfde principe. Wij proberen met onze brillen ook de andere schadelijke blauwe lichtbronnen te tackelen. Helaas is nog niet alles smart (hoewel dat vast nog wel gaat komen!) en kan je een app voor gebruiken.

Geef een reactie