Winterdepressie of winterdip? (de symptomen + 5 tips)

winterdepressie en winterdipDe dagen worden korter, de nachten langer en de temperatuur daalt. Hier wordt iedereen op zijn tijd wel een beetje droevig van. Maar sommige mensen voelen zich standaard moe, lusteloos en ongelukkig als de winter om de hoek komt kijken. Ze hebben last van een winterdepressie. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een winterdip en een winterdepressie? En wat kan je er tegen doen?

Het verschil tussen een winterdip en een winterdepressie

Een winterdipje is wat eigenlijk iedereen weleens heeft. Als de zon schijnt ben je vaak een stuk vrolijker dan wanneer het regent buiten. Wanneer de herfst begint voelen veel mensen zich dus wat minder fijn. Ze zijn eerder moe, wat neerslachtiger en voelen zich eerder lusteloos.

Maar wanneer iemand deze symptomen in sterke mate heeft, kan er sprake zijn van een winterdepressie. Een winterdepressie is een echte aandoening en wordt ook wel Seasonal Affective Disorder genoemd. Dit is een type depressie die gerelateerd is aan seizoensveranderingen.

Symptomen winterdepressie

De volgende symptomen kunnen voorkomen bij mensen met een winterdepressie:

• Grote vermoeidheid
• Verstoord slaapritme (veel behoefte aan slaap)
• Concentratieproblemen
• Somberheid
• Afsluiting van sociale contacten
• Prikkelbaarheid
• Lusteloosheid
• Zwaar gevoel in ledematen
• Gewichtstoename, behoefte aan eten

Oorzaken winterdepressie

Een duidelijke oorzaak voor de winterdepressie hebben onderzoekers nog niet gevonden. Maar ze zijn het er wel over eens dat het vooral te maken heeft met de dagen die korter zijn in de wintermaanden (overigens al vanaf oktober t/m maart). De dagen zijn korter en de hoeveelheid zonlicht is minder.

Er is een hormoon in je lichaam dat ’s nachts wordt aangemaakt: melatonine. Door dit stofje kunnen we ’s nachts goed slapen. Overdag is de concentratie melatonine een stuk lager. Sommige onderzoekers denken dat de verminderde hoeveelheid daglicht ervoor zorgt dat het melatonineniveau overdag hoger is dan normaal. Hierdoor raakt de biologische klok ontregeld en loop deze niet meer gelijk met het normale dag- en nachtritme. Je bent overdag moe en futloos.

Maar niet iedereen heeft last van een winterdepressie, terwijl iedereen in de winter minder zonlicht ervaart. Daarom zou een stukje aanleg hier waarschijnlijk mee te maken hebben.

Wat doe je tegen een winterdepressie

Heb jij last van een winterdepressie of, in kleinere mate, een winterdip? Omdat vooral een tekort aan daglicht wordt gezien als oorzaak van een winterdepressie, kan lichttherapie een goede behandeling zijn. Dit is kunstmatig licht dat zonlicht nabootst en het hormoon melatonine onderdrukt. Daarnaast:

• Vermijd niet het contact met mensen! Door een winterdip of -depressie heb je vaak minder behoefte aan sociale contacten. Maar ga deze contacten niet uit de weg; blijf onder de mensen.
• Geef niet toe aan je gevoelens. Ben je overdag ontzettend moe? Ga dan niet naar bed. Heb je geen zin om iets te doen? Ga dan juist iets doen!
• Ga naar buiten, zoveel mogelijk. Zoek dat zonlicht zelf gewoon op. Zit je overdag op kantoor, maak dan in de lunchpauze even een wandelingetje.
• Beweging kan je klachten verlichten. Dus beweeg! Het liefst in de frisse buitenlucht.
• Gebruik een wake-up light. Dit is een wekker die de opkomende zon nabootst. Hierdoor wordt je rustig wakker in een kamer vol licht. Erg fijn om je dag mee te beginnen.

Zelf merk ik ook dat ik best wel eens een dipje ervaar als de winter om de hoek staat. Ik kom moeilijker mijn bed uit en lijk soms minder energie te hebben. Ik ben benieuwd hoe anderen dit ervaren en in welke mate. Heb jij zelf ook last van een winterdip of zelfs van een depressie wanneer de dagen korter worden en de zon minder schijnt? En misschien heb je zelf nog een goed advies voor andere lezers? Voel je vrij om een reactie achter te laten!

Geef een reactie